Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Stor guide: Så skyddar du dig mot id-kapning

Trots att Id-kapning blivit olagligt fortsätter antalet anmälningar att öka. Det finns inget säkert sätt att skydda sig men däremot finns flera sätt att undvika att bli eller att ta reda på om du blivit drabbad. Följ vår steg-för-steg-guide.

Snabbnavigering:

 Vad är id-kapning?
 Så vet du om du är utsatt
 Så gör du om din identitet kapats
 7 effektiva sätt att skydda sig
 Id-kapning ett brott från 1 juli 2016
 Så drevs den nya lagen igenom

   

 

Vad är id-kapning?

Att få sin identitet kapad innebär att någon använder sig av en persons identitet för att köpa varor, ta lån eller göra annat ofredande i dennes namn. Id-kapningar kan ske på flera olika sätt men det allra vanligaste och enklaste sättet för en bedragare att kapa någons identitet är helt enkelt genom att kapa personnumret.

Att få tag på någons personnummer idag är ingen konst, utan tvärtom nästan skrämmande enkelt. Allt som krävs är att surfa in på Upplysning.se, Ratsit.se alternativt Infotorg.se som samlar svenska medborgares personuppgifter. Dessa uppgifter är offentliga enligt svensk lag (Personuppgiftslagen) och går därför också att få tag på genom att ringa Skatteverket.

Vårt eget öppna samhälle används alltså mot oss själva och i kombination med att uppgifterna blivit så lättillgängliga så ökar antalet bedrägerier i snabb takt.

– Förra året drabbades fler än 85 000 personer av id-kapning vilket är en ökning med mer än 20 procent jämfört med året innan skriver Anne-Marie Eklund Löwinder på Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

IIS är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för en positiv utveckling av internet i Sverige. 

– Fortsätter utvecklingen i samma takt kommer närmare 130 000 personer ha fått sin identitet kapad till årsskiftet, fortsätter Anne-Marie Eklund Löwinder.

Hon menar att ökningen delvis beror på att konsumenter slarvar och lämnar ifrån sig kontouppgifter och koder via mejl eller telefon.

Samtidigt menar hon att även företagen behöver bli bättre på att säkerställa att det är rätt person bakom transaktionerna.

Trots att det låter osannolikt räcker i många fall enbart ett personnummer för att bedragaren ska lyckas köpa varor på faktura, öppna bankkonton/kreditkort, teckna abonnemang och ta lån i offrets namn.

I vissa fall kan det även gå så långt att bedragaren gör ett falskt id-kort och klistrar in en bild på sig själv men med offrets uppgifter så som förnamn, efternamn och personnummer. Problemet med dagens falska id-kort är att de ser så äkta ut att Polisen knappt kan skilja på ett falskt- eller äkta id-kort, vilket de också själva bekräftar.

Trots att bedragarna kommer relativt långt med ett tiosiffrigt personnummer är bedrägerimöjligheterna med ett falskt id-kort betydligt större, och därför är även brotten i sig ofta grövre. Att förfalska id-kort och utge sig för att vara någon annan är däremot olagligt och kallas för urkundsförfalskning.

Varje person som får sin identitet kapad blir i snitt skuldsatt på 50 000 kr men hela 14 % blir bedragna på över 100 000 kr. Att beräka exakt vad kostnaderna för dessa bedrägerier uppgår till är svårt men det handlar om flera miljarder i årliga kostnader för samhället och de enskilda som drabbas.

Årligen sker ungefär 130 000 bedrägerier och 75 000 ID-kapningar i Sverige, en siffra som väntas öka. Allt vanligare är också att personer krävs på betalning för varor de inte köpt. Enligt Upplysningscentralen orsakade identitetskapningar värdeförluster på 3,7 miljarder kr under 2014. Andra former av bedrägerier är så kallade bluffmejl, där bedragaren t.ex. utger sig för att vara Skatteverket.

UC uppger även att lika många 46-55-åringar som 26-35-åringar utsätts för identitetsstöld, och att det genomsnittliga beloppet för bedrägeriet ligger på 54 000 kr, en ökning med 14 000 kr från året innan. Vidare visar deras årliga undersökning att antalet personer som uppger att bedragare kapat deras identiteter har ökat med 17 %.

Inför årsskiftet 2015-2016 skrev UC på sin hemsida att under 2015 kommer över 75 000 personer ha drabbats av ID kapningar. En mer exakt siffra förväntas presenteras senare under 2016, men tydligt är att detta brott knappast minskar, utan snarare ökar.

 

Är du utsatt för id-kapning?

