Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Sms lån

Sms lån? Ansök istället om ett privatlån på Easycredit – Svar direkt!

Få besked direkt i skärmen!
Upp till 30 000 kr, inga dolda avgifter.
Lägsta månadskostnad:
850 kr

Löpande kontokredit med flexibel återbetalning. Kreditgräns: 30 000 kr. Lägsta månadsbelopp: 1 750 kr (amortering inkl. ränta). Årsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr. Administrativ uttagsavgift: 295 kr. Årsränta: 19,9% f.n. (1,66% per månad). Prisexempel: Vid utnyttjad kredit på 30 000 kr i 12 månader. Totalt att återbetala 33 659 kr (2 805 kr per månad). Effektiv årsränta: 24,1 %.

Erbjuder Easycredit smslån?

Nej, Easycredit erbjuder inga sms lån, däremot har vi ett förmånligt privatlån. Även om vi inte erbjuder några sms lån vill vi ändå ge dig en förståelse för vad sms lån är för något och hur det fungerar i praktiken. 

Definitionen sms lån syftar i vanliga fall på en högkostnadskredit, det vill säga ett lån med en effektiv räntesats som överstiger 40 %, som betalas tillbaka till kreditgivaren under en kortare tidsperiod. Till skillnad från klassiska sms lån kan du som väljer Easycredit låna pengar på ett smidigare och enklare sätt. Vad som kan vara bra att känna till när du väljer Easycredit är att du som kund kan ansöka om lån ett privatlån upp till 30 000 kronor. Vi använder oss av Creditsafe för kreditupplysningar.

 Bra ränta

 Lån upp till 30 000 kronor

 Kreditupplysning från Creditsafe

 Smidiga och enkla lån

Får jag pengarna utbetalda direkt?

När du lånar hos Easycredit har du ofta möjlighet att få pengarna samma dag om du ansöker, förutsatt att du är kund hos någon av de stora bankerna. Annars får du vanligtvis pengarna utbetalda nästa bankdag, det vill säga nästa helgfria vardag. Och till skillnad från sms lån behöver du inte skicka in några sms. Istället sköts allting via vår webbplats med ett fåtal knapptryck. Om du redan är kund hos oss kan du administrerar ditt lån själv online genom "Mina Sidor". Det allra bästa är att tjänsten är öppen dygnet runt och du själv kan välja när och hur du vill låna. 

Är det farligt att ta sms lån?

Att ta ett sms lån är något som ofta uppmärksammats i media och fört med sig en stigma. På grund av höga effektiva räntesatser och något som anses vara icke ansvarsfullt långivande, så har sms lån fått ett negativt rykte. Dessa typer av lån nämns även frekvent i ekonomiprogram som Lyxfällan, då det kan vara början på skulder som individer har svårt att ta sig över. Men sms lån behöver inte vara dåligt om du sköter dina inbetalningar genom att se till att återbetalningarna sker i tid. Idag finns det andra alternativ till sms lån, om du funderar på att ta ett lån är Easycredit ett smidigt och bra alternativ till ett sms lån. 

Behöver du ett lån?

Vad är ett sms lån?

Ett sms lån är ett lån som tas via mobilen (därav namnet sms lån), och ursprungligen gjordes det genom att låntagaren skickade ett sms till långivarens nummer med vissa detaljer. På detta tillkom ofta en avgift som lades på telefonräkningen. Sms-lånet betalades sen ut till ditt konto, enligt de uppgifter du angivit.

Idag ser det lite annorlunda ut, och oftast ansöker du genom att fylla i några fält på en hemsida, följt av verifiering med BankID. Om du godkänns efter kreditupplysningen så betalas lånet ut till dig, oftast snabbare än andra typer av lån.

Vilken effektiv ränta har sms lån?

