Då kommer skatteåterbäringen 2020

Läs om hur du får pengarna redan till påsk, de nya regelerna för utbetalningar och om de smarta avdragen som kan hjälpa dig att spara pengar.


Innehållsförteckning
 När kommer pengarna?
 Viktiga datum – så får du pengarna redan till påsk
 Hur kommer pengarna in på mitt konto?
 Bra att veta om skatteåterbäring

 Missa inga smarta avdrag
 Hur deklarerar jag enklast?

Bra att veta om skatteåterbäring

Varje år får miljontals svenskar tillbaka en del av den skatt de betalat in till staten under året, vilket kallas skatteåterbäring. Hur mycket du får tillbaka syns på ditt skattebesked, som du kan få redan i början av mars om du skaffat en digital brevlåda för deklarationen. 

De tryckta deklarationerna skickas annars hem i brevlådan mellan den 13 mars och 15 april.

Det som en gång i tiden var en relativt krånglig process sker idag enkelt genom att godkänna och skicka in deklarationen elektroniskt – en av anledningarna till att Skatteverket gått från fruktad skattefogde till omtyckt servicemyndighet.  

I deklarationen syns förutom hur mycket du tjänat under året också hur mycket skatt du ska få tillbaka. Om du betalat för lite skatt ska du betala kvarskatt, även kallat restskatt. Hälften av svenskarna uppger att de planerar att lägga undan pengarna de får tillbaka. Andra populära sätt att använda skatteåterbäringen är att boka en resa. Om du tillhör den senare kategorin, var noga med att jämföra priser när du bokar.

De allra flesta får skatteåterbäring. Detta beror vanligtvis på att arbetsgivaren under året har gjort ett för stort skatteavdrag.

En annan anledning är att många har betalat ränta på sina lån, något som är avdragsgillt med 30 procent. Under 2015 fick 3,7 miljoner svenskar dela på nära 30 miljarder kronor i skatteåterbäring. I snitt blir det drygt 8 100 kronor till varje person. Mycket pengar alltså, som med fördel kan lämnas kvar på sparkontot som en buffert för sämre tider. 

Hur deklarerar jag enklast?

En hel del har hänt sedan tiden vi satt inne på kammaren och våndades över Skatteverkets blanketter, med kulspetspennan och räknestickan som oumbärliga hjälpmedel. Idag är så gott som alla uppgifter förifyllda samtidigt som själva skattesystemet har genomgått en förenklingsprocess. 

Om du bara ska godkänna din deklaration är det lättast gjort genom att använda Skatteverkets mobilapp. Då loggar du in via e-legitimation, till exempel Mobilt BankID. Man kan även använda de säkerhetskoder som Skatteverket förtryckt på deklarationen. Du kan också godkänna genom att ringa, sms:a eller skicka in pappersblanketten. 

Om du vill göra ändringar i deklarationen behöver du logga in på Skatteverkets e-tjänster alternativt göra ändringarna på pappersblanketten. Avdrag för resor i arbetet kan du dock göra i appen.

Missa inga smarta avdrag

Tänk på att inte deklarera för snabbt, då kan du missa lönsamma avdrag. Som att dra av för bilresor eller kostnader i yrket. Det kan vara värt att lägga ned lite tid på att undersöka vilka avdrag man som privatperson har rätt till att göra. För i vissa fall, exempelvis om du ska göra reseavdrag, måste du själv meddela Skatteverket om detta.

LÄS MER: Här är de nya skatterna och lagarna 2018

I andra fall görs avdragen automatiskt, till exempel hos EasycreditLånar du pengar hos Easycredit meddelar vi automatiskt Skatteverket om ditt ränteavdrag på 30 procent. Under januari månad skickar vi ut kontrolluppgifter till alla låntagare som innehåller information om hur mycket ränta som betalats in föregående år.

Här är några av de bästa avdragstipsen att tänka på:

 Fördela låneräntorna. Om ni är två som äger bostad ihop är det smart att fördela räntorna så att ingen kommer över 100 000 kronor i ränteavdrag. Kommer man över 100 000 kronor är avdraget nämligen bara värt 21 procent.

 Dra av förlust på sålda aktier. Om du sålt aktier med förlust är 70 procent av förlusten avdragsgill. Då sänks din skatt med 21 procent av förlusten. När du sålt fonder har Skatteverket som regel redan gjort avdraget åt dig.

 Kostnader i yrket. Om du köpt arbetskläder, dator eller något annat som du behöver i ditt arbete får du dra av kostnaden.

 Bilresor. Du kan få avdrag för resor mellan bostaden och arbetet om dina utgifter överstiger 11 000 kronor. Avståndet mellan hem och arbetsplats måste dock vara minst fem kilometer och du måste tjäna minst två timmar per dag tur och retur jämfört med att åka kollektivt. Avdraget är 18,50 kronor per mil. Du får även göra avdrag för trängselskatten.

 Idrottsavdrag. Den som jobbar extra som domare, tränare eller funktionär inom idrotten kan göra avdrag för sina kostnader.

När kommer pengarna?

2020 kan du få skattepengarna lagom till påsk. För att få tillbaka pengarna redan till påsken behöver du skaffa en digital brevlåda senast den 27:e februari.

De digitala brevlådor som är godkända för myndighetspost i dagsläget är KivraDigimail samt statens egen Min Myndighetspost.

Om du redan har en digital brevlåda behöver du se till att du angett att du vill ta emot post från myndigheter. Du behöver dessutom ha deklarerat i appen eller e-tjänsten senast den 31 mars utan att ha gjort ändringar eller tillägg i din deklaration.

Följ dessa steg för att få skattepengar redan till påsk:

 Anmäl dig för digital brevlåda senast 27:e februari. 