I de flesta fall upptäcker du själv att din identitet kapats. Oftast dimper det ner ett brev i brevlådan som du inte har en blekaste aning om vad det avser, och du lägger snabbt märke till att något inte står rätt till.

Ibland är det dock svårare att verkligen vara säker på om man fått sin identitet kapad eller inte eftersom bedragaren gör en adressändring på ditt personnummer och styr din post till en annan brevlåda. Så även om du bor i lägenhet och har ett postfack i dörren kan du drabbas om bedragaren gör en adressändring. 

Här är 7 tecken på att din identitet kapats:

1. Du saknar post – Du har beställt ett nytt körkort, id-handling eller någon annan slags personuppgiftsinformation som du inte kan hitta av den enkla anledningen att bedragaren varit och rotat i din brevlåda.

2. Det öppnas bankkonton på ditt namn - Du får brev hem med uppgifter om att du öppnat ett nytt bankkonto/kreditkort. Oftast skickas själva betalkortet till närmsta postkontor (som bedragaren kan hämta ut med ett falskt id-kort) men vissa banker skickar det även direkt till brevlådan. 

3. Du ställs som ägare till fordon – Du ställs som ägare till ett fordon och får detta bekräftat av Transportstyrelsen. Intentionerna kan vara flera, bland annat att bedragaren ska begå grövre brott så som rån med ett fordon som står på ditt namn. 

4. Mobilabonnemang tecknas i ditt namn – Du får hem brev där operatören hälsar dig välkommen som ny kund. Oftast är abonnemangen extremt dyra, och det brukar vara fler än ett abonnemang som tecknats där bedragaren fått ut flera telefoner.

5. Fakturor på olika varor – Du får hem fakturor för varor du inte köpt. Oftast handlar det om varor som är köpta via internet men det kan även röra sig om varor köpta i fysiska butiker där bedragaren valt att betala via faktura som fakturerats dig.

6. Du får en omfrågekopia från ett kreditupplysningsföretag – Bedragaren har ansökt om lån i ditt namn och du får då enligt lag omfrågekopia på kreditupplysningen hemskickad. Det behöver inte betyda att lånet beviljats men det har hur som helst ansökts om ett lån på ditt personnummer.

7. Du får ingen post överhuvudtaget – Om bedragaren gjort en adressändring kan det ta några dagar tills du upptäcker att du blir bedragen vilket du bör göra när det slutar komma post till din brevlåda. Då kan det vara några dagar försent och du har med stor sannolikhet redan blivit bedragen.

Oftast är det redan försent

Bedragarna är snabba och inom loppet av några timmar kan du ha blivit bedragen på flera tusen kronor. Om du dessutom inte lägger märke till att du blir bedragen finns ingen anledning för bedragaren att sluta.

Viktigt att tänka på om du får din identitet kapad är att inte ta det personligt. Oftast handlar id-stölder inte om ett personligt dåd mot dig som person även fast det kan kännas kränkande. 

I de allra flesta fallen beror din kapade identitet på att du faller i målgruppen som bedragaren valt att rikta sig mot. Över 85 000 svenskar fick sina identiteter kapade under 2015, att vara en av dem är bara att vara en i mängden.

 

Hjälp, min identitet är kapad!

Numera har vissa försäkringsbolag ett skydd mot id-stöld som ingår i den vanliga hemförsäkringen. Men kolla upp exakt vad som ingår. En del bolag har ett bättre skydd, som innebär att de hittar alla inkassoärenden och obetalda räkningar som registrerats i ditt namn.

Du kan få hjälp med att begränsa de skador som eventuellt har uppkommit och dessutom ingår ofta juridisk hjälp för att bli av med oriktiga pengakrav och att radera felaktiga betalningsanmärkningar. Om du lämnar nödvändiga fullmakter så kan de även hjälpa dig att anmäla identitetsstölden till polisen och att informera betalkortutgivare och banker. Dock skiljer sig skyddet betydligt åt mellan olika bolag.

Ett första steg är alltså att höra med ditt försäkringsbolag om vilken hjälp du kan få och att noggrant se över dina försäkringar. Kanske betalar du onödiga pengar för en tjänst som redan ingår i din vanliga hemförsäkring?

De personer vi intervjuat, som av förståeliga skäl velat vara anonyma, uppger alla att det värsta med att få sin identitet kapad är att ställa allt till rätta igen. Förutom att ringa runt och spärra sig är det utredningar hos Polisen och även kontakt med alla inblandade företag. 

 "Det är både tidskrävande och jobbigt att reda ut bedrägeriet". Linda, Göteborg.

