Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Allt om Skattekonton!

I den här artikeln reder vi ut vad ett skattekonto är, varför du behöver ett och hur du som privatperson använder det. Det passar bra nu då skatteåterbäringen snart är på väg och du kanske behöver begära ut pengarna från skattekontot. Det här ändrades nyligen och Skatteverket skickar inte längre ut utbetalningskort vilket betyder att du inte får utbetalningen automatiskt om du inte anmält ett kontonummer. Om du vill veta mer om när du får dina pengar kan du kolla in vår artikel om allt du behöver veta om skatteåterbäringen!


Innehållsförteckning
Hur du registrerar ett skattekonto
Hur du loggar in på skattekontot
 Hur fungerar ränta på skattekontot?

Hur gör jag en inbetalning?
Hur får jag pengarna till mitt bankkonto?

Vad är ett skattekonto och vad används det till?

Skattekontot finns för att du smidigt ska kunna betala de flesta typer av skatt på ett och samma ställe. Du behöver ett skattekonto för att kunna betala eventuella skatter som inte din arbetsgivare automatiskt betalar från din lön. På kontot kan du bland annat se vilka transaktioner som gjorts på ditt skattekonto och vad saldot är. Genom att alla skatter betalas till ett och samma ställe gör det att du kan kvitta återbetalning av skatt mot andra skatter och avdrag.

  

Hur du registrerar ett skattekonto

Alla som ska betala någon form av skatt till Skatteverket har automatiskt ett eget skattekonto, så du behöver inte själv registrera ett konto. Det har Skatteverket redan tagit hand om.

  

Hur du loggar in på skattekontot

Gå in på Skatteverkets hemsida och tryck på Logga in uppe till höger. Du loggar in på ditt skattekonto genom att använda dig av någon typ av e-legitimation. E-legitimation fungerar som ett ID-kort på nätet. E-legitimationerna du kan använda dig av hos Skatteverket är Mobilt BankID, BankID eller AB Svenska Pass. De olika typerna av BankID skaffar du hos den bank där du är kund.

  

Ränta

Räntan räknas dagligen på det aktuella saldot. Kostnadsränta är räntan som räknas då det är ett underskott på skattekontot, och den kan du inte göra avdrag på.

Tidigare har du fått intäktsränta då det har funnits ett överskott på ditt skattekonto, men sedan 1 januari 2017 har den här räntan sänkts till 0%, vilket betyder att du inte längre får ränta på ditt skattekonto. Detta på grund av en lagändring.

Skattekontot har använts av många som en form av sparkonto, men efter räntesänkningen behövs andra alternativ. Ett alternativ är ett sparkonto till exempel hos din vanliga bank. Det är ändå en bra idé att jämföra olika bankers sparkonton eftersom de erbjuder olika räntor och vissa har till exempel inte fria uttag. Kontrollera också att de har insättningsgaranti. Detta betyder att du får tillbaka dina pengar upp till en viss summa, även om banken går i konkurs. Det finns också andra sätt att spara, till exempel i aktier eller fonder, men dessa innebär också betydligt större risk och ingen garanti.

  

Inbetalning till ett skattekonto

Som privatperson behöver du sällan själv göra inbetalningar i och med att du sannolikt har en arbetsgivare som sköter att skatt dras från din lön varje månad. Men du kan behöva göra en inbetalning själv om du vet att du kommer behöva betala mer skatt än vad som dras av från din lön. Det här kallas extra inbetalning. Extra inbetalningar kan behöva göras till exempel om du äger fastighet och du vet att skatteavdraget som görs av din lön inte kommer att täcka fastighetsavgifter och -skatter.

Bankgirot som ska användas är 5050-1055, och mottagaren är Skatteverket. Om du gör betalningen via internet behöver du också ditt unika OCR-nummer. Detta nummer hittar du på beräkningsbilagan du får tillsammans med din inkomstdeklaration. Du kan också räkna ut den med hjälp av Skatteverkets OCR-räknare.

  

Utbetalning från ett skattekonto

Tidigare har Skatteverket skickat ut ett utbetalningskort för skatteåterbäring och andra utbetalningar, men det har nyligen ändrats. På ditt skattekonto ska du nu anmäla ett bankkontonummer för återbetalning av överskott. Då du anmält ditt bankkontonummer kommer överskottet automatiskt betalas ut till dig vid den slutliga skatteavstämningen. Det är även möjligt att anmäla kontonummer i samband med skattedeklaration.

Om du saknar e-legitimation kan du begära skatteöverföring via bankgirot.se, där det inte krävs någon inloggning utan enbart att du fyller i en elektronisk blankett. Läs mer om de olika sätten att meddela kontonummer i den här artikeln.

Det tar en viss tid efter anmälning innan kontot registreras, eftersom Skatteverket kontrollerar med banken att kontot innehas av den som anmält det. Nu kan du även anmäla ett utländskt konto, det gör du genom att kontakta Skatteverket.

Du kan också begära utbetalningsspärr. Det betyder att pengarna inte ska betalas till ditt bankkonto, utan istället finnas kvar på skattekontot för att täcka skatter och avgifter i framtiden.

Saldo på skattekonto

På ditt skattekonto kan du se det aktuella saldot och även transaktioner som har gjorts eller kommer att göras. Om du vill kan du välja att få ett saldobesked eller kontoutdrag skickat till dig endera elektroniskt till en digital brevlåda eller vanlig post.

Skattekonto för företag

För dig som är enskild näringsidkare kommer ditt företags skattekonto vara detsamma som ditt privata. Det betyder att både dina och ditt företags skatter kommer att skötas från samma konto. Om du däremot har ett aktiebolag eller handelsbolag får företaget ett eget skattekonto. Företag betalar bland annat sin moms och arbetsgivaravgifter via skattekontot.

Om du vill läsa mer om hur skatt och skattekonto fungerar för företag kan du ta en titt på verksam.se:s artiklar om skatter och avgifter.

Det här var en kort förklaring av några av de frågor du kanske haft kring skattekonton. Nu då du förstår de viktigaste kan Skatteverkets portal vara till hjälp om du vill läsa mer om något som gäller skattekontot.

2018-05-14

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...