Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Så kommer du igång med Digimail

Snabbnavigering

Vad är Digimail?
Mina Meddelanden och Digimail
Så fungerar en digital brevlåda
Slipp reklam i brevlådan
Vilka avsändare använder Digimail?
Säkrare än vanliga brevlådor
Här skapar du din digitala brevlåda
Vilka alternativ finns? 
3 saker du inte visste om Digimail 
 Så kontaktar du Digimail

 

Vad är Digimail?

Digimail är en digital brevlåda som är framtagen av företaget Bring Citymail, som är en Sveriges största leverantörer av post, reklam och paket.
Med den digitala brevlådan slipper du fysiska brev i brevlådan. Du väljer själv vilka avsändare du vill ha digitala brev från, en förutsättning är dock att avsändaren är ansluten. 

Staten har en digital brevlåda för myndighetspost som heter "Mina Meddelanden". Du kan ansluta Mina Meddelanden till din Digimail och få mycket av din myndighetspost dit.

 

Statens Mina Meddelanden? 

Tjänsten Mina Meddelanden ägs av staten och förvaltas sedan 2012 av Skatteverket. Mina Meddelanden gör det möjligt ta emot post från myndigheter digitalt. Tjänsten är gratis och du behöver bara legitimera dig med e-legitimation för att komma igång. När ett nytt brev landat i Mina Meddelanden får du en avisering till dina angivna kontaktuppgifter om att ett nytt brev finns att läsa, på så sätt missar du inga viktiga brev.

Med Mina Meddelanden kan du dessvärre bara ta emot post från Myndigheter. Vill du ta emot post från andra företag så behöver du koppla ihop Mina Meddelanden med en extern digital brevlåda t.ex. Digimail eller Kivra.

I samband med att du ansluter dig till en digital brevlåda uppdateras dina uppgifter hos Mina Meddelanden och du behöver inte oroa dig över förlorad post.  

 

Hur fungerar Digimail?

Nya brev i Digimail

En digital brevlåda fungerar på samma sätt som ett mejlkonto men med en stor skillnad. Istället för en mejladress är ditt konto kopplat till ditt personnummer. Det betyder inte att alla som har ditt personnummer kan skicka digital post till dig. Du måste själv välja vem som ska få skicka post till din digitala brevlåda.

TIPS: Få skatteåterbäringen 2017 redan till påsk

När du ansluter dig till en avsändare skickas det ett meddelande från Digimail till avsändaren med uppgifter om att du önskar att ta emot din post via Digimail. Du behöver själv aldrig kommunicera med avsändaren utan allt sker automatiskt.

Ger du exempelvis en myndighet tillåtelse att skicka brev till dig online kommer det fysiska pappersbrevet att upphöra och du får istället en kopia i din Digimail-brevlåda.

Väljer du att inte ansluta till en avsändare kommer utskicken att fortsätta till din fysiska brevlåda, precis som vanligt. 

 

Kommer jag få reklam till min Digimail?

Nej, du väljer vem som ska få tillåtelse att skicka brev till din digitala brevlåda. Därför behöver du inte vara orolig för att brevlådan ska fyllas med reklam.

 

Vilka avsändare använder Digimail?

Alla som skickar post hänvisas till som avsändare.
Digimail var statens första digitala brevlåda. Bland deras avsändare finner du ett flertal större myndigheter exempelvis Arbetsförmedlingen, Lantmäteriet och Försäkringskassan.


Som egenföretagare kan du ansluta dig till avsändare som Bolagsverket och Skatteverket. När du får viktig post från Bolagsverket eller Skatteverket kommer du att bli aviserad till dina kontaktuppgifter som finns angivna i Digimail om att ett nytt brev finns att läsa. På så sätt undviker du att missa t.ex. deklarationen. Det finns också några kommuner som skickar ut sin post via Digimail, t.ex. Trollhättan, Värnamo och Tomelilla kommun. Som student kan du skatta dig lycklig eftersom CSN också finns med som avsändare.

Just nu har du möjlighet att välja att ta emot brev från följande avsändare:

Arbetsförmedlingen, UC, Lantmäteriet, Bring, Bolagsverket, CSN, SPV, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Transportstyrelsen, Skatteverket, Tullverket, Tomelilla kommun, Trollhättans Stad och Värnamo kommun. 

 

Hur kan Digimail vara säkert?

All digital post skickas och behandlas över säkerhetsklassade servrar som finns placerade i Sverige. Alla brev behandlas enligt PUL (personuppgiftslagen) och för att öppna brev med känsligt innehåll behöver du använda e-legitimering. Digimail har även nått kraven som krävs för att ta emot brev som behandlar uppgifter från Mastercard och VISA.

Utöver dessa åtgärder kräver Mina Meddelanden att alla digitala brevlådor som behandlar post från myndigheter följer en informationsklassningsmodell från MSB med syfte att skydda brev som innehåller känslig information.

 

Så skapar du en Digimail

På startsidan loggar du in med ditt personnummer.

För att skapa din digitala brevlåda hos Digimail går du till startsidan, fyller i ditt personnummer och mobilnummer i formuläret. När du trycker på "Skaffa Digimail" så skickas en engångskod till det mobilnummer du angav. Du kommer nu att få tillgång till din digitala brevlåda hos Digimail. Innan du kan börja ta emot post behöver du legitimera dig med e-legitimation t.ex. Mobilt BankID.

 

Vilka alternativ finns?

Digimail och Kivra är de två största digitala brevlådorna idag. Utöver dessa finns det mindre aktörer som Digitalpost, E-boks och statens egna Min myndighetspost.

Kivra

Över 700 000 personer har skapat ett konto hos Kivra. Tjänsten satsar hårt på att ansluta så många avsändare som möjligt för att de så snart som möjligt ska kunna ersätta den fysiska brevlådan. Du har också möjlighet att betala fakturor direkt i Kivra. 

Digitalpost

Hos Digitalpost får du en fysisk adress dit dina brev skickas för att sedan skannas in och publiceras digitalt i din digitala brevlåda. Tjänsten kostar från 149 kr per månad. Digitalpost.io är inte anslutna till Mina Meddelanden.

E-boks

11 miljoner användare i hela norden använder E-boks som grundades i Danmark 2001. 2015 lanserades tjänsten i Sverige och ägs bland annat av PostNord.

Min myndighetspost

Det statliga alternativet till en digital brevlåda. Avsändare är begränsade till enbart myndigheter och kommuner.

 

3 saker du inte visste om Digimail

 Digimail var den första externa brevlådan att ansluta sig till statens digitala brevlåda ”Mina Meddelanden”

Ägs och drivs av Bring Citymail som delat ut post i Sverige i drygt 20 år. 

 Plustjänsten kostar 19 kr per månad som ger dig förlängd lagringstid på dina brev och möjligheten att ladda upp egna filer. 

 

Så kontaktar du Digimail

Du kontaktar Digimail per mejl via support@digimail.se. Du kan även ringa Bring Citymail's huvudkontor på telefonnummer 08-709 43 00.

12 oktober 2016  

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...