Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Vad händer om man inte återbetalar ett privatlån?

Eftersom att privatlån ofta är mindre lån betalas de allra flesta tillbaka i tid. Men vad händer om man mot förmodan inte betalar tillbaka sitt lån? Faktum är att processen går till på exakt samma sätt som när man inte återbetalar en telefonräkning, elräkning, hyra för bostaden eller någon annan form av faktura eller räkning.  

Steg 1 - Påminnelse

Det första som sker när en faktura för ett privatlån förfallit och inte återbetalats i tid är att man får en påminnelseavgift om totalt 180 kr bestående av en påminnelseavgift på 60 kr och en förseningsavgift på 120 kr. Om den påminnelse- och förseningsavgiften inte återbetalas går ärendet vidare till inkasso och lämnas över till ett inkassobolag.

Steg 2 - Inkasso

Inkassobolaget skickar ut ett inkassokrav och lägger på en inkassoavgift om ungefär 180 kr (kan variera). Har man fortfarande svårt att återbetala det aktuella beloppet på sin faktura kan man få hjälp med att göra upp en avbetalningsplan för att bli kvitt sin skuld och inte riskera att ärendet går vidare till Kronofogden.

Skulle det vara så att man inte lyckas komma överens om en avbetalningsplan med inkassobolaget eller vägrar återbetala skulden för sitt privatlån skickas ärendet vidare till Kronofogden. 

Steg 3 - Kronofogden

När ärendet gått vidare till Kronofogden läggs ytterligare en avgift till på skulden, här om totalt 640 kr. Även hos Kronofogden finns möjligheten till att ordna en avbetalningsplan för att inte riskera att drabbas av en utmätning vilket kan innebära drastiska påföljder. På toppen av detta kommer man dessutom få en betalningsanmärkning som också har sina konsekvenser.

Vad händer om man får en betalningsanmärkning?

För en privatperson som får en betalningsanmärkning kommer det ligga registrerat hos kreditupplysningsföretagen i tre år, för en juridisk person i upp till fem år. En betalningsanmärkning kommer innebära att man till exempel kan får svårt att låna pengar (Easycredit beviljar dock lån med betalningsanmärkningar), hyra lägenhet, skaffa mobilabonnemang eller köpa något på delbetalning för den delen heller. Så man ska tänka sig för både en och två gånger innan man riskerar att få en betalningsanmärkning.

Sammanfattning

För att undvika att hamna i en ekonomisk kris eller hamna i en sits där man inte kan återbetala en faktura eller räkning är det viktigt se till att ha en sund ekonomi. Detta är dock lättare sagt än gjort och ibland är det omöjligt att undvika oförutsedda utgifter och då kan ett privatlån bli lösningen på ett stort problem.

23 maj 2014

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...