Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Allt om delningsekonomi

Delningsekonomi är ett fenomen som blir allt mer populärt. Termen används huvudsakligen på tjänster där privatpersoner kan hyra, dela eller låna saker med andra privatpersoner, till exempel AirBnB eller Hygglo. Det kan också syfta på att ta del av mer traditionella tjänster privatpersoner emellan, som att byta, köpa/sälja och ge bort saker.

Andra termer som också används är gemensam konsumtion och kollektiv ekonomi.

Innehållsförteckning
Beställ mat med Foodora, Wolt och Ubereats
Ta dig runt billigt med Uber, Heetch och DriveNow
Få hjälp med transport med Tiptapp
 Bo billigt med AirBnB och Homii

Tjäna pengar med Hygglo
Bli av med gamla prylar med Tradera
Få hjälp med vardagssysslor med Taskrunner
Hitta en hundvakt med DogBuddy

Beställ mat med Foodora, Wolt och Ubereats!

Cyklist med ryggsäck

Du beställer din mat från någon av dina favoritrestauranger via Foodora och de hämtar hem den till dig. Du kan också välja att hämta upp maten själv. Foodora gör att restaurangerna inte själva behöver någon som kör ut maten, men ändå kunna erbjuda hemleverans. Foodora levererar också snacks och läsk från 7-Eleven. Foodora levererar i Stockholm, Göteborg, Solna, Malmö och Uppsala.

Två cyklister med ryggsäckar

Wolt är en annan app där du kan beställa mat från din favoritrestaurang och sen endera hämta upp den själv eller få den levererad hem till dig. Wolt levererar också från bland annat Frasses. Du kan beställa via Wolt om du bor i Stockholm, Örebro, Västerås, Norrköping, Linköping eller Gävle.

Cyklist i trafik

Ubereats låter dig leta restauranger du kan få din mat levererad från. De erbjuder snabb hemleverans utan att restaurangerna själva kör ut maten. Ubereats levererar från snabbmatskedjor också, till exempel McDonald’s och Max. I Sverige finns Ubereats enbart i Stockholm.

Olio vill minska på matsvinnet genom att låta dig och företag dela med er av mat som håller på passera sitt bäst före-datum, sånt som du odlat hemma men har för mycket av, eller till och med det du har i kylskåpet när du ska resa bort. Bläddra bland det som finns tillgängligt i närheten och kom sedan överens om var du kan hämta upp maten. Olio är tillgängligt över hela världen.

  

Ta dig runt billigt med Uber, Heetch och DriveNow!

Uber låter dig skriva in var du är och vart du är på väg och på det sättet boka någon att skjutsa dig dit. Lite som en taxi. Låter den som kör själv välja när de vill köra. Uber går att använda bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Heetch är en samåkningstjänst som hjälper till att matcha förare och passagerare från 18:00 på kvällen till 06:00 på morgonen. Heetch finns i Stockholm.

Bil på gatuparkering

DriveNow låter dig hyra en bil i Stockholm just för den tiden du behöver. Hitta den närmaste bilen via appen och lämna tillbaka den nästan var du vill inom verksamhetsområdet. Du betalar bara för tiden du kör. DriveNow finns också bland annat i Köpenhamn och Helsingfors.

Via SnappCar kan du hyra ut din bil då du inte själv behöver den, eller hyra bil från någon i närheten. Leta i appen efter en passande bil, skicka förfrågan till ägaren och möts sedan upp för att få nyckeln. SnappCar finns i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

Med GoMore kan du välja att endera hyra bil av någon i närheten, eller själv hyra ut din bil till någon annan. Du kan också leasa en bil och sen dela den med andra under tiden du inte själv använder den. GoMore erbjuder också samåkning. Leta efter någon att samåka med, eller erbjud skjuts då du är på väg någonstans. Utöver Sverige finns tjänsten också i bland annat Norge och Danmark.

Skjutsgruppen logo

Via Skjutsgruppen kan du erbjuda eller söka samåkning. Skriv in start och mål och hitta någon att samåka med eller någon som behöver skjuts. Åk tillsammans och dela på kostnaderna. Det finns grupper över större delen av Sverige, och också grupper för resor mellan till exempel Sverige och Danmark.

DriveBack låter dig hyra en bil gratis. Hyrbilsföretaget kan behöva flytta bilen från en stad till en annan, och du kan köra den biten utan att betala något. Var tjänsten är tillgänglig beror på vilka städer bilarna behöver köras från och till. Utöver svenska städer som Stockholm och Malmö kan man också hitta bilar i till exempel Köpenhamn, Oslo och Hamburg.

  

Få hjälp med transport via TipTapp och PackBud!

Tiptapp reklam

TipTapp låter dig lägga upp en annons då du behöver få saker körda någonstans eller då du behöver få något kört till återvinning eller soptippen. Du tar ett foto på föremålet, skriver in hur mycket du kommer betala för jobbet, varifrån och vart det ska och vilka tider det passar. Du kan också välja att själv hjälpa till att hämta saker. Tjänsten finns främst i Stockholm men går att använda överallt i Sverige, och har testats i liten skala även i London.

