Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Länsförsäkringar råkar ut för bankbluff

Frågar din bank eller försäkringsbolag dig plötsligt om inloggningsuppgifter och kontonummer via mejlen? Det kan vara så att du råkat ut för en bankbluff, även så kallat nätfiske.

Man läser ofta om bluffmejl som skickats ut där mottagaren uppmanas att ge ut personliga uppgifter. Nu har det hänt igen, denna gång i Länsförsäkringars namn.

Banker upplevs som pålitliga

Som kund till bank och försäkringsbolag upplever man dessa som pålitliga och seriösa. Av den anledningen använder sig ofta bedragare den här typen av namn.

Bedrägeri på internet blir allt mer vanligt visar en ny undersökning av IT-företaget Senator. Undersökningen konstaterar att 65% av Sveriges befolkning någon gång har blivit utsatt för bluffmejl. Vanligaste åldern att drabbas är mellan 18-29.

Nätfiske - allt vanligare

Den här typen av bedrägeri kallas också för nätfiske. Syftet med bedrägeriet är att få personer att lämna ut sina privata uppgifter såsom inloggningsuppgifter, kreditkortsnummer samt bankkontonummer.

Bedragarna kan på så sätt komma åt dina pengar, använda sig av ditt kort för att handla på webben eller beställa varor i ditt namn.

Hur skyddar man sig?

Som mottagare av denna typ av mejl ska du alltid kontakta din bank eller ditt försäkringsbolag. Banker och andra kreditinstitut frågar aldrig efter dina personliga uppgifter via mejl.

Oftast innehåller bluffmejlet någon form av länk. Det är även viktigt att inte klicka på länken som skickas i mejlet. Risken finns att din dator får virus.

 Dubbelkolla alltid med din bank/försäkringsbolag

 Öppna inte tvivelaktiga mejl

 Klicka inte på några länkar

Bedragarna utger sig inte alltid för att vara en bank eller ett försäkringsbolag.

I många fall skickas mejl som påstår att du har vunnit på lotteri, att du betalat in för mycket pengar när du betalat in en faktura eller att en advokat vill ha kontakt med dig angående ett arv från en tidigare okänd släkting i utlandet.

LÄS ÄVEN: Så skyddar du dig mot id-kapning

Den pressansvarige för Länsförsäkringar, Ola Kallemur, uppmanar kunder som lämnat ut sina privata uppgifter att omedelbart ta kontakt med Länsförsäkringar samt göra en virussökning på din dator.

2016-11-03

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...