Snabblån

Precis som sms lån är även snabblån ett populärt mindre lån. Ansökningar sker vanligtvis online genom datorn eller mobilen och avslutas oftast genom en verifiering genom BankID. Något annat som kännetecknar snabblån är att de kan betalas ut lite snabbare än andra större lån, där bankerna gör en bredare utredning innan lånet betalas ut. Vi tillhandahåller inte den här typen av lån, men om du behöver låna pengar rekommenderar vi vår kontokredit – där du har möjlighet att låna upp till 50 000 kronor. Mer information finns att hämta genom att klicka på knappen nedan. Du har även möjlighet att göra en ansökan på vår hemsida om du vill låna pengar.

Läs mer och ansök om Northmills kontokredit

Hur ansöker jag om lån?

Förut var det vanligt att ansöka om ett snabblån genom att smsa långivaren. Det fungerar fortfarande med idag kan du även ansöka om snabblån online eller via långivarens app, om de har den typen av tjänst. När du ansöker om ett snabblån kommer du oftast till ett ansökningsformulär, där du fyller i några grundläggande uppgifter. Dessa använder sedan långivaren som underlag för vidare kreditbedömning av dig som låntagare. Om du tar ett snabblån online verifierar du oftast dina uppgifter med Mobilt BankID. Hos vissa aktörer kan du efter det få ett preliminärt besked direkt på din skärm.

Varför tar man snabblån?

Snabblån används ofta när en oväntad utgift kommer och man inte har pengar på kontot. Det kan vara på grund av att bilen gått sönder, en p-bot eller annat som man inte väntar sig ska komma upp i vardagen. Då kan en mindre kredit ibland vara en smidig lösning, som förhindrar att du drar på dig större förseningsavgifter.

Kan jag ta ett lån med betalningsanmärkning?

I vissa fall godkänner vissa kreditgivare ansökningar även om den sökande har betalningsanmärkningar. När de gör en kreditbedömning tittar de alltid på helheten, och om du har en anmärkning som är på ett lågt belopp eller inte skedde väldigt nyligen så kan de ha överseende om resten av din ekonomi är stabil.

Kan jag få ett lån utan inkomst?

Ja, under vissa omständigheter kan du få ett lån utan inkomst. Om vi kan avgöra att du har tillräckligt mycket att leva på efter att du betalat alla utgifter varje månad så kan vi bevilja din ansökan. Du tar enklast reda på detta genom att fylla i en ansökan, så får du preliminärt besked direkt på skärmen.

Får jag ränteavdrag på snabblån?

Ja! Vid alla lån du tar har du rätt att nyttja ränteavdrag. För räntekostnader upp till 100 000 kronor per år dras 30 procent av på räntebeloppet. Efter det gäller 21 procent på resterande belopp.

Oavsett om du tar snabblån, privatlån eller bolån är det dock viktigt att kolla vad som faktiskt räknas som lån. Andra avgifter, som t.ex. uppläggninsavgifter eller förseningsavgifter, är inte avdragsgilla.

Snabblån som högkostnadskredit

I samband med en ny lag angående konsumentkrediter som trädde i kraft 2018, så har vissa regler satts på snabblån som går över 40 procent effektiv ränta. Detta för att motverka oseriösa kreditgivare och ökad skuldsättning hos konsumenter.

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån brukar ofta kategoriseras som ett lån som lovar att betalas ut snabbt till den som ansöker. Oftast hamnar det om ett lägre belopp, och till en högre räntesats än t.ex. ett bolån. Termen snabblån används ofta utbytbart med ”sms lån”, då båda involverar en ansökningsprocess som är betydligt snabbare än t.ex. ett större privatlån eller bolån.

Är sms lån och snabblån samma sak?

Inte riktigt, men folk syftar ofta till samma sak när de säger snabblån och smslån. Termen sms lån myntades under mitten av 2000-talet, då företag började komma in och dela ut lån via SMS. Till en början gjordes detta mot en mindre avgift, och du fick ofta svar genom hela processen via textmeddelanden. Per denna definition finns det knappt några smslån kvar idag, då nästan alla lån av den storleken, runt 1 000-30 000 kronor. Men termen har hängt kvar och används ofta av företag, då det är tydligt för kunden vilka typer av lån det handlar om.

Så även om smslån och snabblån initialt inte hade samma innebörd, så används ofta termerna utbytbart idag. Några andra populära ord är mobillån, internetlån, privatlån och blancolån.

Snabblån i media

Snabblån har blivit kritiserade i media, vanligtvis anklagade för att skapa skuldberg med skyhöga effektiva räntor. Många aktörer har erbjudit lån med räntesatser på tusentals procent, och snabblån har varit en stigmatiserad term. Något som sällan nämns är det faktum att snabblån oftast har en kortare återbetalningstid än till exempel ett bolån eller större privatlån; ofta betalar man som kund tillbaka inom några månader. Därmed brukar man hänvisa till att titta på den faktiska kostnaden av ett snabblån, snarare än en effektiv årsränta.

Vanliga krav vid snabblån

För att kunna ta ett snabblån är det vanligt att du måste uppfylla de här kriterierna:

 Minst 20 år gammal

 Utan utestående skulder hos Kronofogden

 Bokförd i Sverige

Även om det generellt sett är bättre att inte ha betalningsanmärkningar, så kan vissa långivare godkänna anmärkningar om deras helhetsbedömning avgör att du kan betala tillbaka lånet i tid. Det är alltså inget krav.

