Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:
Bättre än ett smslån - månadsränta under 2 procent
Låna upp till 20 000 kr utan dolda avgifter och utan UC
Lägsta månadskostnad:
950 kr

Löpande kontokredit med flexibel återbetalning. Kreditgräns: 20 000 kr. Lägsta månadsbelopp: 1 450 kr (amortering inkl. ränta). Årsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr. Administrativ uttagsavgift: 295 kr. Årsränta: 22,9% f.n. (1,91% per månad). Prisexempel: Vid utnyttjad kredit på 20 000 kr i 12 månader. Totalt att återbetala 22 900 kr (1 908 kr per månad). Effektiv årsränta: 28,9%.

Erbjuder Easycredit smslån?

Nej, det gör vi inte. Benämningen smslån syftar oftast på en högkostnadskredit, det vill säga ett lån med en effektiv räntesats över 40 procent, som betalas tillbaka under en kortare tidsperiod. Easycredits privatlån har en effektiv ränta på 28.7-29.3 procent, med en löptid på 12-16 månader. Vi erbjuder belopp upp till 20 000 kronor på alla lån, och vi tar ingen UC. Istället använder vi Creditsafe, så din kreditvärdighet inte påverkas.

 Lägre ränta än ett smslån

 Lån upp till 20 000 kronor

 Ingen UC

Får jag pengarna utbetalda direkt?

När du lånar hos Easycredit har du möjlighet att få pengarna samma dag om du ansöker innan 13:30 och är kund hos någon av de stora bankerna. Annars får du pengarna utbetalda nästa bankdag, det vill säga nästa helgfria vardag.

Om du redan är kund hos Easycredit och vill göra ett nytt uttag så kan du alltid få pengarna utbetalda samma dag, så länge du gör dem under våra arbetstider. Annars kommer pengarna nästa dag.

Är det farligt att ta smslån?

Att ta ett smslån är något som ofta uppmärksammats i media och fört med sig en stigma. På grund av höga effektiva räntesatser och något som anses vara icke ansvarsfullt långivande, så har smslån fått ett otroligt negativt rykte. Dessa typer av lån nämns även frekvent i ekonomiprogram som Lyxfällan, då det kan vara början på ett skuldberg som individer har svårt att ta sig över.

Vi på Easycredit rekommenderar inte att du tar ett smslån av den enkla anledningen att det finns bättre alternativ - oavsett din ekonomiska situation. Våra egna privatlån har som högst 29.3 procent i effektiv ränta, och då vi inte tar kreditupplysningar från UC kommer inte din kreditvärdighet påverkas.

Skippa smslån - ta privatlånet som ger dig bättre villkor

Vad är ett smslån?

Ett smslån är ett lån som tas via mobilen, och ursprungligen gjordes det genom att låntagaren skickade ett sms till långivarens nummer med vissa detaljer. På detta tillkom ofta en avgift som lades på telefonräkningen. Sms-lånet betalades sen ut till ditt konto, enligt de uppgifter du angivit.

Idag ser det lite annorlunda ut, och oftast ansöker du genom att fylla i några fält på en hemsida, följt av verifiering med BankID. Om du godkänns efter kreditupplysningen så betalas lånet ut till dig, oftast snabbare än andra typer av lån.

Vilken effektiv ränta har smslån?

Det finns ingen fast siffra, men räntesatserna kan vara allt från 40 till flera hundra procent. Långivarna försöker oftast marknadsföra en lägre ränta, t.ex. genom att visa räntan under kortare perioder, och lägger sedan på dryga avgifter. Avgifterna för smslån kan vara allt från administrativa avgifter, till öppningsavgifter, faktura-avgifter och uppskjutnings-avgifter.

Tas en kreditupplysning när jag ansöker om smslån?

Ja, den långivare som du väljer att ansöka hos kommer ta en kreditupplysning när din ansökan är ivägskickad. Enligt svensk lag måste nämligen alla långivare ta en kreditupplysning när en potentiell kund skickar in en ansökan, och smslån är inget undantag. Värt att nämna är att det är en skillnad på kreditupplysning och UC - UC är nämligen bara en av flera olika upplysningstjänster som används. Två andra som är väldigt populära är Bisnode och Creditsafe.

Existerar smslån fortfarande?

Inte i den bemärkelse som de gjorde för bara några år sedan. Hur smslån ser ut och vad de är har ändrats några gånger om. Framförallt så har själva sms-delen försvunnit, då bättre mobila hemsidor tillkommit, och användandet av smarta mobiler raketökat. Men det som ofta ansågs vara ett smslån kallas idag snabblån eller högkostnadskredit. En högkostnadskredit är ett lån med en effektiv ränta över 40 procent, vilket långivaren måste kommunicera innan låntagaren slutfört en ansökan. Dessa typer har sedan den 1:a september 2018 även vissa regler för hur de får marknadsföras, och granskas oftast närmare när det kommer till hur prissättning kommuniceras.

