Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Ny lag skärper tillsynen över snabblåneföretagen

Från och med den 1 juli 2014 träder en ny lag ikraft. Syftet med lagen är att skydda dig som konsument när du ska ta ett sms lån.

Detta har hänt

Bristande kreditprövningar, dolda avgifter och ansvarslös kreditgivning. Oseriösa aktörer inom branschen för sms lån finns det gott om. I och med att det från och med den 1 juli kommer vidtas rejäla åtgärder mot de oseriösa sms-låneföretagen hoppas regeringen att det ska bli ändring på detta. Intentionen med den nya lagen är helt enkelt att skydda konsumenter som ansöker om sms lån genom att få bort de oseriösa aktörerna från marknaden. 

Vad innebär den nya lagen?

Den nya lagen innebär att alla företag som bedriver verksamhet inom smslån numera kommer stå under tillsyn av Finansinspektionen. Tidigare har snabblåneföretagen bara behövt vara registrerade hos Finansinspektionen. Att vara registrerad eller stå under tillsyn av Finansinspektionen är dock inte samma sak. 

I och med att snabblåneföretagen står under tillsyn av Finansinspektionen höjs kraven ytterligare mot sms-låneföretagen. Finansinspektionen har numera befogenheter att vidta sanktioner och om nödvändigt även återkalla tillstånd från snabblåneföretag som inte följer riktlinjerna som alliansregeringen och Finansinspektionen implementerat.

– Det här kommer stärka konsumentskyddet och vi är nöjda över att de här företagen nu kommer under vår tillsyn, säger Malin Omberg, Finansinspektionen.

Hur påverkas jag som ansöker om smslån?

För de konsumenter som lånar pengar via smslån betyder denna lag att det kommer bli säkrare att låna och svårare att trampa i fällan som de oseriösa snabblåneföretagen bedriver sina verksamheter på. Trots skärpta krav och en ny lag som innebär att Finansinspektionen får befogenheter att vidta diverse åtgärder mot snabblåneaktörer är det ändå viktigt att du granskar, kontrollerar och jämför företagen du tänkt ansöka om smslån hos

Sammanfattning

Easycredit ser den nya lagändringen för sund kreditgivning som ett positivt steg i rätt riktning. Det hymlar av oseriösa aktörer inom branschen för sms lån och även fast vi gör allt för att upplysa om hur du undviker dessa finns det trots allt personer som går i fällan. Förhoppningsvis leder den nya lagändringen till att alla oseriösa aktörer inom snabblånebranschen får sitt tillstånd indraget. Det skulle gynna såväl konsumenterna som de seriösa bolagen inom denna bransch för sms lån. 

Har du tips på hur man undviker oseriösa företag när man ansöker om sms lån? Kommentera och informera oss gärna i kommentarsfältet nedan. 

27 juni 2014

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...