Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Allt du behöver veta om Tradera

Är du nyfiken på att testa Tradera eller vill du lära dig mer? Här har vi samlat den nyttigaste informationen. Dessutom bjuder vi på 18 tips som gör dig till en vinnare på Sveriges största auktionssajt.

Vad är Tradera?
Så här handlar du
Betala med Klarna eller PayPal
Hur snabbt får jag hem varorna?
Vad ska jag göra om varan/betalningen uteblir?
Så kontaktar du Traderas kundsupport
18 tips: Sälj dyrt – köp billigt!
Vi testar att handla på Tradera 

T

 

Vad är Tradera?

Tradera grundades 1999 av Kaplans Auktioner och är idag en av Sveriges största marknadsplatser med över 3,6 miljoner medlemmar. Tradera startade som en auktionssajt men har idag utvecklats till en e-handel där man kan handla både nya och begagnade varor.

Säljarna kan själva välja om varan ska annonseras ut på auktion till högstbjudande, till ett fast pris eller en kombination, där det både går att buda men också köpa varan direkt, ett så kallat “köp nu” pris. I samband med Traderas starka expansion har också fler företag börjat auktionera sina produkter.

Tradera har inga fysiska butiker utan är helt nätbaserat. Varumärket finns som en app man kan ladda ner till både iPhone och Android. Tradera erbjuder allt från accessoarer och kläder till elektronik och fordon.

LÄS MER: Vi har testat nya e-handelsjätten Wish


Vad är skillnaden mellan Tradera och eBay?

eBay är ett amerikanskt online företag som länge dominerat på marknaden för auktionssajter. De var bland de första auktionssajterna och har idag vuxit till att omsätta över 3,4 miljarder dollar. I Sverge utmanades Tradera av eBay men eftersom att Tradera var den ledande auktionssajten på den svenska marknaden under den tiden visade det sig vara en svår utmaning för det amerikanska storföretaget.

År 2006 köpte eBay upp Tradera men valde att behålla dem som två olika bolag istället för att slå ihop dem till ett. På det sättet kunde de finnas parallellt och dra nytta av varandra.

2007 stängde eBbay ner den svenska versionen på grund av att Traderas position i Sverige var för stark. Det var därför inte lönt att driva den svenska versionen av eBay om man även tänkte behålla Tradera. Tradera kunde istället erbjuda säljare i Sverige fler potentiella kunder än vad eBay.se kunde. Det betydde att köpare erbjöds ett större lokalt utbud.

 
Vad är skillnaden mellan Tradera och Blocket?

Tradera och Blocket använder sig av väldigt liknande tjänster men enligt många är de två sidorna ändå så olika. Här är några tips på hur du kan använda Tradera eller Blocket beroende på vad du är ute efter.

När ska du handla på Tradera och vad har de för styrkor?

Tradera är bättre för mindre köp så som heminredning, kläder och skor. Anledningen till att många avstår från att köpa dyrare saker som möbler via Tradera är för att man inte får chansen att se varan innan köpet är genomfört.

En av Tradera styrkor är att man kan sortera sin sökning efter flera alternativ, exempelvis efter pris eller “nytt” eller “begagnat”. Man får även mycket information om varan då det är obligatoriskt att skriva de viktigaste egenskaperna om varan innan man lägger ut annonsen.

Ännu en bra sak med Tradera är att man får varan hemskickad utan att behöva komma överens med säljaren om det.


När ska du handla på Blocket och vad har de för styrkor?

Blocket är bättre för dyrare varor som möbler och fordon. Man har möjlighet att se varan innan man köper den och är därmed garanterad att få det man förväntar sig.

Att man kan vara garanterad att man får vad man tänkt sig är en av Blockets styrkor. Eftersom att affärer genom Blocket oftast sker genom att man möter upp säljaren innan man slutför köpet skapar det trygghet hos köparen. En annan bra sak med Blocket är att man inte behöver skicka varan via posten utan köparen möter oftast upp säljaren där köpet görs på plats.

MISSA INTE: 10 tips för att tjäna mer på din Blocketannons

 

Så här handlar du

Det första man behöver göra för att komma igång med Tradera är att skapa ett konto.

Med ditt personliga konto kan du sedan lägga ut egna annonser och lägga bud på andras varor.

När du vill ha en vara kan du lägga ett bud eller i vissa fall också köpa varan direkt genom ett fast pris. Om du vunnit budgivningen får du ett mejl, även kallat vinnarmejl. I vinnarmejlet framgår information om annonsen, priset, fraktkostnad samt kontaktuppgifter till både säljare och köpare.