Easycredit är inte ett smslån, utan ett privatlån för belopp upp till 20 000 kronor. De enda kostnaderna du har på lånet är den nominella räntan på 14.9 - 22.9 procent, samt en uttagsavgift på 295 kronor.

Privatlånet med mindre än 1.92% månadsränta

Hur ansöker man om smslån?

Ansökningsprocessen för smslån är lite annorlunda idag gentemot när de introducerades i mitten av 2000-talet. Då skickade man ett sms med vissa uppgifter, mot en avgift, och fick sedan tillbaka ett svar om man fick summan utbetald. Därmed härstammar också namnet smslån.

Numera har de flesta former av lån digitaliserats, även smslån, och har mobilanpassade hemsidor med formulär. Då fyller du i uppgifter relaterade till din ekonomi som kan hjälpa företaget avgöra om de ska ge ut ett smslån eller inte. I samband med detta kommer även en kreditupplysning göras, för att komplettera kreditbedömningen.

Kan jag skjuta upp betalningen på mitt smslån?

Det finns långivare som ger denna möjligheten för människor som inte kan betala sina räknar just då de ska betalas. När det gäller smslån brukar detta dock kosta ganska mycket, och kan höja lånets effektiva kostnad markant.

På grund av att vi inte vill öka risken att våra kunder skapar skuldberg så har vi valt att inte erbjuda uppskjutningar på betalningar. Vi på Easycredit tror på ansvarsfullt kreditgivning, och vi vill aldrig att våra kunder ska skuldsätta sig mer än de absolut behöver. När en kund ansöker hos oss är vi alltid noggranna med att göra en helhetsbedömning, och lånar inte ut till kunder som vi inte tror kan betala tillbaka.

Ifall du ändå skulle ha problem med ditt lån hos oss får du gärna höra av dig via telefon, mail eller chatt. Vi är tillgängliga alla årets dagar - du kan se aktuella öppettider på våra kundtjänst-sidor.

Vad gör jag om jag inte kan betala tillbaka ett smslån?

Ingen gillar att inte kunna betala sina räkningar, särskilt om det gäller ett lån (eller smslån) som var tagen för att göra sig av med en akut räkning. Det viktigaste i sådana tillfällen är att du agerar så fort som möjligt, för att inte göra situationen värre. Till en början kanske en förseningsavgift inte känns så allvarlig, men det kan till slut gå så långt att den hamnar hos Kronofogden och ger dig en betalningsanmärkning. En sådan anmärkning syns i tre år, och under den tiden kommer det bli betydligt mycket svårare om du ska ingå i några kontrakt, vare sig det gäller andra lån, bostadsavtal eller telefonabonnemang.

Om du har tagit ett privatlån hos Easycredit får du gärna kontakta oss direkt, så hjälper vi dig. Generellt sett så är det en god idé att kontakta din långivare först, och se om de kan hjälpa till med en alternativ återbetalningsplan eller liknande. Du kan även ta kontakt med din kommun, då de är skyldiga att erbjuda rådgivning gällande skulder och budgetering.

Vilka kreditupplysningar använder smslån?

Smslån använder oftast inte UC, utan väljer Bisnode eller Creditsafe istället. Genom att undvika UC så förhindras även kundens möjlighet att få sämre kreditvärdighet, då de långivare som tar UC endast kan se andra upplysningar som tagits via Upplysningscentralen. Det gäller dock inte alla smslån, så det kan vara bra att kolla vilken upplysningstjänst din långivare använder en extra gång innan du ansöker.

Vi på Easycredit använder Creditsafe. Tack vare detta kan ingen annan långivare se om du tagit en kreditupplysning; det syns bara hos oss. Det innebär att din kreditvärdighet inte riskeras, och större lån som till exempel bolån eller billån kommer inte påverkas.

Kan jag ta räntefria smslån?

Förut var det relativt vanligt att långivare gav ut ett räntefritt lån på ett lägre belopp, men det är inte lika vanligt länge. Du hittar dem fortfarande hos vissa långivare, men det kan då vara värt att kolla vad deras smslån som inte är räntefria har för kostnader. Ofta är det högkostnadskrediter med dolda avgifter eller otydliga villkor.

På Easycredit erbjuder vi inte räntefria lån, utan väljer istället att erbjuda dig som kund bra villkor och kundtjänst som är tillgänglig alla dagar i veckan om du har några frågor.

När borde jag inte ta smslån?

