Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Så fungerar en bilpool

Har du behov av en bil, men inte hela tiden? Då kanske det skulle passa dig att gå med i en bilpool, där fler är med och delar på kostnaderna.

Du som bor i en större svensk stad har idag tillgång till ett bra och välutbyggt kommunikationssystem. Trots det finns det tillfällen då det är bekvämt och praktiskt att ha tillgång till bil. På mindre orter kan lokaltrafiken lämna mycket att önska och att äga en bil blir därför ett måste. För en normalstor familj, som bor utanför tätorten, kan det till och med finnas ett behov av två bilar.

Att vara bilägare innebär kostnader för försäkringar, sommar- och vinterdäck, besiktningar, reparationer och service. Ju fler bilar desto större kostnader. Kör du dessutom ensam - liksom grannarna - belastar du miljön onödigt mycket. Fast det finns smarta och mer ekonomiska alternativ.

Dela på bilkostnaderna med andra

I Stockholm till exempel kan man gå med i ett flertal bilpooler. De största aktörerna har ett bolag i ryggen. Medlemmarna bokar, betalar och delar på bilarna. En bilpool innebär att man delar på en eller flera bilar och därmed bilkostnader. Om man vill köpa en bil men slippa investera så mycket pengar kan man bli medlem i en bilpool för att även dela på den initiala investeringskostnaden med andra medlemmar. Bilpoolen delar på kostnader som skatt, service och försäkringar.

Om du upplever att fler i ditt grannskap, hyreshus eller på jobbet behöver bil, men inte vill stå för alla kostnader eller behöver bilen varje dag. Då kan det vara intressant att undersöka möjligheterna att starta en egen bilpool. Den kan vara knuten till hyresvärden, bostadsrättsföreningen eller företaget. Alla kostnader delas lika och när man bokar en bil betalar man en summa som går till dess underhåll.

Oavsett hur man väljer att lägga upp systemet finns det mycket att vinna. Framför allt för miljön, men också för individerna. Genom att äga bilen/bilarna tillsammans minskar det alla omfattande kostnader, men du behöver inte heller ensam stå för hyra av garage eller p-plats. Om du inte behöver bilen varje dag är en bilpool en bra lösning - för dig, för miljön och för framtiden.

Läs även: Har du koll på din bolåneränta?

4 februari 2014

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...