Budgivning, fast pris och maxbud

När du hittat en vara du är intresserad av är det dags att lägga ditt bud eller köpa varan direkt om den annonseras ut till ett fast pris.

Lägg det bud du är redo att betala för varan. På din egen sida kan du sedan följa budgivningen för att se om någon annan lagt ett högre bud än dig. Du får även ett mejl som påminnelse. Genom denna funktion har du möjlighet att hela tiden hålla dig uppdaterad och omedelbart höja ditt bud ifall du blir överbjuden.

Fast pris innebär precis som budgivningen att du kan ge bud på en vara tills du vinner men att du även har möjlighet att köpa varan direkt genom ett fast pris som säljaren valt. Väljer du att betala det fasta priset avslutas budgivningen.

LÄS MER: Här är de nya butikerna i Sveriges största galleria

Om du budar på flera auktioner samtidigt och vill låta maxbuden göra jobbet, alltså automatisera budgivningen kan du gå in på en av bugivningarna och välja ett maxbud. Maxbudet är det högsta beloppet du är villig att betala för varan. Om någon väljer att lägga ett högre bud än dig justerar Tradera ditt bud till det lägsta tillåtna och så fortsätter det tills du når ditt maxbud. Övriga budgivare vet inte vilket maxbud du har valt så välj ditt maxbud strategiskt. På det sättet fortsätter det tills någon lagt ett högre bud än ditt maxbud.

Man har inte möjlighet att ångra ett bud man bekräftat. Däremot har du möjlighet att ångra ett maxbud till det tidigare högsta budet på varan, men tyvärr inte lägre än det nuvarande budet.


Traderas app

Traderas app finns för både iPhone- och Android-telefoner. Deras app fungerar på samma sätt som hemsidan och är väldigt enkel. Skillnaden med appen och hemsidan är att man kan få notiser till sin mobiltelefon som påminner om budgivningar man är med i. Tradera appen låter dig i princip uträtta alla ärenden du har men tänk på att bilderna kan se väldigt små ut i mobilen.

Är Tradera säkert?

Det finns en del oseriösa företag på nätet men vår uppfattning är att Tradera är ett seriöst och pålitligt företag, som aktivt arbetar med att rensa bland dåliga annonsörer och som arbetar ur ett säkerhetsperspektiv.

En säkerhetsåtgärd Tradera använder sig av är att de kräver ditt personnummer som en del av informationen du anger i samband med din registrering. Uppgifterna lämnas aldrig ut till obehöriga. På detta sätt kan de enkelt se vilka som ingått i affärer med varandra. Detta är en skillnad från Blocket, där säljarna inte behöver uppge personnummer för att sälja en vara.

Tradera använder sig även av ett system där användarna kan recensera varandra med hjälp av ett betygssystem efter ett köp. Genom bedömningsfunktionen har man möjlighet att se om det är en seriös person man ingår affär med samt vad man kan förvänta sig av personen. Säljare som är seriösa är också mer måna om att göra schyssta affärer, då de inte vill förstöra sitt rykte.

 

Betala på Tradera med Klarna eller Paypal?

Med Klarna får säljaren garanterad betalning till sitt bankkonto så fort köpet är bekräftat. Paypal är ett smidigt och säkert sätt att överföra pengar i hela världen.

Privat

Banköverföringar
Många privatpersoner använder sig av banköverföringar vid köp genom internet. Betalningen sker då genom ens internetbank där man godkänner en överföring till annans konto. 

Swish
Swish är en mobilapplikation som erbjuder överföringar av pengar genom telefonnummer som man kopplar till sitt bankkonto. Privatpersoner använder sig för det mesta av banköverföringar eller Swish. Men det finns flera betalningslösningar och dessa varierar beroende på vem du handlar av men framgår alltid i annonsen.

Företag

Klarna
Klarna är ett IT-företag som erbjuder betalningslösningar för företag inom e-handel. Deras tjänst går ut på att du inte behöver betala förrän du mottagit varan.

PayPal
PayPal är ett e-handelsföretag som erbjuder betalningar och överföringar. Genom PayPal kan du betala och överföra pengar utan att behöva avslöja dina betalningsuppgifter för någon vilket även hjälper dig att skydda din identitet. 

Företag använder sig oftare av Klarna eller PayPal, där man kan betala med kort via internetbanken eller genom faktura. En del av företagen använder sig även av banköverföringar och Swish. Trots att det kan vara säkert att betala via Swish eller en banköverföring rekommenderar Tradera att man betalar via Klarna eller PayPal om det erbjuds på grund av ökad säkerhet.

