Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Så fungerar Swish

Har du inte anslutit dig till Swish ännu? Här går vi igenom grunderna och lär dig hur tjänsten fungerar. Vi berättar bland annat om hur du höjer maxgränsen för beloppen du kan skicka.

Vad är Swish?

Swish är en betallösning för att ta emot och skicka pengar via en app i mobilen. Tjänsten finns bara i Sverige och har sedan lanseringen 2012 snabbt blivit populär. De som har Swish på sin mobil slipper nämligen kontanter och långsamma banköverföringar. Överföringen sker direkt, oavsett bank.

Hemskärm för Swish

Då appen är gratis att använda och pengarna överförs i realtid har Swish bidragit starkt till utvecklingen mot det kontantlösa samhället. Samtidigt fick appen många användare på kort tid just på grund av att Sverige redan låg i framkant vad gäller avvecklingen av kontanter.

Vi har precis infört nya sedlar och mynt men frågan är om vi någonsin kommer att få använda dem? Även om ett totalt kontantförbud ligger långt bort går utvecklingen ditåt med stormsteg.

Före Swish intåg på marknaden tog en banköverföring mellan olika banker cirka en dag. Nu kan privatpersoner och företag med Swish överföra pengar till varandra direkt. Perfekt för kompisgänget som är på middag och ska dela på notan. Lika praktiskt är det för organisationer eller föreningar som bedriver insamlingar.

LÄS ÄVEN: Få din post digitalt med Kivra

Bara i Sverige

Svenskar blir ofta förvånade när vi upptäcker att vi är ensamma om Swish. I andra länder används fortfarande traditionella banköverföringar. Dessutom är kontanter fortfarande ett vanligt betalmedel i många europeiska länder, då flera butiker fortfarande inte accepterar kort.

Anledningen till att bankerna valde att gå samman och starta en tjänst som Swish hänger ihop med konkurrensen från andra betallösningar som utmanade bankernas monopol på transaktioner.

Innan någon hört talas om Swish lanserades exempelvis Wywallet, som möjliggjorde betalningar via mobiltelefoner i Sverige. Bankerna förstod snabbt vart utvecklingen var på väg. Wywallet lanserades redan 2012 men hann aldrig bli någon succé. 2015 såldes bolaget till Payex.

Swish hade kanske aldrig sett dagens ljus om det inte vore för att bankerna behövda hitta ett motgift mot konkurrensen från snabbare betallösningar.

Vem äger Swish?

Bolaget Getswish AB, som utvecklade tjänsten, ägs gemensamt av de största svenska bankerna. Dock förvaltas tjänsten av Bankgirot. En bank som vill låta kunderna betala med Swish måste ansluta sig till Bankgirots betalsystem ”Betalningar i realtid”.

Bankgirot sköter driften av systemet och är ansvariga för att åtgärda eventuella driftstörningar. Just driftstörningar har varit ett återkommande problem genom Swish historia.

Enkel anslutning

Du ansluter dig till Swish genom att aktivera tjänsten i din internetbank. Du behöver vara inloggad på internetbanken. Välj vilket mobilnummer som ska anslutas och koppla ihop det med ditt bankkonto.

Banken skickar en kod per SMS som används för att verifiera numret. Observera att du behöver ett Mobilt Bank-ID för att allt ska fungera. Det är genom Bank-ID som du bekräftar överföringarna.

Swish inloggning med bankid

Du behöver även ladda ner Swish-appen ”Swish-betalningar”. Appen finns till Windows Phone, iOS och Android-telefoner. Se därför först till att du har ett Mobilt Bank-ID installerat på din telefon som är kopplat till din bank.

Kan företagare ta betalt med Swish?

Sedan halvårsskiftet 2014 kan företagen använda Swish när de tar betalt. Företaget får ett eget Swish-nummer kopplat till ett bankkonto. I övrigt fungerar tjänsten som vanligt. Pengarna finns på mottagarkontot inom några sekunder. För mindre företag är det en bra lösning eftersom allt kunden behöver för att genomföra en betalning är sin mobil och Swish-appen.

Föreningar och andra organisationer kan också ansluta sig till Swish. Då slipper föreningen hantera kontanter i samband med betalning av medlemsavgifter, insamlingar eller resor. Företagsnummer börjar alltid med 123.

Vilka banker fungerar Swish med?

Swish fungerar mellan Danske Bank, Handelsbanken, ICA Banken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Skandia, Sparbanken Syd, samt Swedbank och Sparbankerna.

Hur mycket pengar kan jag skicka?

När du skaffar Swish är är maxbeloppet 3000 kr per vecka. Du kan dock höja gränsen själv till 15 000 kr per vecka genom att ändra maxbeloppet i internetbanken. En tillfällig beloppsgräns upp till 150 000 kr kan också väljas men är då endast giltig i en dag.

LÄS MER: Ansök om lånelöfte smart – så gör du

24 augusti 2016

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...