Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Allt du behöver veta om digitala brevlådan Kivra

Kivra är en digital brevlåda som gör det möjligt att slippa vanlig post från företag och myndigheter. Istället får du den direkt i appen. Om du skaffar Kivra har du dessutom möjlighet att få skatteåterbäringen redan till påsken.

Snabbnavigering

Vad är Kivra?
Så ansluter du dig
Kan jag få min kreditupplysning i Kivra?
Är Kivra seriöst & säkert?
Betala räkningar direkt i Kivra
Snabba fakta om Kivra

 

Vad är Kivra?

Kivra är en digital brevlåda för post som annars skulle hamnat i den vanliga brevlådan. När du ansluter dig till Kivra får du post digitalt från de företag och myndigheter som samarbetar med Kivra.

Istället för ett vanligt fönsterkuvert får du en avisering i din e-post med information om att du har ett nytt brev från exempelvis Skatteverket i Kivra. I skrivande stund är över 500 myndigheter och företag anslutna till tjänsten. Det innebär att du kan få post digitalt från bland annat Bolagsverket, Transportstyrelsen, Försäkringskassan och SBAB.

När du anslutit dig till Kivra behöver du bara logga in för att läsa din post. Enklast sker detta genom Mobilt BankID. Inloggningen kan du göra antingen från datorn, i mobilens webbläsare eller i Kivras egen app. Som inloggad kan du se alla brev från de företag och myndigheter som är anslutna. Du ser vilka brev som är nya och vilka som du redan läst. 

Nya brev i Kivra
Översikt över nya brev i Kivra-appen

Du kan radera brev du inte behöver längre eller skriva ut de du vill spara. Du kan också ändra så att du får brev från ett visst företag eller myndighet som vanlig post istället.

LÄS MER: Så får du kreditupplysningen från Bisnode digitalt

Kivra är kopplat till ditt personnummer och du kan endast få brev från anslutna företag och myndigheter som du har en relation till. Därför finns ingen risk för att du får oönskad reklam. Skulle du däremot föredra vanlig snigelpost, kan du när som helst avsluta den digitala brevlådan.

Du väljer själv från vilka aktörer du vill ha digital post respektive vanlig post. Kivra är flexibelt på så sätt. En annan fördel är att tjänsten är bra för miljön eftersom inga fysiska brev skickas.

Avsändare i Kivra
Du kan välja att ställa om en avsändare till papperspost

Kivra är gratis för användarna. Avsändarna, det vill säga företagen och myndigheterna, betalar ett så kallat digitalt porto. En av anledningarna till att Kivra haft en kraftig tillväxt är att myndigheter har krav på sig att minska mängden pappersbrev, främst av miljöskäl.

 

Så ansluter du dig

För att ansluta dig går du hit och väljer “Aktivera Brevlåda”. Innan du kan anslutas måste du legitimera dig, antingen med Mobilt BankID eller genom en aktiveringskod som skickas till ditt mobilnummer. För att läsa myndighetspost måste du legitimera dig med Mobilt BankID.

Inloggning i Kivra
Inloggning i Kivra

 

Kan jag få min kreditupplysning i Kivra?

Ja, för tillfället kan du få din omfrågekopia från kreditupplysningsföretagen UC, Sergel och Creditsafe digitalt i Kivra. Detta är bra för den som önskar vara helt anonym när man ansöker om lån och vill vara säker på att ingen annan läser ens brev.

Säkerställ i Kivra att du verkligen är ansluten till just det kreditupplysningsföretag som långivaren använder. Om du lånar från Easycredit tas en kreditupplysning via Creditsafe. Creditsafe påverkar, till skillnad från UC, inte din kreditvärdighet eftersom antalet omfrågningar inte registreras.

Kreditupplysning i Kivra
E-postavisering om nytt brev från Creditsafe i Kivra

När Creditsafe tagit en kreditupplysning på dig får du en avisering i din e-post. Logga därefter in i Kivra och läs upplysningskopian. Om du fått en omfrågekopiakopia utan att du ansökt om ett lån kan du vara utsatt för en bluff. Id-kapningar är ett stort och växande problem, så var uppmärksam på att posten i Kivra stämmer med de tjänster du faktiskt beställt själv.

Tack vare att du notifieras när du får ett nytt brev i Kivra, kan du snabbt ta del av din post var du än befinner dig. Då hinner du reagera snabbt om något inte är som det ska, och spärra dina uppgifter ifall du utsatts för något som du tror kan vara ett bedrägeri.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot id-kapning

 

Är Kivra seriöst & säkert?

Kivra är säkrare än vanlig papperspost eftersom brevet inte riskerar att komma på villovägar under utdelningen. Posten lagras i Kivras system och du kommer åt den från alla dina enheter, oavsett var du befinner dig.

Enda sättet för någon annan att läsa din post i Kivra är att komma åt din inloggning till Mobilt BankID. Det är nämligen ett krav från myndigheterna att du ska identifiera dig med e‑legitimation om du vill läsa myndighetsposten digitalt. Använd helst endast Mobilt BankID för inloggning. Kivra gör det alltså svårare för de som vill försöka bluffa eller begå id-stölder.

En viss risk kan finnas att några e-postprogram tolkar mejl från Kivra som skräppost. Kontrollera därför skräpposten och säkerställ att Kivra betraktas som en säker avsändare. Dock så riskerar aldrig själva posten från myndigheter eller företag att hamna i korgen för skräppost utan det är endast aviseringarna om att du har fått post som riskerar att hamna där.

Du kan alltid logga in på Kivra och kolla om du fått ny post. Om din e-post skulle sluta fungera kommer Kivra att skicka ett sms istället. Var noga med att registrera en aktuell e-post och ett mobilnummer.

 

Betala räkningar direkt i Kivra

Kivra har en betalfunktion som möjliggör betalning av räkningar du får i Kivra med ett klick. Funktionen påminner om den som finns i exempelvis Klarna.

Först behövs ett autogiromedgivande hos din bank och därefter kan du betala de räkningar du får digitalt i Kivra från PayEx Apotekskonto, GodEl, Rådrum, Forex Bank, Deloitte, Ikano Kort, Bixia, Telinet, Tekniska verken, Vattenfall och 3.

 

Snabba fakta om Kivra

 10 % av Sveriges befolkning använder Kivra

 Kivra är ett anagram på ordet arkiv

 Tjänsten ägs av 41an Invest (Karl-Johan Persson och Stefan Krook), FAM (Wallenbergstiftelserna), styrelse och personal.

2016-06-15

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...