Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Ska man dricksa eller inte?

Det har sedan länge varit frivilligt att ge dricks på svenska restauranger. Oftast har man avrundat uppåt istället, men i och med att människor reser mer har vanan återkommit. I Sverige är alltid dricksen, så att säga, inkluderad i lönen. Ändå väljer många att visa sin uppskattning för god mat och service genom att betala lite extra.

Några hävdar att dricksen är en maktdemonstration av de rika och mäktiga till deras fattiga "tjänare", och visst ligger det en del i det. Dagens Nyheters folkvettsexpert Magdalena Ribbing har en gång skrivit:

"Dricks är en gammal tradition med grund i att den som fått en tjänst utförd ger en slant till den som är fattigare och har gjort jobbet för att den personen ska kunna dricka en skål till ära (eller önskan om god hälsa) för den som har betjänats." 

Även om vi inte precis har kvar det systemet längre så är det många som väljer att lämna dricks. Det kan gälla allt mellan en enkel avrundning uppåt till mellan 4-10 % på hela summan. Med betalkortens intåg har det blivit svårare att dricksa, vilket också restaurangpersonal har klagat på. 

Dricks utomlands

Utomlands ser det annorlunda ut. Olika länder och platser tillämpar olika regler. Det är till och med så att olika tjänster har olika "oskrivna" dricksregler. På restaurangen kan det vara 15 % men i taxin kan det räcka med 5 %. Hur ska man hålla koll?

Bara man tar steget ut i Europa finns andra mer eller mindre oskrivna regler. I de norra delarna ligger den förväntade summan på ungefär samma som hos oss, cirka 5-10 %, men närmar man sig Sydeuropa så är 10 % närmast ett minimum. I USA är summan ännu högre, mellan 10-20 %, om man varit extra nöjd med servicen. Fast här varierar det kraftigt från restaurang till restaurang.

Om man däremot låter bli att dricksa kan man bli stoppad på vägen ut och utfrågad om inte servicen varit bra nog. Anledningen är att servitörer och servitriser sällan har speciellt höga löner och dricksen behövs för att de ska kunna få en dräglig inkomst. I vissa fall är alltså personalens lön bestämd med dricks inräknad.

I Australien och på Nya Zeeland kan du lugnt betala utan besvärliga huvudräkningar, men upp till 10 % uppskattas förstås ändå. Speciellt på finare ställen. Asien kan vara knepigt, för att det ser så olika ut. I Japan kan det till och med anses kränkande att betala dricks. I Kina räcker ungefär 3 % i de större städerna och i Thailand 10 %, men bara på fina restauranger. Så det gäller verkligen att hålla ett öga på hur lokalbefolkningen gör!

Ska du ut och resa så är vårt tips till dig att läsa på om dricks utomlands så att du slipper hamna i en obekväm situation.

11 februari 2014

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...