 "Jag hade ingen aning om hur jag skulle gå till väga och fick inte tillräckligt med hjälp från någon egentligen, varken Polisen eller upplysningsföretagen". Erik, Malmö. 

 "Att reda ut allt tog oerhört lång tid och jag var tvungen att ringa runt i flera dagar för att spärra mitt personnummer". Jonas, Stockholm. 

 "Jag har varit tvungen att ta tjänstledigt och sitta i tingsrätten och försvara mig själv. Det är inte bara tidskrävande men även jättekränkande". Karin, Linköping.

 "Det var frustrerande att ringa runt överallt och spärra mitt personnummer, uruselt att det inte går att spärra sig överallt med ett enda samtal". Lena, Stockholm.

Före detta justitieminister Beatrice Ask och numera riksdagsledamot för Moderaterna, är inne på samma spår som Lena:

- I dag saknas helt samordning mellan kreditupplysningsföretagens rutiner kring en sådan spärr och den drabbade måste vända sig till i princip varje kreditupplysningsföretag för att i någon mån kunna värja sig mot att bedragare tar krediter i den enskildes namn. Det är högst otillfredsställande, uppger hon.

Trots att allt fler drabbas av ID kapningar finns det idag ingenstans man kan ringa för att spärra sig överallt. För att spara dig tid har vi därför tagit fram en fullständig lista på alla Sveriges rikstäckande kreditupplysningsföretag och andra instanser som du bör ringa och spärra dig hos om du fått din identitet kapad.

1. Ring företaget som fakturerat dig
Om du fått din identitet kapad kommer det förr eller senare dyka upp fakturor i din brevlåda som du inte har någon aning om. Ring företaget som fakturan skickats ifrån och förklara att du inte ligger bakom köpet och därför bestrider fakturan.

2. Kontakta Polisen
När du tagit kontakt med företagen som fakturerat dig är nästa steg att polisanmäla ärendet för att ge polisen de uppgifter du fått om bedrägeriet (oftast är de uppgifterna begränsade). Polisen kommer i sin tur ta kontakt med företagen som du fått fakturorna ifrån för fullständig information om bedrägeriet. Ring 114 14.

3. Spärra dig hos UC
Upplysningscentralen är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Ring 08-670 90 00 och be dem spärra ditt personnummer.

4. Spärra dig hos Bisnode
Ring 08-558 059 00 och säkerställ att ditt personnummer spärras hos Bisnode. Företaget har även en tjänst som heter Min Bevakning. Med Min bevakning har du full koll på alla förändringar som sker i de viktigaste registren som hanterar dina personuppgifter: Skatteverket, Spar (Statens personadressregister), Lantmäteriet, tingsrätter, Kronofogden samt Post- och Inrikes Tidningar. Läs mer om tjänsten här.

5. Spärra dig hos Creditsafe
Creditsafe är världens största kreditupplysningsföretag och även om de är större i andra länder är det många finansbolag som använder sig av Creditsafe i Sverige också (bland annat Easycredit). Ring 031-725 50 00.

6. Spärra dig hos Decidas
Decidas är ett mindre kreditupplysningsföretag men även här måste du spärra dig för att vara på den säkra sidan. Ring 031-730 67 00.

7. Spärra dig hos Klarna
Klarna är ett företag där bedragarna med hjälp av fakturatjänster fakturerar dig kostnaderna för olika köp. Ring 08-120 120 00.

8. Spärra dig hos Sergel Kredittjänster
Sergel Kredittjänster är ett kreditupplysningsföretag som du når och spärrar ditt personnummer på via 0771-10 20 40.

9. Spärra dig hos Syna
Syna är Sveriges äldsta kreditupplysningsföretag. Ring 040-25 85 00 och spärra ditt personnummer.

10. Spärra dig hos Doublecheck
Doublecheck AB är ett kreditupplysningsföretag som egentligen är större på företagssidan men för att vara på den säkra sidan, ring 08-50 00 51 50.

11. Spärra dig hos Svensk Digital Handel
Svensk Digital Handel är en del av Svensk Handel som har över 12 000 medlemsföretag vilket omfattar stora delar av svenska företag. Ring och spärra ditt personnummer för handel och köp på 08-120 120 00.

12. Spärra dig hos Svensk Distanshandel
När du spärrar dig hos Svensk Distanshandel meddelas alla deras medlemmar via e-post om spärren. Du kommer bli spärrad från fakturaköp och det minskar risken för bedragarna att köpa varor på ditt namn via internet. Ring 010-47 18 670.

