Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Vad är restskatt och kvarskatt?

Restskatt, eller kvarskatt som det formellt heter, är den skatt du måste betala in om det visat sig att du betalt för lite skatt under året.

Det är Skatteverket som räknar ut om du ska få tillbaka pengar på skatten eller om du behöver betala in ytterligare skatt. De flesta svenskar får tillbaka pengar i samband med skatteåterbäringen vilket beror på att arbetsgivarna ofta gör ett för stort skatteuttag under året.

Många får också tillbaka pengar på skatten på grund av att de betalat in avdragsgilla räntor. Från 2017 är det möjligt att få skattepengarna redan till påsken. Det förutsätter bland annat att du anmält en digital brevlåda för myndighetspost.

LÄS MER: Vad är ett skattekonto?

Väldigt få av oss har koll på exakt hur skatten fungerar och hur mycket vi betalar i skatt utan vi förutsätter att det fungerar. När deklarationen landar i brevlådan, eller i appen, ser man i regel fram emot en positiv överraskning. Därför kan det bli en obehaglig överraskning om det visar sig att man fått restskatt på flera tusen.

Varför har jag fått restskatt?

Det är svårt att veta. Kanske har du haft en högre inkomst än vad du trott och därmed betalat för lite i skatt i varje månad. Skattesatsen blir högre procentuellt sett för den som har en högre inkomst, och har man exempelvis ett extrajobb är det viktigt att ha koll på hur mycket man tjänar sammanlagt.

Din skattesats påverkas också av vilken kommun du bor i och om du är medlem i Svenska Kyrkan eller annat trossamfund.

Skatteverket har tabeller där du kan se vilken skattesats som gäller för just dig. Om du är osäker på ifall du kommer att betala tillräckligt med skatt, kan du alltid be arbetsgivaren att göra ett större skatteuttag än normalt. 

Vad ska jag göra?

Restskatten som syns på deklarationen är en skuld till Skatteverket och alltså till staten. Vi rekommenderar att betala den direkt för att undvika de ganska höga räntor som Skatteverket tar ut, för närvarande 16,25 %. Räntan börjar ticka från och med förfallodatumet som syns på ditt slutskattebesked. 

Kvarskatten ska betalas in på ditt skattekonto. Om beloppet är under 100 kr kan du vänta med att betala tills beloppet överstiger 100 kr.

Mer information hittar du på Skatteverkets hemsida om kvarskatt.

2017-01-19

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...