Hur mycket vill du låna?

  • Lånebelopp:
  • Återbetalning:
  • Total lånekostnad:

Smslån utan UC

På den här sidan kan du ansöka om lån utan UC. Du får också information om vad en kreditupplysning är, hur en kreditprövning går till samt vad UC egentligen är.

Välj belopp för att ansöka om smslån utan UC. Som ny kund lånar du 1 000 kr helt räntefritt.

500 kr 1 000 kr 2 000 kr 3 000 kr 4 000 kr 5 000 kr 6 000 kr 7 000 kr 8 000 kr 9 000 kr 10 000 kr

När betalas mitt lån ut?

Beviljade lån betalas ut under våra öppettider. När du har pengarna på kontot beror på vilken bank du har konto hos.

Swedbank/Nordea/Handelsbanken/SEB

Har du ett bankkonto hos Swedbank, Nordea, SEB eller Handelsbanken har du pengarna på ditt konto inom en timme efter att din låneansökan blivit beviljad. Även om du ansöker under en helg.

Övriga banker

Har du ett bankkonto hos någon annan bank har du oftast pengarna på kontot samma dag, eller dagen efter din ansökan blir beviljad. 

Läs mer om våra utbetalningstider.

Vad gäller för våra större lån?

Gällande våra smslån från 11 000 - 20 000 kr tas en kreditupplysning via UC. Om du inte uppfyller våra grundkrav för att ansöka om Årslånet – minst 20 år gammal och minst 120 000 kr i deklarerad årsinkomst – kommer ingen UC att tas på dig även om du ansöker om Årslån.

Det betyder att du inte får en UC-förfrågan automatiskt bara för att du ansöker om ett Årslån hos oss. Det är enbart om du uppfyller kraven ovan som en UC-upplysning kommer att tas på dig.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är en ekonomisk sammanfattning av en privatperson eller ett företag och används för att få en bild av en persons eller ett företags ekonomiska situation. Man får endast ta en kreditupplysning på en privatperson om man har legitima skäl.

Tidigare behövdes inget legitimt skäl, men när kreditupplysningslagen förnyades den 1 januari 2011 började de nya lagarna gälla. Den nya lagen innebar att alla personer som det tas en kreditupplysning på måste få en omfrågekopia, oavsett om personen ansökt om lån utan UC eller inte.

Easycredit har sedan starten 2006 tagit kreditupplysningar på samtliga låntagare, vilket alla långivare enligt lag måste göra. Kreditupplysningen är ett hjälpmedel för den samlade kreditbedömningen som görs för att få svar på huruvida en kund har tillräckligt god återbetalningsförmåga eller inte för att beviljas det lånebelopp kunden ansökt om.

Det viktigaste för oss att veta när någon ansöker om smslån, även kallat snabblån och mikrolån, är att personen kommer kunna återbetala lånet. Därför gör vi alltid en kreditupplysning på dig när du ansöker om lån hos oss.

Eftersom vi vet att vissa av våra kunder vill ha möjligheten att ansöka om lån utan UC och med betalningsanmärkning, erbjuder vi det också på lån upp till 10 000 kr. Värt att betona är också att kunden kan identifiera sig med e-leg och BankID/Mobilt BankID.

Vad är en kreditprövning?

Enligt konsumentkreditlagen måste alla finansinstitut, banker och kreditgivare alltid genomföra en kreditprövning på personer som ansöker om lån hos dem. Meningen med kreditprövningen är att bedöma låntagarens återbetalningsförmåga.

Detta för att långivaren ska få en så bra bild som möjligt av låntagarens ekonomi och kreditvärdighet. Kreditprövningar kan se ut på olika sätt beroende på vilken kreditgivare du ansöker om lån hos.

Nedan ser du vad som ligger till grund för Easycredits kreditprövning som alla våra kunder genomgår när de ansöker om smslån hos oss.

1. Månadsinkomst efter skatt
Din månadsinkomst efter skatt omfattar alla dina nettoinkomster från bland annat lön, pension, studiemedel, bidrag och andra sorts inkomster. 

2. Boendeform 
Här väljer du din boendeform: hemmaboende (hos föräldrar/familj), inneboende/andra hand, hyresrätt, egen fastighet/villa eller bostadsrätt. 

3. Boendekostnad per månad
Skriv bara in din del av boendekostnaden varje månad.

4. Övriga lånekostnader per månad
Om du har övriga lånekostnader fyller du i din del av de kostnaderna per månad (ej bolån).

5. Antal barn under 18 år
Här väljer du hur många barn du har under 18 år som du försörjer.

6. Tillgångar/Skulder
Dina nettotillgångar omfattar allt du äger som har ett värde. Mobiltelefoner, elektronikprylar, kläder, smycken, hus, bil, pengar osv. Allt du äger som du anser har ett värde räknas som tillgångar efter avdrag för skulder.

UC betyder inte kreditupplysning

Ett vanligt missförstånd är att UC är synonymt med kreditupplysning. Det är helt fel. UC är förkortningen på företagsnamnet Upplysningscentralen som samlar och säljer kreditinformation om företag och privatpersoner i Sverige och numera även utomlands.

UC grundades 1977 och är idag Sveriges största kreditupplysningsföretag. Företaget ägs bland annat av storbankerna SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank.

Men UC är inte det enda företaget som tillhandahåller kreditupplysningsinformation. Precis som andra företag har UC många konkurrenter och några av dem är bland annat Bisnode och Creditsafe. UC är dock störst i Sverige och anledningen till det beror på att alla storbanker använder sig av UC som kreditupplysningsföretag.

Gemensamt för alla kreditupplysningsföretag i Sverige är att de måste få tillstånd från Datainspektionen för att få bedriva verksamhet inom kreditupplysning.

 

Hur fungerar UC?

Kreditupplysningar tagna via UC lagras i deras system i ett år från att de tagits, innan din förfrågan försvinner från deras kreditupplysningsregister. Detta för att alla banker och finansbolag som är anslutna till UC ska få tillgång till samma register. Andra kreditupplysningsföretag så som Bisnode och Creditsafe håller dock kreditupplysningsinformationen anonym.

När du ansöker om lån utan UC registreras alltså inte din kreditupplysning någonstans vilket gör att ingen annan förutom du själv kan se att du ansökt om lånet. En stor skillnad mellan UC och Creditsafe är därför att kreditupplysningen inte syns när den tas via Creditsafe.

Här kommer ett exempel som förklarar det lite närmare:

Om du exempelvis ansöker om ett smslån hos snabblåneföretag A som tar kreditupplysningen via UC kommer alla andra företag som också tar kreditupplysningar via UC se att du ansökt om ett snabblån hos snabblåneföretag A.

När du ansöker om ett snabblån utan UC kommer dock ingen kunna se att en kreditupplysning tagits på dig, förutom du själv. Detta är alltså skillnaden på när du ansöker om lån med respektive utan UC.

Bra eller dåligt med UC?

Varför vissa föredrar att låna utan UC beror på att alla storbanker i Sverige använder sig av UC när de gör kreditupplysningar. Om du ansökt om ett lån någonstans och kreditupplysningen tagits via UC kommer banken därför att kunna se det i ett år fram tills att din UC-förfrågan försvinner från ditt register. 

Så länge du endast har ett par UC-förfrågningar är det inget att oroa sig över. Ifall du däremot skulle ha tiotals UC-förfrågningar och exempelvis ansöker om ett bolån kan mängden UC-förfrågningar påverka din kreditvärdighet negativt.

Om du ändå inte planerar att låna pengar från banken inom ett år gör det dock ingenting ifall du har kreditupplysningar tagna via UC eller inte.

 

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...