Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Välj rätt bil och spara tusentals kronor

Att äga en bil kan bli en dyr historia med försäkringar, bränsle och underhåll som de största kostnadstjuvarna. Samtidigt finns det smarta lösningar för alla och besparingar att göra - om du väljer bil efter just dina behov.

Bensin, diesel eller etanol?

Genom att analysera dina behov och omständigheter kan du dra ner på kostnaderna och välja en bil som passar. Om du bor på landsbygden och måste pendla kan det vara en god idé att välja en bränslesnål bil eller kanske en dieselbil. Inom tätorterna är det möjligt att välja bort en stark motor till förmån för en mindre, som gör att bilen inte går så snabbt, men som också håller nere bränslekostnaderna.

Bor du i ett område där etanol eller biogas finns lättillgängligt kan det vara klokt att välja en bil som klarar dessa drivmedel, eftersom de ger en mildare miljöpåverkan. Är det däremot glest mellan tankställena bör du satsa på bensin eller diesel, men med diesel tillkommer en extra skattesats, vilket kan vara bra att ta med i beräkningarna.

För vissa skulle till och med en elbil kunna vara ett alternativ. Batteritiden förlängs mer och mer i och med att nya bilar och nya uppfinningar skapas, men än har elbilarna inte slagit igenom på bred front.

Låt bilen stå

I en stad med utbyggd lokaltrafik lönar det sig att låta bilen stå ibland eller samåka med grannar och kollegor. Det finns också pengar att tjäna in genom att välja bilförsäkring med omsorg. Bor du i ett lugnt villaområde i en mellansvensk småstad och kör korta resor kanske du inte behöver samma skydd som en bilägare i en storstad som kör långa sträckor efter motorväg.

En liten bil är ofta billigare än en stor kombi och drar du husvagn på semestern behöver det synas på försäkringen. Jämför priser och utgå efter dina behov i så stor grad som möjligt. 

Så vet du vilken bil som passar dig

Tjänsten Bilsvar på Internet är ett bra verktyg för att ta reda på vilken bil som passar dig. På Bilsvar.se står att läsa:

"Syftet med Bilsvar är att ge dig som konsument lättillgänglig och tillförlitlig information om bilar så att du kan välja bilmodell utifrån dina egna behov, dina egna ekonomiska förutsättningar och utifrån miljöperspektivet."

Bilsvar skapades i samarbete mellan Konsumentverket, Energimyndigheten och Trafikverket och ersätter flertalet gamla sajter, så som Bilkalkylen och Nybilsguiden. 

Tänk smart när du väljer bil, för din egen skull, miljön och framtiden.

20 januari 2014

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...