Det finns ingen fast siffra för effektiva räntor på sms lån, utan räntan varierar mellan olika långivare som tillhandahåller sms lån. Avgifter utöver låneräntan för sms lån kan vara allt från administrativa avgifter, till öppningsavgifter, faktura-avgifter och uppskjutnings-avgifter. Det är bra att alltid läsa igenom avtalet för det sms lån som du funderar på att ta så att du är medveten om de avgifter som kan tillkomma vid ett sms lån. Vi på Easycredit har inte sms lån utan erbjuder istället privatlån till en bra ränta.  

Tas en kreditupplysning när jag ansöker om smslån?

Den långivare som du väljer att ansöka hos kommer ta en kreditupplysning när din ansökan är ivägskickad, även bland aktörer inom sms lån. Enligt svensk lag måste nämligen alla långivare ta en kreditupplysning när en potentiell kund skickar in en ansökan, och smslån är alltså inget undantag. Värt att nämna är att det är en skillnad på kreditupplysning och UC - UC är nämligen bara en av flera olika upplysningstjänster som används. Två andra som är väldigt populära inom ramen för sms lån och mindre krediter är Bisnode och Creditsafe.

När du ansöker om lån hos Easycredit tas en upplysning genom Creditsafe.

Ansök nu och få besked direkt! Upp till 30 000 kr

Existerar sms lån fortfarande?

Inte i den bemärkelse som de gjorde för bara några år sedan. Termen sms lån associeras dock fortfarande med minde lån som konsumenter ansöker om på nätet, oftast via mobilen. Hur sms lån ser ut och vad de är har ändrats några gånger om. Framförallt så har själva sms-delen försvunnit, då bättre mobila hemsidor tillkommit, och användandet av smarta mobiler ökat i raketfart. Men det som ofta ansågs vara ett sms lån kallas idag snabblån eller högkostnadskredit. En högkostnadskredit är ett lån med en effektiv ränta över 40 procent, vilket långivaren måste kommunicera innan låntagaren slutfört en ansökan. Dessa typer har sedan den 1:a september 2018 även vissa regler för hur de får marknadsföras, och granskas oftast närmare när det kommer till hur prissättning kommuniceras.

Easycredit är inte ett sms lån, utan ett privatlån för belopp upp till 30 000 kronor. Vi tillhandahåller andra typer av krediter som är smidiga och användarvänliga för kundens räkning. 

Hur ansöker man om sms lån?

Ansökningsprocessen för sms lån är lite annorlunda idag gentemot när de introducerades i mitten av 2000-talet. Då skickade man ett sms med vissa uppgifter, mot en avgift, och fick sedan tillbaka ett svar om man fick summan utbetald. Därmed härstammar också namnet sms lån.

Numera har de flesta former av lån digitaliserats, även sms lån, och har mobilanpassade hemsidor med formulär. Då fyller du i uppgifter relaterade till din ekonomi som kan hjälpa företaget avgöra om de ska ge ut ett sms lån eller inte. I samband med detta kommer även en kreditupplysning göras, för att komplettera kreditbedömningen.

Kan jag skjuta upp betalningen på mitt SMS lån?

Det finns långivare som ger möjlighet att skjuta upp betalning på sms lån för människor som inte kan betala sina räknar just då de ska betalas. När det gäller SMS-lån brukar detta dock kosta ganska mycket, och kan höja lånets effektiva kostnad markant.

På grund av att vi inte vill öka risken att våra kunder skapar skuldberg så har vi valt att inte erbjuda uppskjutningar på betalningar. Vi på Easycredit tror på ansvarsfullt kreditgivning, och vi vill aldrig att våra kunder ska skuldsätta sig mer än de absolut behöver. När en kund ansöker hos oss är vi alltid noggranna med att göra en helhetsbedömning, och lånar inte ut till kunder som vi inte tror kan betala tillbaka.

Ifall du ändå skulle ha problem med ditt lån hos oss får du gärna höra av dig via telefon, mail eller chatt. Vi är tillgängliga alla årets dagar - du kan se aktuella öppettider på våra kundtjänst-sidor.