Då det finns bättre alternativ för de flesta så råder vi inte att du tar ett smslån överhuvudtaget. Lån som Easycredits privatlån erbjuder bättre villkor till bättre priser, utan att kräva mer av dig som kund. Du kan också enkelt nå oss om du någonsin har frågor om våra lån; vår kundtjänst är tillgänglig alla dagar om året via chatt, mail och telefon.

Vad borde jag tänka på när jag tar ett smslån?

Oavsett vilket typ av lån du tar så borde du alltid tänka på om lånar för något som du verkligen behöver. Det är alltid lätt att frestas av reor, superkampanjer som du hittar på nätet, eller bara något som verkar riktigt kul. Men om saken eller tjänsten du vill ha är överflödig borde du överväga om det är värt kostnaden.

Vi på Easycredit låter dig själv göra en bedömning angående detta, då våra lån är utan säkerhet. Så länge vi bedömer att du har tillräcklig förmåga att betala tillbaka, så kommer vi att erbjuda dig ett privatlån. Men precis som med privatlån så är det ditt ansvar att avgöra om du borde ta ett smslån, och huruvida du känner dig säker på att du kan betala tillbaka. Vissa människor har större benägenhet än andra att skuldsätta sig, och detta är något du själv vet bäst.

Varför har smslån så höga räntor?

Historiskt sett så har smslån haft betydligt lägre återbetalningstider än andra typer av lån. Det har inte varit ovanligt med en amorteringstid på 2 veckor eller en månad. Då långivaren ofta lagt på diverse fasta avgifter (till exempel startavgift eller fakturaavgift) och beloppen varit låga (för det mesta under 10 000 kronor) så har den effektiva årsräntan verkat skyhög. Ett lån som kostar några hundralappar kan då lätt få en tre- eller fyrsiffrig ränta.

Vad som har följt av detta är att många långivare undvikit att nyttja räntan som den huvudsakliga måttstocken när det kommer till pris; istället används till exempel totala kostnaden för lånet i kronor. Det här är något svenska regeringen har försökt åtgärda i omgångar, och senast i september 2018 lades nya restriktioner på marknaden för smslån. Från och med det datumet så har långivare vars effektiva räntesats överstiger 40 procent behövt tydligt marknadsföra detta överallt i deras prissättning, så slutkonsumenten tydligt vet de risker som associeras med lånet. Det kan på vissa sätt liknas med de varningstecken som finns på cigarettpaket.

Regeringen har valt att kalla dessa lån för ”högkostnadskrediter”, så håll gärna utkik efter detta innan du tar ett smslån.

Easycredit är inte en högkostnadskredit och erbjuder inte smslån. Vi erbjuder privatlån med löptid på 12-16 månader och nominella räntesatser mellan 14.9 - 22.9 procent.

Hur länge varar ett smslån?

Förut hade smslån väldigt kort löptid, och räckte oftast endast månaden ut. Därmed brukar termen vara utbytbar med engelska ”payday loan” - alltså ett lån som räcker till nästa inkomst. Detta är också en av anledningarna till att lånet orsakat mycket kontrovers i svensk media.

Idag är läget lite annorlunda; generellt sett räcker smslån längre, och det är inte jättemånga långivare som erbjuder traditionella lån längre. Istället erbjuder sms-långivarna en kredit med en längre avbetalningsplan. Därmed kan ett smslån idag vara allt från en månad till ett år, eller ibland till och med ännu längre.

Viktigt att tänka på med smslån är att titta på hur stor del av avgiften som är ränta och hur mycket som är fasta kostnader. Om lånet har få fasta kostnader och tillåter snabbare amortering så kan det vara en god idé att betala in så fort du har råd. Då kan du göra ditt smslån betydligt mycket billigare.

Är räntan för mitt smslån avdragsgill?

Ja! Alla lån som du tar som privatperson på upp till 100 000 kronor är avdragsgill med 30 procent. Om du övergår 100 000 kronor kan du dra av 21 procent på resterande ränta. Totalt kan du alltså spara ganska stora mängder pengar.

För Easycredits privatlån behöver du inte göra något, vi deklarerar istället hur mycket ränta du har betalat.

Är ett smslån ett lån utan säkerhet?

Ja, smslån tas utan säkerhet och är därmed inte knuten mot till exempel ett hus eller en bil. Istället baseras de villkor och belopp du beviljas helt och hållet på din kreditvärdighet. Här bedöms ett antal faktorer, men inkomst, utgifter och boende samt livssituation är några av de viktigaste.

Även Easycredits privatlån är lån utan säkerhet, och vi gör därmed en helhetsbedömning på alla våra kunders ekonomi innan vi godkänner några lån. Vi får vår information genom en kombination av det du fyller i under ansökningsprocessen och en kreditupplysning från Creditsafe. Easycredits lån använder inte UC på några belopp.

