Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Smslån utan UC

Vissa kallar den här typen av lån för sms lån, andra för snabblån. Vi kallar det Privatlånet när du vill låna pengar på Easycredit. Till skillnad från sms lån har vi inte en högkostnadskredit och på den här sidan kan du ansöka om just ett lån utan UC-förfrågan. Du får också information om vad en kreditupplysning är, hur en kreditprövning går till samt vad UC egentligen är.

När betalas mitt lån ut?

Blir du godkänd ett privatlån på nätet så betalas det ut under våra öppettider. När du har pengarna på kontot beror på vilken bank du har konto hos.

Swedbank/Nordea/Handelsbanken/SEB

Har du ett bankkonto hos Swedbank, Nordea, SEB eller Handelsbanken har du pengarna på ditt konto oftast samma dag efter att din låneansökan blivit beviljad. Även om du ansöker under en helg.

Övriga banker

Har du ett bankkonto hos någon annan bank har du oftast pengarna på kontot samma dag, eller dagen efter din ansökan blir beviljad. 

Ytterligare information om utbetalningstider finns på vår sektion som sammanfattar sms lån.

Avvikelser och fördröjningar kan ske utanför våra öppettider, vid helger samt röda dagar. 

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är en ekonomisk sammanfattning av en privatperson eller ett företag och används för att få en bild av en persons eller ett företags ekonomiska situation när denne vill låna pengar. Man får endast ta en kreditupplysning på en privatperson om man har legitima skäl.

Tidigare behövdes inget legitimt skäl, men när kreditupplysningslagen förnyades den 1 januari 2011 började de nya lagarna gälla. Den nya lagen innebar att alla personer som det tas en kreditupplysning på måste få en omfrågekopia, oavsett om personen ansökt om lån utan UC eller inte.

Easycredit har sedan starten 2006 tagit kreditupplysningar på samtliga låntagare, vilket alla långivare enligt lag måste göra. Kreditupplysningen är ett hjälpmedel för den samlade kreditbedömningen som görs för att få svar på huruvida en kund har tillräckligt god återbetalningsförmåga eller inte för att beviljas det lånebelopp kunden ansökt om.

Det viktigaste för oss att veta när någon ansöker om lån (även kallat smslån och mikrolån), är att personen kommer kunna återbetala lånet. Därför gör vi alltid en kreditupplysning på dig när du ansöker om lån hos oss.

Eftersom vi vet att vissa av våra kunder vill ha möjligheten att ansöka om lån utan UC och med betalningsanmärkning, erbjuder vi det också på alla våra lån. Värt att betona är också att kunden kan identifiera sig med BankID.

UC betyder inte kreditupplysning

Ett vanligt missförstånd är att UC är synonymt med kreditupplysning. Det är helt fel. UC är förkortningen på företagsnamnet Upplysningscentralen som samlar och säljer kreditinformation om företag och privatpersoner i Sverige och numera även utomlands.

UC grundades 1977 och är idag Sveriges största kreditupplysningsföretag. Företaget ägs bland annat av storbankerna SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank.

Men UC är inte det enda företaget som tillhandahåller kreditupplysningsinformation. Precis som andra företag har UC många konkurrenter och några av dem är bland annat Bisnode och Creditsafe. UC är dock störst i Sverige och anledningen till det beror på att alla storbanker använder sig av UC som kreditupplysningsföretag.

Gemensamt för alla kreditupplysningsföretag i Sverige är att de måste få tillstånd från Datainspektionen för att få bedriva verksamhet inom kreditupplysning.

 

Hur fungerar UC?

Kreditupplysningar tagna via UC lagras i deras system i ett år från att de tagits, innan din förfrågan försvinner från deras kreditupplysningsregister. Detta för att alla banker och finansbolag som är anslutna till UC ska få tillgång till samma register. Andra kreditupplysningsföretag så som Bisnode och Creditsafe håller dock kreditupplysningsinformationen anonym.

När du ansöker om lån utan UC registreras alltså inte din kreditupplysning någonstans vilket gör att ingen annan förutom du själv kan se att du ansökt om lånet. En stor skillnad mellan UC och Creditsafe är därför att kreditupplysningen inte syns när den tas via Creditsafe.

Här kommer ett exempel som förklarar det lite närmare:

Om du exempelvis ansöker om ett sms lån hos snabblåneföretag A som tar kreditupplysningen via UC kommer alla andra företag som också tar kreditupplysningar via UC se att du ansökt om ett snabblån hos snabblåneföretag A.

När du ansöker om ett snabblån utan UC kommer dock ingen kunna se att en kreditupplysning tagits på dig, förutom du själv. Detta är alltså skillnaden på när du ansöker om lån med respektive utan UC.

Bra eller dåligt med UC?

Varför vissa föredrar att låna utan UC beror på att alla storbanker i Sverige använder sig av UC när de gör kreditupplysningar. Om du ansökt om ett lån någonstans och kreditupplysningen tagits via UC kommer banken därför att kunna se det i ett år fram tills att din UC-förfrågan försvinner från ditt register. 

Så länge du endast har ett par UC-förfrågningar är det inget att oroa sig över. Ifall du däremot skulle ha tiotals UC-förfrågningar och exempelvis ansöker om ett bolån kan mängden UC-förfrågningar påverka din kreditvärdighet negativt.

Om du ändå inte planerar att låna pengar från banken inom ett år gör det dock ingenting ifall du har kreditupplysningar tagna via UC eller inte.

 

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...