 

Hur snabbt får jag hem varorna?

Det finns ingen bestämd leveranstid när du handlar på Tradera eftersom du köper från olika privatpersoner samt företag från olika platser. Det behöver inte heller framgå i annonsen utan det beror på fraktbolaget och hur snabba de är på att skicka varan. Frågar man säljaren får man oftast ett ungefärligt svar. Fraktkostnad tillkommer i vissa fall men det kan även vara fri frakt, vilket i så fall framgår i annonsens beskrivning.


Har man ångerrätt?

Om varan inte stämmer överens med bilden eller objektbeskrivningen som tillhandahållits av säljaren har du rätt att göra ett återköp. Du kan själv mejla säljaren och föreslå ett återköp men Tradera kan även hjälpa till med detta vid behov.

Konsumentlagstiftningen gäller inte vid ett köp mellan privatpersoner. Man har därför inte samma rättigheter som när man handlar från ett företag. När du däremot väljer att handla från en privatperson gäller en dispositiv lagstiftning, vilket innebär att säljaren och köparen kan komma överens om andra regler oavsett vad lagen säger. Säljaren kan på detta sätt frånsäga sig ansvaret över till exempel skicket på en begagnad vara.

Tänk på att avtala om ångerrätt när du handlar av en privatperson då du inte har möjlighet att ångra dig på samma sätt som när du handlar från ett företag. För att en ångerrätt ska gälla måste du och säljaren ha kommit överens om det innan köpet är slutfört. De flesta seriösa annonsörer brukar oftast nämna detta i sin annonsbeskrivning.

När du handlar från ett företag genom Tradera gäller ångerrätten. Du har 14 dagar på dig att ångra ditt köp från och med att du mottagit varan enligt lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Kom därför ihåg att vara uppmärksam om det är ett företag eller en privatperson du handlar av.

 

Vad ska jag göra om varan eller betalning uteblir?

Om du inte får en leverans så kan Tradera skicka ett mejl och uppmana säljaren att ta kontakt med dig. Om inte det skulle fungera kan man kontakta Klarna eller Paypal. Om man har använt någon av dessa betalningstjänster ingår ett köpskydd där kunden får pengarna tillbaka om varan exempelvis inte kommer fram och säljaren inte kan bevisa att den är skickad.

För att vara extra säker på att få din vara kan du förhandla med säljaren om att varan ska skickas genom ett rekommenderat brev. Då har du möjlighet att spåra ditt brev på postens hemsida genom ett spårningsnummer.


Ta hjälp av Tradera

Om du inte fått betalt för en vara kan Tradera skicka ut ett mejl till köparen och uppmana köparen att ta kontakt med dig så ni kan slutföra affären. Detta brukar oftast generera en snabb kontakt. Alternativt kan Tradera ordna så att du kan lägga upp varan på nytt samt tar de bort den avgift som tillkom när du la upp annonsen.

 

Så kontaktar du Traderas kundsupport

Traderas kundtjänst består endast av en chattfunktion. Man har därför inte möjlighet att tala med dem via telefon och det går inte heller att skicka mejl till kundservice. Däremot får man svar på många av sina frågor på deras hemsida. Även via chatt får man hjälp väldigt snabbt och behöver inte vänta länge.

Tradera erbjuder en fraktguide på deras hemsida där man kan ange måtten på emballaget och få förslag på pris av Traderas fraktpartners. Man får sedan information om olika fraktleverantörer samt hur lång leveranstiden är och hur mycket fraktkostnaden ligger på.

 

18 tips: Sälj dyrt – köp billigt!

Här är våra 18 bästa tips för hur du gör en bra affär på Tradera. Följ dem så sparar du garanterat pengar nästa gång du handlar.

Bra att veta

1. Se upp för dyr fraktkostnad

Om man hittar en billig vara bör man vara noggrann med att kolla upp fraktkostnaden. I vissa fall blir det billigare att köpa varan ny i butik istället för att spendera pengar på frakten. Men: Om du och köparen bor i samma stad finns det inget som säger att ni inte kan komma överens om att träffas upp och överlämna varan. Då slipper ni fraktkostnad.

2. Välj en säljare med högt betyg

För att undvika oseriösa säljare kan du se betyg på personen/företaget du köper från via deras profil på Tradera. Betygen kommer från olika personer som ingått affärer med företaget eller privatpersonen sedan tidigare. Betygen redovisas i form av av ett genomsnitt, där 1 är lägst och 5 är högst.

Inom parantes till höger om betygssnittet syns hur många affärer säljaren gjort. Välj helst en säljare som har ett betyg nära 5 och som gjort åtminstone tio affärer.