Sms lån: Vad gör jag om jag inte kan betala tillbaka det?

Ingen gillar att inte kunna betala sina räkningar, särskilt om det gäller ett lån (eller smslån) som var tagen för att göra sig av med en akut räkning. Det viktigaste i sådana tillfällen är att du agerar så fort som möjligt, för att inte göra situationen värre. Till en början kanske en förseningsavgift inte känns så allvarlig, men det kan till slut gå så långt att den hamnar hos Kronofogden och ger dig en betalningsanmärkning. En sådan anmärkning syns i tre år, och under den tiden kommer det bli betydligt mycket svårare om du ska ingå i några kontrakt, vare sig det gäller andra lån, bostadsavtal eller telefonabonnemang. Oavsett om du ska betala tillbaka ett sms lån eller någon annan lånevariant rekommenderar vi att du skapar en buffert för återbetalningen och betalar i god tid. 

Om du har tagit ett privatlån hos Easycredit får du gärna kontakta oss direkt, så hjälper vi dig. Generellt sett så är det en god idé att kontakta din långivare först, och se om de kan hjälpa till med en alternativ återbetalningsplan eller liknande. Du kan även ta kontakt med din kommun, då de är skyldiga att erbjuda rådgivning gällande skulder och budgetering.

Vilka kreditupplysningar använder smslån?

Aktörer som erbjuder sms lån använder antingen UC, Bisnode, Creditsafe eller någon annan aktör. Samma aktörer brukar användas vid andra finansiella tjänster, även när man ansöker om kreditkort i Sverige. Studera de olika alternativen innan du ansöker om lån. 

Vi på Easycredit använder Creditsafe för inhämtning av kreditdata vid ansökningstillfället. 

Kan jag ta räntefria sms lån?

Förut var det relativt vanligt att långivare gav ut ett räntefritt lån på ett lägre belopp, men det är inte lika vanligt länge. Du hittar dem fortfarande hos vissa långivare, men det kan då vara värt att kolla vad deras sms lån som inte är räntefria har för kostnader. Ofta är det högkostnadskrediter med dolda avgifter eller otydliga villkor.

Vi på Easycredit erbjuder inga sms lån eller räntefria lån, utan väljer istället att erbjuda dig som kund bra villkor och kundtjänst som är tillgänglig alla dagar i veckan om du har några frågor.

När borde jag inte ta sms lån?

Då det finns bättre alternativ för de flesta så råder vi inte att du tar ett SMS lån överhuvudtaget, inte heller andra varianter av sms-lån. Lån som Easycredits privatlån erbjuder bättre villkor till bättre priser, utan att kräva mer av dig som kund. Du kan också enkelt nå oss om du har frågor om våra lån; vår kundtjänst är tillgänglig alla dagar om året via chatt, mail och telefon.

SMS lån och vad du bör tänka på

Oavsett vilket typ av lån du tar så borde du alltid tänka på om du lånar till något som du verkligen behöver. Det är alltid lätt att frestas av reor, superkampanjer som du hittar på nätet, eller bara något som verkar riktigt kul. Men om saken eller tjänsten du vill ha är överflödig borde du överväga om det är värt kostnaden. Kortare mindre lån, särskilt sms lån, brukar vara lite dyrare än andra typer av lån. 

Vi på Easycredit låter dig själv göra en bedömning angående detta, då våra lån är utan säkerhet. Så länge vi bedömer att du har tillräcklig förmåga att betala tillbaka, så kommer vi att erbjuda dig ett privatlån. Men precis som med privatlån så är det ditt ansvar att avgöra om du borde ta ett sms lån, och huruvida du känner dig säker på att du kan betala tillbaka. 

Varför har sms lån så höga räntor?

