Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Nya skatter och lagar 2017

Nyårsdagen 2017 trädde flera nya lagar i kraft – här är listan med de viktigaste förändringarna.

 Höjd skatt på alkohol
Helt enligt traditionen höjs skatten varje år på alkohol. Öl- och vinskatten höjs med fyra procent och spritskatten med en procent. En flaska öl blir ca 25 öre dyrare, en flaska vin en krona dyrare och för en flaska starksprit motsvarar höjningen cirka två kronor. Det innebär 400 miljoner kr i ökade intäkter för staten.

 Dyrare att ta bilen till jobbet
Under 2017 måste dina resekostnader överstiga 11 000 kr för att du ska kunna göra avdrag för resor till och från jobbet. Den tidigare gränsen var 10 000 kr.

 Ny skatt på kemikalier
Regeringen har fått igenom en särskild kemikalieskatt på vitvaror och hemelektronik. Det innebär att du kan få betala upp emot 320 extra kr per vara, exempelvis om du köper en ny tvättmaskin eller en spelkonsol.

 Billigare reparationer
Du kan numera använda rutavdraget för att få hjälp med reparation av hushållsmaskiner som frys och diskmaskin. Dessutom sänks momsen från 25 till 12% på reparation av cyklar, skor och kläder.

 Ingen ränta på skattekontot
Den som får tillbaka pengar på skatten eller av andra skäl fått pengar insatta på sitt skattekonto har tidigare fått ränta på pengarna. Nu sänks räntan till 0% men om du är skyldig pengar måste du fortfarande betala ränta på skulden.

LÄS MER: Låna pengar utan ränta

 Dyrare bensin
Skatten höjs på bensin (19 öre/liter) och på diesel (16,8 öre/liter). Höjningen kan slå extra hårt om oljepriserna stiger under året, vilket många tror.

 Sänkt reklamskatt
Regeringen har uttryckt att man helt vill avskaffa reklamskatten för bl.a dagspressen. Skattesatsen sänks från 3 till 2,5% för annonser i "periodiska publikationer" och kommer att sänkas ytterligare från och med 2019.

LÄS OCKSÅ: 101 spartips som förbättrar din ekonomi

 Höjd statlig skatt
De som tjänar över 37 000 kr i månaden får en skattehöjning på 860 kr per år. 

 Billigare att anställa för enmansbolag
Du som driver ett enmansföretag och vill anställa får sänkt arbetsgivaravgift för den första personen du anställer. Lönen får dock högst uppgå till 25 000 kr och anställningen måste vara minst tre månader. Satsningen heter Växa-stöd och pågår fram till 2021.

 Inget avdrag för representationslunch
Företag kan inte längre dra av kostnader för representation i samband med måltider.

 Förbjudet att använda ordet polis på bilen
Från 2017 är det bara riktiga polisbilar och poliser som får köra omkring med ordet polis på karossen.

 Dyrare biobesök
Momsen på biobiljetter höjs från 6% till 25%. Det gör biobesöket betydligt dyrare jämfört med 2016.

 Gratis p-piller och tandvård
Men inte för alla utan för unga upp till 21 år. Gränsen för avgiftsfri tandvård var tidigare 20 år och kommer höjas ytterligare varje år till och med 2019, då den hamnar på 23 år.

 Äldre går gratis till doktorn
De som fyllt 85 år slipper avgifter i primärvården, t.ex. på vårdcentralen.

Vill du ha mer information om nya lagar och förordningar som började gälla årsskiftet 2016/2017? Ta en titt på regeringens egen sammanställning

2017-01-02

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...