Easycredit är en del av Northmill - över 400 000 nordiska kunder

Sedan starten 2006 har Northmill, vilket är Easycredits moderbolag, haft visionen att förenkla privatpersoners ekonomi. Genom att leverera lättillgängliga, inkluderande finansiella tjänster ämnar vi att göra processen att få ett lån smidigare än innan, utan att ge dig sämre villkor. Du kan läsa mer om Easycredit under ”om oss”-fliken.

Vad skiljer smslån från blancolån och privatlån?

Ibland kan det vara svårt att hålla reda på vad alla termer faktiskt står för. Tekniskt sett så är alla dessa tre samma sak - ett lån utan säkerhet som erbjuds till en privatperson. Men orden får såklart olika mening beroende på hur vi använder dem, så nedan är en enkel förteckning för vad som är vad:

Smslån/snabblån/mobillån: Dessa lån löper oftast under en kortare tid, typiskt sett någon/några månader, till en högre räntesats. Det är vanligt att flera dolda kostnader och avgifter tillkommer. Idag kallas dessa lån för ”högkostnadskrediter” och måste marknadsföras som detta för kunder, efter en lag som infördes under september 2018.

Privatlån/blancolån: Dessa lån har oftast lite längre löptid, minst ett år, och har en lägre räntesats. Det är överkomligt att hitta priser/kostnader, och överlag känns processen mer seriös. Många långivare använder också UC, särskilt om det gäller större belopp.

Vilken typ av lån erbjuder Easycredit?

Vi brukar säga att Easycredit erbjuder ett privatlån, då vi inte är en högkostnadskredit (som de flesta sms-lånen är). Däremot så har du möjlighet att nyttja beloppet du lånat igen efter att du betalat tillbaka, vilket tekniskt sett gör oss till en kontokredit. För dig som kund gör det egentligen inte så stor skillnad; kontot kostar inget att ha. Du betalar bara när du använder beloppet, och då är kostnaderna uttagsavgiften på 295 kronor samt en nominell ränta på 14.9-22.9 procent. Det enda som skiljer sig andra gången du lånar pengar hos Easycredit är att utbetalningstiden är snabbare, och vi behöver inte göra någon ny kreditupplysning.

Kan jag ta ett smslån med betalningsanmärkning?

Easycredits privatlån kan du i vissa fall ta med betalningsanmärkning. Vi tror inte på att en anmärkning, särskilt om det är för ett mindre belopp, behöver vara talande för din ekonomiska situation idag. Dock kan vi inte enkelt säga ja eller nej innan vi granskat din individuella situation, då en bevillning alltid görs efter en noggrann helhetsbedömning. Enklast för att ta reda på om du kan bli godkänd eller inte är genom att skicka in en ansökan.

Kan jag ta ett lån utan inkomst?

Precis som med betalningsanmärkningar beror detta på din individuella situation; i vissa fall kan vi godkänna kunder utan deklarerad inkomst, men det är ingen garanti. Vi gör detta då vi ofta ser att den deklarerade inkomsten kan vara föråldrad, och du har en ny inkomst eller livssituation. Om du därmed kan styrka att du har tillräckliga tillgångar varje månad efter nödvändiga utgifter (mat, hyra och dylikt) så kan vi godkänna din låneansökan. För att vi ska kunna göra detta kan vi behöva ett arbetsgivarintyg, lönespecifikationer eller liknande.

När kan ni bevilja lån ifall jag blir preliminärt beviljad?

När du ansöker hos oss kan det hända att du blir preliminärt beviljad. Då kommer vi att se över din ansökan och återkomma med en bedömning om huruvida vi kan erbjuda dig ett lån. Den här processen görs oftast samma dag som du ansöker om lånet, men om du gör det väldigt sent så kan det hända att vi kontaktar dig nästkommande dag.

Om du har några funderingar angående din ansökan kan du kontakta oss via mail, telefon eller chatt, så hjälper vi dig gärna.

Kan jag ta ett lån om jag har skuldsaldo?

Nej, om du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden så kan vi inte låna ut till dig. I denna situation är det enklast att betala tillbaka beloppet så fort som möjligt. Om du har svårt att betala tillbaka summan kan du kontakta Kronofogden eller din kommuns budget- och skuldrådgivning.

Lån utan UC

Tack vare att Easycredits privatlån inte använder UC så kan du känna dig trygg i att din ansökan inte påverkar din kreditvärdighet. Istället för UC använder vi Creditsafe, som inte syns för banker, UC eller andra långivare. Vi gör fortfarande en seriös bedömning, och ger dig bara ett lån om vi ser att du har tillräcklig återbetalningsförmåga.

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...