Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Så sparar du utan att din livskvalitet försämras

Att spara pengar är lättare sagt än gjort. De flesta människor är nog medvetna om vikten av ett regelbundet sparande, men trots det är det allt för få som väljer att spara. Man vill helt enkelt inte leva under sina tillgångar genom att spara en del av sin inkomst. Hur sparar du då pengar utan att din livskvalitet ska bli sämre?

Allt som oftast lever människan över sina tillgångar. Därför är det lite av en myt att påstå att de som har en hög inkomst och tjänar mycket pengar, per automatik sparar mer. Tjänar du mer, vill du oftast även leva efter det och på så sätt också konsumera mer.

Du ska därför inte tro att du inte kan spara även om du anser dig ha en låg inkomst, och kom ihåg att det aldrig är försent att påbörja eller återuppta ditt sparande.

Sätt upp mål med ditt sparande

När du har ett mål med ditt sparande blir det kul att spara. Det finns ett syfte i ditt sparande och du sparar inte bara för sparandets skull. Har du ett mål med ditt sparande kommer du själv finna kreativitet i hur du kan lägga undan så mycket pengar som möjligt för att spara.

Ditt mål kan vara allt från den där resan eller upplevelsen du alltid drömt om, bilen du alltid velat köra eller något annat materiellt du alltid velat ha. Målet måste vara realistiskt för dig. Bestäm hur mycket pengar du ska spara varje månad och hur länge du ska spara för att nå ditt mål och sedan släpper du inte taget om det målet.  

Så kartlägger du dina kostnader

Hur ska man då ha råd att spara, när pengarna knappt räcker till? Med tanke på att man oftast lever efter sina tillgångar, kan du lägga undan och spara en summa av din lön varje månad och leva efter det du har kvar. Då är du inställd på att en viss summa av din inkomst varje månad ska sparas.

Ibland kan du även ha onödiga kostnader som faktiskt går att sänka. Se över elpriset, mobilabonnemanget, bredbandet, försäkringarna, dina matvanor och alla andra fasta kostnader du har. Det kan även vara rutiner i din vardag som kostar mer än vad de borde göra. Var mer uppmärksam, gör det till en daglig rutin att alltid leta efter det billigaste priset varje gång du konsumerar.  

Smarta spartips

1. Använd Blocket

Använd Blocket för att både sälja sådant som du inte har användning för, men även för att köpa sådant som du behöver. Blocket är en utmärkt plats att göra klipp på. Är du kräsen och inte vill köpa begagnat kan du ändå ta en titt på Blocket då det även säljs nya produkter med såväl kvitto och garanti. Var inte rädd för att pruta här. Det finns även fler sidor där du kan spara pengar genom att shoppa smartare.

Det är något som de allra flesta gör när de handlar via Blocket. Var heller inte rädd för att sälja sådant du inte har användning för. Oftast har man prylar och dylikt med ett värde som bara ligger och skräpar. Ta tag i det och se till att lägga ut allt sådant som du anser har ett värde och du inte har användning för till salu.  

2. Sök bidrag

Se över vilka bidrag du kan ansöka om. Oftast är man för bekväm för att ansöka om bidrag, som man faktiskt har rätt till. Ett bidrag som de allra flesta har rätt till är bostadsbidrag. Det finns bostadsbidrag till föräldrar, bostadsbidrag till unga och även bostadstillägg till pensionärer. Ring Försäkringskassan om du har funderingar över dessa bidrag, eller ansök om dem direkt. Du har inget att förlora på att göra det. Det viktiga är att du vågar ta tag i sådant som kan hjälpa dig ekonomiskt och öka dina möjligheter att spara.

3. Spara småslantar

Är du en av dem som fortfarande handlar med kontanter, eller handlar du bara med kort? Oavsett så finns det sätt att regelbundet spara småslantar. Om du är en av dem som handlar med kontanter, försök att spara alla mynt du får som växel i en spargris. Detta kan låta aningen patetiskt. Men faktum är att de flesta spargrisarna rymmer mer mynt än vad man tror. Mynt som du inte kommer känna av att du sparar, men som i slutändan garanterat blir några tusen kronor. Handlar du med kort kan du även här använda samma sparmetod. Swedbank har relativt nyligen lanserat tjänsten Spontanspar.

Denna tjänst gör det tillgängligt för dig att spontanspara från 20 kronor till 500 kronor, från ditt lönekonto till ditt sparkonto. Spontanspar-appen bygger på att spontant och snabbt kunna spara undan en liten summa utan att logga in på sitt konto och göra överföringen manuellt. Gör det till en vana att spontanspara minst 20 kronor till ditt sparkonto för varje köp du gör. 

Sammanfattning

Mycket av din privatekonomi styr du psykologiskt. Du kan välja att se negativt eller positivt på din ekonomi och ditt sparande. Allt handlar om din inställning. Att spara pengar kan alla människor göra. Bestäm dig för att börja spara, ha ett mål med ditt sparande och släpp inte det målet. 

26 februari 2014

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...