13. Registrera dig på E-Spärr
E-Spärr som är utvecklat av UC är en relativt ny tjänst som togs fram för att motarbeta bedragare. Genom att spärra dig på E-Spärr är ditt personnummer skyddat för internetköp hos alla onlineföretag som är anslutna till E-Spärr.

14. Ring svensk Adressändring
På adressändring.se kan bedragaren ha ändrat din adress. Kolla därför upp att du är folkbokförd där du bor och inte någon annanstans. Ring 0771- 97 98 99.

15. Ring Skatteverket
Av samma anledning som du ska ringa adressändring ska du ringa Skatteverket för att säkerställa att du är folkbokförd på rätt adress. Ring Skatteverket på 0771-567 567.

16. Ring din bank och kontrollera dina bankkonton
Ring din bank för att eventuellt spärra ditt kort. Bedragaren kan ha satt en autogirobetalning på ditt konto eller debiterat ditt konto på något annat sätt genom att ha tagit reda på dina kontouppgifter.

Slarva inte med att spärra dig

Det är viktigt att du är noggrann när det kommer till att spärra ditt personnummer. Ibland har personer, som efter att ha fått sin identitet kapad, slarvat med att spärra sig och därför blivit bedragna igen!   

Om någon i din familj fått sin identitet kapad eller om du av någon annan anledning känner att du är i riskzonen kan du alltid spärra dig på förhand. Då måste du dock häva spärren varje gång du ska göra ett köp på nätet eller om du ska låna pengar, vilket kan bli omständigt. 

 

 

7 åtgärder som skyddar dig

Vissa personer verkar tro att de är på den säkra sidan så länge de håller hårt i plånboken, inte tappar bort personliga uppgifter eller lägger ut känsliga bilder (exempelvis körkort) på internet. I takt med att tekniken går framåt hittar bedragarna hela tiden nya luckor i systemet som idag verkar vara svåra för polisen att täppa till.

1. Spärra obehörig adressändring
Använd Skatteverkets tjänst för spärrning av adressändring. Det är enkelt och tar bara ett par minuter. Logga in med bank-ID och kryssa i rutan ”Jag vill spärra obehörig adressändring”. Då är det bara du som kan ändra din adress.

1. Lås din brevlåda
Om du bor i villa, radhus eller annat boende där du har en brevlåda som är åtkomlig ska du låsa den precis som du låser dörren till ditt hus. Bedragarna håller koll på när posten distribueras och utan lås på brevlådan är du ett enkelt offer. Alla steg är viktiga för att skydda sig men att låsa brevlådan är i dagsläget viktigast.

2. Var medveten om din digitala identitet
Lägg aldrig ut bilder så som ID handlingar, körkort eller andra personuppgifter på sociala medier. Var allmänt försiktig med hur du exponerar dina personuppgifter på internet när det inte gäller en säker mottagare.

3. Var försiktig med dina internetköp
I och med att internethandeln bara blir större gäller det att vara försiktig när du gör köp online och ska lämna över personuppgifter. Är det ett seriöst företag och följer dem alla regler och riktlinjer för hantering av personuppgifter? Läs deras integritetspolicy och var alltid kritisk innan du gör ditt köp om du aldrig gjort det förut hos det företaget.

4. Skaffa ”UC ID-Skydd”
”UC ID-Skydd” är en tjänst som UC utvecklat för att göra det enklare för dig att upptäcka att din identitet kapats. Så fort något på din kreditupplysning hos UC förändras meddelas du om det via sms eller e-post. Genom att få sådan information direkt kan du agera fortare. 

När du beställer UC ID-Skydd genom Easycredit kan du nu få 20% rabatt. Beställ här.

5. Skaffa ”Min upplysning”
Min upplysning” som är utvecklad av Bisnode är en bevakningstjänst som är helt gratis. Den upplyser dig via e-post så fort det tas en kreditupplysning på ditt personnummer via Bisnode. ”Min upplysning” meddelar dig dock inte ifall det görs en adressändring på ditt personnummer, för att få den informationen måste du betala 249 kr per år.

6. Anslut dig till Kivra
Genom att skaffa konto hos Kivra som är en digital brevlåda slipper du få hem post som riskerar att hamna i bedragarens händer. Med konto hos Kivra får du istället posten digitalt via e-post. Kivra täcker inte all post, men en stor del och däribland omfrågekopior på kreditupplysningar från UC och Creditsafe. Dessutom blir Kivra hela tiden större och framtiden går mer och mer mot digital post.

 

Identitetskapning är olagligt

Enligt den nya lag som trädde i kraft 1 juli 2016 är det olagligt att använda en annan persons identitetsuppgifter för att på så sätt orsaka skada eller olägenhet för den personen.