3. Undersök leveranstiden

Leveranstiden kan variera från en dag till flera veckor. Om leveranstiden inte framgår i annonsen, tveka inte att fråga säljaren. Om du inte får ett bra svar, undvik att buda.

4. Betala på Tradera med Klarna eller Paypal

Använd dig helst av Paypal eller Klarna. De erbjuder säkra betalningar och man har även ångerrätt om varan inte stämmer överens med annonsen eller om varan inte skickas till dig. En säljare på Tradera har möjlighet att få betalt med Klarna utan några extra avgifter. Så fort köpet är bekräftat med Klarna, utgår ersättning direkt till säljarens bankkonto.

5. Utnyttja Traderas rabattkoder

Är du student? Tradera erbjuder studentrabatter genom Mecenat. Med hjälp av en rabattkod kan du lägga upp fyra annonser helt gratis. På sajter som Gratislandet.se hittar du aktuella rabattkoder även för dig som inte är student. Sök på Tradera så hittar du med jämna mellanrum förmånliga rabattkoder du kan använda.

6. Använd dig av minneslistan

Utnyttja minneslistan som finns för att kunna spara varor som du är intresserad av. Ofta finns fler exemplar av samma vara. Spara då alla du hittar till din minneslista och jämför dem. Ofta kan man hitta en vara som ingen budar på som man kan få till ett väldigt lågt pris.

Genom att klicka på hjärtat som finns på bilden för annonsen kommer varan att sparas till din minneslista. Där kan du sedan följa budgivningen samt få notiser innan budgivningen tar slut. 

7. Hitta auktioner som snart är slut

Sortera din sökning efter "sista chansen på Tradera" där budgivningar snart är slut. Du kan då fynda en massa bra prylar till väldigt lågt pris, då många säljare annonserar ut till ett lågt pris men av någon anledning är det ingen som budar. På så sätt lämnas ingen tid för någon annan att svara på budet. Det är här kan du göra de riktiga fynden.

8. Håll koll på din försäljning

Om du säljer för mer än 50 000 kr på Tradera under ett år kan du behöva skatta på försäljningen. Du kan enkelt räkna ut detta genom att ta varornas nypris minus priset du sålde dem för. Om summan överstiger 50 000 kr behöver du betala skatt.

9. Sätt upp notifieringar via mejl på specifika varor

Genom att göra en viss sökning på en vara kan du sedan välja att bevaka varan eller sökordet via mejl. Det innebär att du blir informerad när det läggs upp något nytt för det sökordet. 


Så säljer du dyrare på Tradera

10. Ta fler foton

De flesta traderare använder bara en bild så detta är ett givet sätt att utmärka sig på. Om varan är välkänd och finns ute på nätet kan du ta en bild därifrån, då de ofta är mer professionella. Om du tar egna bilder, ta dem helst på dagtid då det resulterar i de bästa bilderna.  Lägg även upp fler bilder på varan du säljer. Egna bilder, som är bra tagna, kan öka trovärdigheten och ge köparen uppfattningen att produkten finns hemma hos dig och du är seriös. Hos Tradera får du lägga upp fem bilder per annons, utan kostnad. 

11. Skriv en bra rubrik och annonsbeskrivning

Skriv en intresseväckande rubrik och beskrivning och låt det ta sin lilla tid eftersom det inte är så lätt som det verkar. Ta gärna hjälp av vår steg för steg guide för en bra rubrik och annonsbeskrivning. 

Låt läsaren förstå exakt vad det är du säljer enbart genom att läsa rubriken. Ta med alla detaljer så som märke, färg och storlek. Tänk dig att du är köparen, vilken information skulle du vilja ta del av? Sist men inte minst, dubbelkolla så inget är felstavat. 

I annonsbeskrivningen bör du börja med att förklara vad det är du säljer. Ange märket, storleken, färgen, hur gammal varan är och andra viktiga saker du kan informera köparen om. Att beskriva varans skick är det viktigaste steget där du alltid bör vara ärlig. Om du är ärlig resulterar det i nöjdare kunder som fått den vara de förväntat sig, som i sin tur leder till högre betyg för dig som säljare. Även i annonsbeskrivningen är det viktigt att du dubbelkollar så inget är felstavat innan du fortsätter. 

12. Använd dig av fast pris

Använd dig av ett fast pris. På detta sätt kan du erbjuda en snabbare affär samt få det pris du vill ha för varan. Ett så kallat "köp nu pris" är också mer lockande för köpare som vill ha varan så fort som möjligt, utan att behöva delta i en budgivning.