Historiskt sett så har sms lån haft betydligt lägre återbetalningstider än andra typer av lån. Det har inte varit ovanligt med en amorteringstid på 2 veckor eller en månad. Då långivaren ofta lagt på diverse fasta avgifter (till exempel startavgift eller fakturaavgift på sms lån) och beloppen varit låga (för det mesta under 10 000 kronor) så har den effektiva årsräntan verkat skyhög. Ett lån som kostar några hundralappar kan då lätt få en tre- eller fyrsiffrig ränta.

Vad som har följt av detta är att många långivare undvikit att nyttja räntan som den huvudsakliga måttstocken när det kommer till pris; istället används till exempel totala kostnaden för lånet i kronor. Det här är något svenska regeringen har försökt åtgärda i omgångar, och senast i september 2018 lades nya restriktioner på marknaden för sms lån. Från och med det datumet har långivare vars effektiva räntesats överstiger 40 procent behövt marknadsföra detta överallt i deras prissättning, så slutkonsumenten tydligt vet de risker som associeras med lånet. Det kan på vissa sätt liknas med de varningstecken som finns på cigarettpaket.

Regeringen har valt att kalla dessa lån för ”högkostnadskrediter”, så håll gärna utkik efter detta innan du tar ett sms lån.

Easycredit är inte en högkostnadskredit och erbjuder inte sms lån. Vi erbjuder privatlån med löptid på 12-16 månader och nominella räntesatser mellan 14.9 - 23.9 procent. Många av våra kunder ser våra krediter som ett alternativ till klassiska sms lån. 

Hur länge varar ett sms lån?

Förut hade sms lån väldigt kort löptid, och räckte oftast endast månaden ut. Därmed brukar termen vara utbytbar med engelska ”payday loan” - alltså ett lån som räcker till nästa inkomst. Detta är också en av anledningarna till att lånet och termen sms lån orsakat mycket kontrovers i svensk media.

Idag är läget lite annorlunda; generellt sett räcker sms lån längre, och det är inte jättemånga långivare som erbjuder traditionella lån längre. Istället erbjuder aktörerna inom sms lån en kredit med en längre avbetalningsplan. Därmed kan ett sms lån idag vara allt från en månad till ett år, eller ibland till och med ännu längre.

Viktigt att tänka på med sms lån är att titta på hur stor del av avgiften som är ränta och hur mycket som är fasta kostnader. Om lånet har få fasta kostnader och tillåter snabbare amortering så kan det vara en god idé att betala in så fort du har råd. Då kan du göra ditt sms lån betydligt mycket billigare.

Är räntan för mitt sms lån avdragsgill?

Ja. Alla lån som du tar som privatperson på upp till 100 000 kronor är avdragsgill med 30 procent. Om du övergår 100 000 kronor kan du dra av 21 procent på resterande ränta. Totalt sätt kan du alltså spara ganska stora pengar om du deklarerar ditt sms lån.

För Easycredits privatlån behöver du inte göra något, vi ser till så att alla uppgifter om ditt lån står förtryckta i din deklaration.  

Är ett sms lån ett lån utan säkerhet?

Ja, sms lån tas utan säkerhet och är därmed inte knuten mot till exempel ett hus eller en bil. Istället baseras de villkor och belopp du beviljas helt och hållet på din kreditvärdighet. Här bedöms ett antal faktorer; men inkomst, utgifter och boende samt livssituation är några av de viktigaste inom ramen för sms lån och andra mindre krediter.

Även Easycredits privatlån är lån utan säkerhet, och vi gör därmed en helhetsbedömning på alla våra kunders ekonomi innan vi godkänner några lån. Vi får vår information genom en kombination av det du fyller i under ansökningsprocessen och en kreditupplysning från Creditsafe. 

Vad skiljer smslån från blancolån och privatlån?

