Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Är du student och behöver ett litet lån?

Det finns tillfällen då man som student behöver ett mindre lån för att täcka upp för en oväntad utgift.

Easycredit säger inte nej till studenter som vill låna pengar utan alla kunder bedöms individuellt efter sin betalningsförmåga.

Ansök gratis

Hur lånar jag pengar som student?

Att ta lån som student förknippas ofta med studielån från CSN. Studiemedlet som det egentligen heter består av både bidrag och lån.

Du väljer själv om du bara vill ansöka om bidraget eller om du vill låna pengar också.

Idag kan man få studiemedel under som mest 240 veckor, vilket motsvarar 12 terminer. Ett studielån eller CSN-lån som det ibland kallas är ett statligt lån med låg ränta som är till för att alla ska ha möjlighet att kunna studera.

Om du redan är student och behöver ett mindre lån kan du istället ansöka om ett litet lån.

Studielån från CSN

Det vanligaste och billigaste sättet att finansiera sina studier är genom statliga Centrala Studiestödsnämnden, CSN. Denna myndighet hjälper studenter med studiestöd och lån till låga räntor – och på CSN:s hemsida kan du räkna ut hur mycket du kan få låna.

Räntan är 0,13 procent under 2018. Den fastställs av regeringen varje år och beräknas på ett genomsnitt av statens upplåningskostnad de senaste tre åren. Tidigast sex månader efter att du senast hade studiestöd börjar du betala tillbaka.

För att ha rätt till CSN måste utbildningen vara studiemedelsberättigad.

Så mycket ska du amortera

Under tiden du studerar är du inte återbetalningsskyldig. Amorteringskraven på studielån har höjts på senare år, vilket medför att den totala månadskosten för ett studielån kan bli dyrare än ett traditionellt lån. Här kan du räkna ut hur mycket du måste återbetala.

När du väl kommit ut i arbetslivet kommer själva återbetalningstakten baseras på hur mycket du tjänar. Ju större inkomst, desto mer betalas tillbaka till CSN. Är det så att du vill betala en större summa eller allt på en gång fungerar det också.

Räntan är inte avdragsgill

Räntan på studielån är inte avdragsgill. Det beror på att räntesatsen redan har anpassats till de avdragsregler som finns inom skattesystemet.

För din del innebär detta att du betalar in en lägre ränta från början, i stället för att i efterhand få tillbaka pengar på skatten som vid andra lån.

Studielån från bank

Ett alternativ till CSN är att ta ett lån via bank. Dock är dessa lån inte billigare än CSN. Ett lån via bank kan man ta antingen i stället för ett lån hos CSN eller som en komplettering.

En anledning till att flera studenter inte kan ta lån hos CSN och därför vänder sig till banken är att CSN ställer vissa krav, bland annat att man måste ha bott i Sverige i två år eller längre. Dessutom måste man ha klarat 75 procent av studierna – annars är man inte berättigad till studiemedel.

Risker med studielån

Risken med större studielån är att du får en lång avbetalningsplan på ett stort lånebelopp.

Det hör mer till regel än undantag att de som lånat pengar via CSN har kvar skulderna under en lång tid – detta trots att de studerat färdigt, börjat jobba och stadgat sig. Se till att du inte lånar mer än du behöver. Kanske klarar du dig utan att ta fullt studielån.

Tips till studenter

Easycredits tips till dig som är student och vill låna pengar är att fråga dig själv vad du behöver pengarna till. Är du ute efter en kortsiktig eller långsiktig lösning? Finns det kanske en bättre lösning än ett stort studielån? Är det till och med så att du klarar dig utan ett studielån

 Spara pengar. Läs Sveriges största lista med spartips.

 Håll koll på vilka förmåner du har som student för att undvika onödiga utgifter.

 Jobba extra under studierna. Helst med något som har en koppling till det du utbildar dig inom.

 Fundera dock över om det funkar för dig att kombinera jobbet med studierna. Kanske är det bättre att inte jobba alls och ta ett större lån?

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...