13. Erbjud flera betalsätt

Erbjud flera betalsätt när du säljer en vara, då du når en större målgrupp. När köpare kan betala hur de vill (banköverföring, kort eller faktura) lägger de i regel fler bud.

Så köper du billigare på Tradera


14. Filtrera din sökning

Filtrera din sökning efter varor vars budgivning snart är slut. Du kan då fynda varor till väldigt lågt pris. Oftast vinner du även dessa budgivningar då de flesta tar slut inom bara några minuter.

15. Buda på varor med få visningar

Med minneslistan kan du spara flera varor du är intresserad av och sedan jämföra dem då det ofta finns flera exemplar av samma vara. Du kan sedan lägga ett bud på den varan du märker har minst budgivningar eller minst visningar för att på så sätt ha större chans att vinna budgivningen till ett lågt pris. 

16. Var aktiv

Att vara aktiv är alltid bra. Gå in på Traderas hemsida ofta och var uppmärksam på om liknande varor läggs upp som du kan vinna till ett lägre pris.

17. Hitta oerfarna säljare

Nya säljare säljer ofta billigare. De har kanske sämre eller färre foton och har inte hunnit jobba upp ett bra genomsnittsbetyg. Därför budas det som regel inte lika aktivt på deras auktioner. Här har du chansen! Men tänk på att en oerfaren säljare innebär en större risk för dig som köper varan.

18. Se efter budgivningshistoriken innan du lägger ditt bud

Innan du lägger ett bud kan du se efter budgivningshistoriken som visar hur många olika budgivare som är med och budar. Därefter kan man enklare bestämma sig för om det är värt att gå med i en budgivning där andra budgivare budar aggressivt. 

 

Vi testar att handla på Tradera

Vi testade att köpa tre olika produkter genom Tradera: Ett armband, ett läppstift och tre plastskydd till iPhone 6/6s. Bilderna till vänster är varan som den såg ut när vi fick hem den och bilderna till höger är varan så som den såg ut i annonsen på Tradera.

Så gick testet till

1. Vi hittade varan på Tradera.

2. Vi la vårt bud på varan och bevakade budgivningen.

3. Budgivningen tog slut och vi vann.

4. Ett vinnarmejl skickades till den mejladress vi angivit när vi skapat vårt konto. Där framgick betalningsuppgifter inklusive fraktkostnaden.

5. Vi betalade varan enligt betalningsuppgifterna.

6. Vi mottog varan via posten.

Läppstift

Pris: 1 kr + frakt 24 kr

Läppstiftet köptes från ett företag genom Tradera. Våra reflektioner efter att ha fått läppstiftet för en krona levererat var att läppstiftet inte var av den bästa kvaliteten, det höll inte bra och var inte lätt att applicera. Däremot var det inte något vi förväntade oss av produkten efter det låga priset på en krona.

Vi fick det vi förväntade oss, läppstiftet såg exakt likadant ut som på bilden från annonsen. Leveranstiden stämde överens med annonsbeskrivningen och vi mottog varan efter tre dagar.

rött läppstift

Betyg 3/5

Läderarmband

Pris: 10 kr + frakt 12 kr

Läderarmbandet köptes från ett företag. Det är väldigt identiskt med det på bilden förutom att de silvriga detaljerna på annonsen såg lite större ut. Det var även av väldigt bra kvalitet för att endast ha kostat 10 kr.

Leveranstiden på läderarmbandet var en aning längre och vi mottog det via posten efter 5 dagar. Det lilla negativa med detta köp var paketet läderarmbandet skickades i.

Det var ett mindre kuvert vilket skulle kunna varit skadligt mot armbandet. Men vi mottog det ändå i perfekt skick.

Smycke från Tradera

Betyg 5/5

Skärmskydd till iPhone

Pris: 1 kr + frakt 10 kr

Det första vi reagerade på när vi mottog de tre skärmskydden var att de såg väldigt små ut för att passa iPhone 6/6s. När vi satte på skyddet på mobilen kändes det väldigt strävt när man drog fram och tillbaka med fingret och det “saknades” skydd på kanterna av mobilen då det inte verkade vara format för iPhone 6/6s.

Utöver det var skärmskydden helt nya, i bra skick och även en putsduk fanns med för att rengöra skärmen innan montering av platsskyddet. Varan var köpt av en privatperson. Personen hade väldigt bra betyg både som säljare samt köpare vilket resulterade i en smidig och snabb affär.

Skärmskydden levererades i brevlådan andra dagen efter köpet.

Skärmskydd från Tradera

Betyg 1/5

2016-06-08

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...