Ibland kan det vara svårt att hålla reda på vad termer som sms lån, blancolån och privatlån faktiskt står för. Tekniskt sett så är alla dessa tre samma sak - ett lån utan säkerhet som erbjuds till en privatperson. Men orden får såklart olika mening beroende på hur vi använder dem, så nedan är en enkel förteckning för vad som är vad:

Sms lån/snabblån/mobillån: Dessa lån löper oftast under en kortare tid, typiskt sett någon/några månader, till en högre räntesats. Det är vanligt att flera dolda kostnader och avgifter tillkommer. Idag kallas dessa lån för ”högkostnadskrediter” och måste marknadsföras som detta för kunder, efter en lag som infördes under september 2018. Både sms lån, snabblån och mobillån är alltså högkostnadskrediter. 

Privatlån/blancolån: Dessa lån har oftast lite längre löptid, minst ett år, och har en lägre räntesats. Det är överkomligt att hitta bra priser/kostnader. Många långivare använder också UC, särskilt om det gäller större belopp.

Easycredit är en del av Northmill

Sedan starten 2006 har Northmill, vilket är Easycredits moderbolag som nu är (Northmill Bank), haft visionen att förenkla privatpersoners ekonomi. Genom att leverera lättillgängliga, inkluderande finansiella tjänster ämnar vi att göra processen att få ett lån smidigare än innan, utan att ge dig sämre villkor. Du kan läsa mer om Easycredit under ”om oss”-fliken.

Vilken typ av lån erbjuder Easycredit, tillhandahålls sms lån?

Nej, Easycredit erbjuder inte sms lån. Vi brukar säga att Easycredit tillhandahåller ett privatlån. Som kund har du möjlighet att nyttja beloppet du lånat igen efter att du betalat tillbaka, vilket tekniskt sett gör oss till en kontokredit. För dig som kund gör det egentligen inte så stor skillnad; kontot kostar inget att ha. Du betalar bara när du använder beloppet, och det enda som skiljer sig andra gången du lånar pengar hos Easycredit är att utbetalningstiden är kortare eftersom vi inte behöver inte göra någon ny kreditupplysning.

Kan jag ta ett sms lån med betalningsanmärkning?

Vi kan inte svara huruvida du är lämpad för sms lån eftersom vi inte erbjuder dessa. Däremot kan vi tala för de privatlån våra besökare kan ansöka om via får webbplats. Som kund kan du vid vissa omständigheter, trots betalningsanmärkning, få ett beviljat lån. Vi tror inte på att en anmärkning, särskilt om det är för ett mindre belopp, behöver vara talande för din ekonomiska situation idag. Dock kan vi inte enkelt säga ja eller nej innan vi granskat din individuella situation, då en bevillning alltid görs efter en noggrann helhetsbedömning. Enklast för att ta reda på om du kan bli godkänd eller inte är genom att skicka in en ansökan.

Kan jag ta ett lån utan inkomst?

Precis som med betalningsanmärkningar beror detta på din individuella situation; i vissa fall kan vi godkänna kunder utan deklarerad inkomst, men det är ingen garanti. En noggrann helhetsbedömning görs, till och med av kreditföretag inom sms lån.

Easycedit kan alltså bevilja ett lån trots saknad inkomst. Detta gör vi eftersom vi ofta ser att den deklarerade inkomsten kan vara föråldrad, och du har en ny inkomst eller livssituation. Om du därmed kan styrka att du har tillräckliga tillgångar varje månad efter nödvändiga utgifter (mat, hyra och dylikt) så kan vi godkänna din låneansökan. För att vi ska kunna göra detta kan vi behöva ett arbetsgivarintyg, lönespecifikationer eller liknande.

När kan ni bevilja lån ifall jag blir preliminärt beviljad?

När du ansöker hos oss kan det hända att du blir preliminärt beviljad. Då kommer vi att se över din ansökan och återkomma med en bedömning om huruvida vi kan erbjuda dig ett lån. Den här processen görs oftast samma dag som du ansöker om lånet, men om du gör det väldigt sent så kan det hända att vi kontaktar dig nästkommande dag.