Vad händer om jag inte betalar för ett snabblån?

Det första som händer är vanligtvis att du får en påminnelseavgift på ett par hundra kronor. Om du helt enkelt har glömt att betala är det enklast att betala in den begärda summan, så är problemet löst. Om du däremot inte kan betala så kommer ärendet till slut gå vidare till Kronofogden. Men även här har du en chans att betala innan du får en betalningsanmärkning. Ifall du fortfarande inte kan betala, så kommer du få en betalningsanmärkning. Den kommer att synas i alla kreditupplysningar som görs på dig de kommande 3 åren. Det här är såklart något som du helst vill undvika, då de flesta avtal du tecknar inte tillåter det. Detta gäller allt ifrån telefonabonnemang och större lån till hyres- och anställningsavtal.

Vad kan jag göra om jag inte kan betala för mitt snabblån?

Om du har tagit ett snabblån som du inte kan betala, så är det bra att du alltid kontaktar din långivare. De är ofta tacksamma för att du informerar dem om läget och i bästa fall kan de  ta fram en lösning tillsammans med dig för hur du ska kunna betala tillbaka ditt lån. Men om du känner i allmänhet att du har svårt att betala av skulder, till exempel snabblån eller dyra avbetalningar, så kan du alltid kontakta din kommun. Varje kommun har som skyldighet att ha en budget- och skuldrådgivare som kan hjälpa dig ifall du hamnar i knepiga situationer.

Vad kostar ett snabblån?

Vad ett snabblån kommer att kosta är svårt att svara på eftersom det beror på vilken långivare som ger ut lånet samt hur mycket du tänker låna. För att ta reda på vad just ditt snabblån eller det lån som du är intresserad av att ta kommer att kosta dig är det bäst att du kontaktar den tänka långivaren samt  läser igenom lånets villkor.

Hur lång tid tar det för ett snabblån att betalas ut?

Vissa snabblån kan ta flera dagar att få utbetalt medans andra snabblån kan du få efter några timmar. Under helgen så finns det många aktörer som inte betalar ut förrän helgen är slut. De brukar då referera till att snabblånet betalas nästa bankdag. En bankdag är helgfria vardagar, så om du ber om lån på en fredag eller övriga helgdagar kan du få vänta ett tag.

De långivare som är snabba med att betala ut ditt lån är beroende av vilken bank du har. Om du är kund hos någon av de svenska storbankerna kan du oftast få pengarna samma dag. Avvikelser och fördröjningar kan ske om du är kund hos en mindre bank, om dagen är en helg- eller röd dag samt om tidpunkten faller utanför långivarens öppettider. 

Vad är riskerna med snabblån?

Med snabblån kan det vara frestande att konsumera mer än vad du kan betala tillbaka. Många långivare beviljar aldrig ett lån som de tror att du inte kan betala, men du vet oftast bäst själv hur bra du kan hantera krediter. Så se upp för att skuldsätta dig genom att ta flera snabblån - det kan snabbt börja kännas som ett oöverkomligt berg. 

Viktigt att tänka på när du ansöker om ett snabblån

Det finns några grundregler som man borde följa när man lånar pengar, och det är precis som med alla andra ansökningar och processer; var ärlig i din ansökan. Särskilt om du vet att de uppgifter du anger inte överensstämmer med allmänt tillgänglig information om dig (t.ex. bokförd inkomst eller adress) så är det viktigt att du har underlag som kan styrka det du säger. När det kommer till arbetsgivare eller inkomst är ett arbetsgivarintyg eller lönespecifikation viktigt att ha på papper, om kreditgivaren av någon anledning inte får samma uppgifter från kreditupplysningen som görs.

Kan jag förlänga mitt snabblån?

Många företag som erbjuder snabblån erbjuder även förlängning av lånet. Detta görs oftast när en faktura är väldigt nära och förfalla, som den skyldige då kan skjuta upp mot en avgift. Denna avgift kan vara en stor inkomstkälla för bolaget, och är också en av anledningarna till att snabblån kan bli dyrare än de behöver vara.

När borde jag inte ta ett snabblån?

Generellt sett brukar man säga att man inte ska ta skulder för konsumtion om man inte vet när man kan betala tillbaka dem. Ibland kan man motivera ett konsumtions köp om man får ett rabatterat erbjudande några dagar innan löning, till exempel en sista minuten-resa eller lagerrensning av en särskild vara. Men om du inte vet när du kan betala tillbaka för konsumtionen, eller om du vet att du inte kan lägga undan tillräckligt mycket pengar den närmaste tiden, så borde snabblån eller andra krediter vara en sista utväg.

Vad borde jag hålla koll på när jag tar ett snabblån?

Det finns flera olika saker som är bra att ha koll på innan du tar ett snabblån, men den viktigaste är att du tar lån från ett företag som känns seriöst för dig. Du ska enkelt kunna förstå alla villkor för lånet, alla avgifter som tillkommer, och hur du kontaktar dem. Om det inte finns ett telefonnummer, en mailadress eller chatt tillgänglig kan det vara ett varningstecken - särskilt om företaget heller inte har ett kontor i det land du bor i.

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...