  

Bo billigt med AirBnB!

Airbnb logo

Via AirBnB, som är en av de populäraste tjänsterna inom delningsekonomi, kan du endera hitta lägenhetsboende för din resa, eller själv hyra ut ditt boende. AirBnB finns i över 190 länder, så du kan nästan säkert hitta boende för din nästa resa! Några av länderna det finns i, utöver Sverige, är Frankrike, Spanien, USA och Thailand.

Logotyp för homii

Homii gör andrahandsuthyrningen av lägenheter lättare genom att ge dig möjlighet att hitta bostad eller hyresgäst via dina vänner eller personer du har gemensamma bekanta med för att ni lättare ska kunna lita på varandra. Tjänsten finns i hela Sverige.

Qasa logo

Qasa hjälper dig att hitta en bostad genom att du svarar på några frågor så de kan leta passande lägenheter åt dig. Du kan också ansöka om bostäder genom appen och signera hyresavtal online. Du kan också hyra ut dina egen bostad via tjänsten. De hjälper dig sätta rätt hyra, hitta en hyresgäst och skräddarsy ett hyresavtal. Qasa finns över hela Sverige.

  

Tjäna pengar med Hygglo!

hygglo bakgrund

Hygglo låter dig hyra eller hyra ut allt mellan himmel och jord. Sök på sidan efter det du vill hyra, skicka bokningsförfrågan, och hämta sedan upp grejen då det blivit godkänt och du har betalat för den. Hygglo finns i hela Sverige.

rentl logo

Via Rentl kan du hyra eller hyra ut nästan vad som helst. Du kan göra det via direktbetalning där du meddelar vilka dagar du hyr ut, och någon kan då hyra det direkt genom att betala. Du kan också välja bokningsförfrågan, där någon får skicka förfrågan om dagarna de är intresserade av. Rentl finns i hela Sverige.

grannsaker logo

På GrannSaker kan du lägga ut saker du kan tänka dig att låna ut, och hitta saker att låna. Då du hittat det du behöver skickar du låneförfrågan och kan sen hämta upp saken då förfrågan godkänts. Om du lånar ut något kan du kan välja att begära ersättning för det du lånar ut. Tjänsten finns i hela Sverige.

Streetbank logo

Via StreetBank kan du ge bort saker du inte längre behöver, låna ut sånt du inte använder, eller dela kunskap med någon, som till exempel lära ut ett språk eller hjälpa någon i närheten med att till exempel lägga upp en hylla eller klippa gräset. Sidan låter dig lägga till och söka saker var som helst i världen.

  

Bli av med gamla prylar!

Sellpy gör det enkelt för dig att sälja saker du inte längre behöver. Upphämtning av sakerna erbjuds bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö, men du kan skicka in grejer var du än bor i Sverige. De säljer det som värderas till minst 50 kronor. Då de har gjort annonserna kan du gå in och ändra pris och vad som ska säljas. Du kan också välja att få något tillbakaskickat. Det som inte säljs ges till välgörenhet.

Tradera känner nog de flesta till, och är ett utmärkt sätt att fynda och bli av med saker snabbt. Genom auktionsystemet så beslutar marknaden hur mycket saker är värda att betala för, vilket kan vara både en fördel och nackdel. Du kan buda på vad du vill, så länge du lägger ett högre bud än det som redan lagts. När auktionen är avslutad skickar sedan privatpersonen eller företaget över varan till dig via Post. 

Blocket är en av de allra första formerna av delningsekonomi på internet i Sverige. Lägg upp en annons, sälj till någon i närheten för en fastställd summa. Både betalning och leverans av produkt sker utanför plattformen, så här gäller det att vara lite extra försiktig innan man skickar iväg den förhandlade summan eller varan.

  

Få hjälp med vardagssysslor med Taskrunner!

Taskrunner logo

Taskrunner låter dig hitta någon att hjälpa dig med vardagssaker som att montera möbler eller kratta löv. Taskrunner finns tillgängligt i hela Sverige.

Yepstr logo

Yepstr låter dig lägga upp annonser om uppdrag du behöver utförda och hitta ungdomar som vill jobba och kan utföra arbetet åt dig. Du kan chatta med de som är intresserade och på det sättet välja den som känns mest lämplig. Yepstr öppnar i nya områden så fort tillräckligt många registrerat sig på just den orten.

  

Hitta en hundvakt med DogBuddy!

Logotyp för dogbuddy

DogBuddy har noga utvalda hundvakter och hjälper dig hitta någon som kan ta hand om din hund. Du kan välja dygnspassning, dagpassning eller bara hundrastning. Som hundvaktare kan du själv sätta dina priser och välja när du kan jobba. Tjänsten finns i flera städer, bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö, men även i andra länder, så som Norge och Storbritannien.

HappyTail låter dig hitta andra i din närhet som har hund och till exempel vill ses för att leka i parken. Du kan också hitta en hundvakt ifall det behövs. Appen visar också hundvänliga platser i området, till exempel restauranger och badplatser. Tjänsten finns i hela världen.

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...