Om du har några funderingar angående din ansökan kan du kontakta oss via mail, telefon eller chatt, så hjälper vi dig gärna.

Kan jag ta ett lån om jag har skuldsaldo?

Nej, om du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden så kan vi inte låna ut till dig. I denna situation är det enklast att betala tillbaka beloppet så fort som möjligt. Om du har svårt att betala tillbaka summan kan du kontakta Kronofogden eller din kommuns budget- och skuldrådgivning.

Sammanfattning av SMS lån

Definitionen av sms lån och snabblån

Sms lån är alltså en låneform som syftar på små krediter utan säkerhet. Begreppet sms lån slog igenom i Sverige år 2006, då det blev populärt att ansöka om ett litet lån på nätet. Lånebesked kom ofta direkt via SMS. Denna låneform kallas också för snabblån.

SMS-lånets historia

Sms lån, eller snabblån, är en konsumentkreditform som kom till Sverige år 2006 och är således ett relativt nytt fenomen i Sverige och övriga Norden.

Den här typen av lån har dock funnits sedan en lång tid tillbaka främst i Finland, USA, Australien och Kanada i liknande former, där kreditformen på engelska kallas för "Pay Day Loans" eller "Short Term Loans", utan att ansökan nödvändigtvis sker via mobiltelefon eller internet.

Numera kan man se att snabblån erbjuds av många kreditgivare i de flesta delar av Europa och inte minst i våra grannländer Finland, Norge och Danmark, där produkten etablerade sig snabbt.

Kortfattat om snabblån

Smslån – som även kallas snabblån, mikrolån, minilån och smålån i olika sammanhang – är den typ av krediter där låntagaren kan låna mindre belopp när det behövs ett tillfälligt tillskott i kassan. Den här typen av krediter är till för att ge konsumenter en möjlighet att jämna ut variationer i inkomstflödet för att kunna hålla en jämn konsumtionsnivå över tiden.

I början omfattades snabblån av belopp mellan 1 000 kr och 4 000 kr och återbetalningstiden var oftast 30 dagar. Idag är det dock inte alls ovanligt att samma långivare erbjuder snabblån på upp till 10 000 kr i 90 dagar.

Eftersom den här typen av krediter har fått det mediala namnet "sms lån" tror de flesta att hela låneprocessen görs via SMS och många kan därför tycka att det går för fort och att det inte görs någon kreditupplysning på låntagaren ifråga.

Så är självklart inte fallet. Faktum är att SMS-tekniken endast används för att kommunicera med låntagaren medan själva ansökan, kreditprövning och kontroll görs över internet samt telefon.

Easycredit använder sig av ett kreditupplysningsföretag - Creditsafe, oavsett vilket belopp du ansöker om. 

Effektiv ränta: Vad du behöver veta

Effektiv ränta, alltid beräknad på årsbasis, är ett mått som tagits fram för att kunna jämföra totalkostnaden för olika slags lån. Effektiv ränta utgörs av nominell ränta – alltså den procentsats som man betalar för lånet – och alla kostnader i samband med krediten, plus ett visst "ränta på ränta"-tillägg om återbetalningen av lånet sker tidigare än ett år. Lämpligast att räkna ut effektiv ränta är när det gäller större lån med längre återbetalningstid.

Istället för att koncentrera sig på den effektiva räntan när det gäller korta lån bör man istället ta hänsyn till den faktiska återbetalningskostnaden. Egen statistik visar att 84 % av Easycredits befintliga kunder inte tar hänsyn till den effektiva räntan, utan istället till den faktiska totalkostnaden för ett lån.

En annan faktor som gör effektiv ränta missvisande är att vissa baserar den effektiva räntan på 365 dagar medan andra baserar den på 360 dagar. För att få en korrekt jämförelse behöver man kontrollera att man jämför exakt lika många dagar.

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...