 Anmäl ett bankonto till Skatteverket dit du vill ha pengarna insatta.

 Den 13:e mars börjar deklarationerna skickas ut i form av en PDF-fil.

 Den 17:e mars kan du godkänna deklarationen

 31:a mars är sista dagen att deklarera för att få pengarna till påsk. Godkänn deklarationen med Mobilt BankID eller annan e-legitimation.

 7:e april börjar skatteåterbäringen betalas ut.

De som inte uppfyller ovanstående kriterier eller ska deklarera försäljning av aktier, försäljning av bostad eller är företagare, kan inte få pengarna till påsk. För denna grupp kommer pengarna till Midsommar, förutsatt att man har deklarerat digitalt.

Alla som har e-deklarerat i någon form kan räkna med extra pengar i plånboken omkring påsk. Skulle man av någon anledning bli försenad får man vänta till augusti, oavsett deklarationsmetod.

Hur kommer pengarna in på mitt konto?

Oavsett vilket sätt du väljer att deklarera på är det viktigt att du registrerar ditt bankkonto hos Skatteverket för att vara säker på att få skatteåterbäringen innan midsommar. Från och med 2017 slutade Skatteverket skicka utbetalningskort automatiskt, vilket påverkar många svenskar; Under gågna året skickades utbetalningskort ut till 300 000 personer som hade rätt till skatteåterbäring. Om du är en av dem kan det alltså vara dags att registrera sig.

Glöm inte heller att logga in på ditt skattekonto och ändra konto om du bytt bank. Tänk också på att bankkontot som är registrerat hos Skatteverket måste tillhöra dig personligen och inte någon annan. Kontot får heller inte delas med någon. Var noga med att det bara är du som har tillgång till kontot. Id-kapningar blir vanligare och bedragarna upptäcker ständigt nya luckor i systemet.

Du kan också välja att låta skatteåterbäringen vara kvar på skattekontot, men från och med 2017 får du inte någon ränta på ditt skattekonto.

Därför är det en god idé att anmäla ett sparkonto till Skatteverket, då får du ränta på skattepengarna redan samma dag de betalas ut.

Begär en utbetalningsspärr

Om du ändå vill ha kvar din skatteåterbäring på skattekontot måste du begära en utbetalningsspärr när du är inloggad på Skatteverket. Pengarna kommer då att finnas kvar på kontot. Det finns nischbanker som erbjuder bra ränta, ofta betydligt bättre än storbankerna.

Viktiga datum för återbäringen 2019

31 januari: Kontrolluppgifterna ska vara inlämnade. Det betyder att detta är sista dagen för arbetsgivare och banker att lämna in kontrolluppgifter för inkomståret 2018.

27 februari: Sista dagen att skaffa digital brevlåda.

4 mars: Skatteverket börjar skicka ut inkomstdeklarationer till dig som anmält en digital brevlåda. Detta sker i form utav en PDF. Den ser ut precis som den vanliga deklarationen.

17 mars:

  • Skatteverkets e-tjänst för inkomstdeklaration öppnar och du som har en e-legitimation kan godkänna och lämna in din deklaration digitalt.
  • Logga in på Skatteverkets webbplats och välj inkomstdeklaration och skatteuträkning. Pappersdeklarationen skickas ut mellan 16 mars och senast 15 april. Kontrollera din deklaration så att alla kontrolluppgifter finns med. 2 maj är sista dagen att deklarera.
  • Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen i flera etapper och beroende på hur du deklarerar får du tillbaka pengar på skatten under olika perioder.

31 mars: Sista dagen att godkänna din deklaration om du skaffade digital brevlåda och vill ha skattepengarna till påsk. Du kan bara få tillbaka pengarna så pass tidigt om du inte ändrar eller lägger till något.

9 april: Du får ditt slutskattebesked och Skatteverket betalar ut pengarna mellan 7-9 april till dig som:

 Registrerade en digital brevlåda senast den 27 mars.
 Godkände deklarationen i Skatteverkets app eller e-tjänst utan att lägga till eller ändra något.

  • Slutskattebeskedet innehåller bland annat din pensionsgrundande inkomst och slutlig skatt. Du kan se både aktuella uppgifter och uppgifter från tidigare år. Detta besked visar exakt hur mycket du ska få tillbaka eller betala in, inklusive ränta för den tid som gått sedan deklarationen skickades ut. 

4 maj: Din din deklaration måste finnas hos Skatteverket. Har du sålt bostad, aktier eller är företagare ska du redovisa detta på en bilaga tillsammans med deklarationen.

Vill du ha mer information?

På skatteverket.se finns utmärkt information om det svenska skattesystemet. Här hittar du bland annat information om hur du deklarerar inkomster från utlandet och en lista med de vanligaste frågorna om deklarationen. Du kan även ringa skatteupplysningen på 0771–567 567.

Sammanfattning av skatteåterbäring 2019

Skatteåterbäringen är något många av oss ser fram emot. För att få tillbaka på skatten före midsommar ska du deklarera elektroniskt, förslagsvis med Mobilt BankID. Om du haft räntekostnader i samband med lån (red. anm. gäller även mindre lån och krediter som exempelvis sms lån) får du som regel göra avdrag på din inbetalda skatt med 30 procent av räntekostnaderna. Uppgifterna står redan förtryckta i deklarationen.

Glöm inte kolla upp ifall du har rätt till andra avdrag och missa heller inga viktiga datum. Skatteåterbäringen kan vara en fröjd för både öga och plånbok men ha is i magen och fundera på vad du egentligen behöver pengarna till. Att bygga upp en buffert inför kärvare tider är aldrig fel även om det förstås kan vara lockande och säkert även välbehövligt att unna sig en resa till varmare breddgrader.

Updaterad 2019-04-30

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...