Straffet för den som bryter mot lagen är böter eller fängelse upp till två år. När lagen talar om "identitetsuppgifter" syftar den på sådana uppgifter som direkt, varför sig eller tillsammans, identifierar en person. Det kan vara personnummer, e-postadress, ett foto, m.m.

Dock verkar den nya lagen hittills inte haft en avskräckande effekt.

Statistik som SvD tagit fram visar att antalet anmälningar för kapade identiteter är 70 % högre under 2016 jämfört med föregående år och just nu pekar ingenting på att den utvecklingen kommer att mattas av. Utvecklingen för brottet är minst sagt skrämmande.

- Identitetskapningar är brott som är enkla att genomföra. Riskerna för att åka fast är små och straffen är, som det ser ut idag, ganska låga. Det här gör identitetskapningar attraktivt för bedragare, säger Johan Hopstadius på UC. 

- Det är väldigt attraktivt att begå bedrägerier, det är mer pengar, mindre upptäcktsrisk och lägre straff, säger Anders Olofsson, Stockholmspolisens bedrägerirotel.

Vid närmare eftertanke kanske det inte är så konstigt att id-kapningar ökat så markant trots allt. Bedragarna sitter anonymt bakom en dator och begår bedrägerier som genererar en bra slant, är svåra att fällas för.

 

Så blev id-kapning olagligt

Efter många års utredande har nuvarande regering lagt fram ett förslag om att kriminalisera id-kapning, som trädde i kraft 1 juli 2016. Förutom att det ska bli straffbart att köpa saker och ta lån i en annan persons namn så ska även den som kapar någons identitet på nätet kunna straffas.

Dessutom ska det bli straffbart att använda sig av någon annan persons identitet på nätet för att få personen att framstå på ett negativt sätt.

– Det är ett växande problem och här har lagstiftningen inte hållit jämn takt med den moderna teknikutvecklingen. Det har inte funnits den här typen av lagstiftning tidigare och nu täpper vi till det hålet i lagrummet, så att det också blir förbjudet, säger justitieminister Morgan Johansson till Sveriges Radios Ekot.

Brottsrubriceringen blir olovlig identitetsanvändning och förhoppningsvis börjar lagstiftningen gälla från och med den 1 juli i år. Straffvärdet ska kunna ge upp till två års fängelse. Dessutom ska den som upprepade gånger kapar någon annan persons identitet på nätet kunna dömas till olaglig förföljelse.

Den 18 mars 2015 gavs regeringen i uppdrag av riksdagen att se över ett lagförslag om att kriminalisera id-kapning. I september samma år menade Christer Lund, utredare på justitiedepartementet, att man jobbar för att ta fram ett lagförslag som ska kriminalisera id- kapning och att han tror att lagstiftningen ska vara på plats i mitten på 2016.

Någon som varit missnöjd med hur frågan hanterats är Tina Ghasemi (M). I en interpellation till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) menade hon att mycket måste förbättras och att man kan börja med att utreda de flertal bra förslag som finns.

Redan 2013 var alliansen överens om att kriminalisera identitetskapningar. Trots brottets oroväckande utveckling tog det ungefär ett år tills förra regeringen i juli 2014 föreslog att identitetskapningar ska kriminaliseras.

– Det här är en allvarlig kränkning mot människor och genom att kriminalisera det här så kommer det att prioriteras högre av polis, det säger de ju själva, det kommer att falla under allmänt åtal och gör ju också att man då får ett målsägandebiträde och rätt till skadestånd vilket man inte har i dag, säger Caroline Szyber, Riksdagsledamot (KD).

Den 30 oktober 1998 kriminaliserades identitetskapning i USA. Anledningen till att USA kriminaliserade dessa bedrägerier berodde på att brottet började eskalera, precis som de gör i Sverige idag.

USA införde därför en typ av nolltolerans mot dessa bedrägerier. Bland annat kan en bedragare som kapar annan persons identitet få upp till 15 års fängelse enligt lagparagraf 18 U.S. Code § 1028Kriminalisering av id- kapningar skulle ge Polisen i Sverige mer resurser att utreda bedrägerierna samtidigt som det skulle avskräcka bedragare då straffen skulle bli högre.

Enligt undersökningar drabbades totalt 4.6 % av befolkningen (drygt tretton miljoner människor) i USA av id-kapningar 2003. Den siffran sjönk till 3.7 % 2005. Undersökningen visade även att identitetskapningarna totalt omsatte 47.7 miljarder dollar 2003 vilket minskade till 15.6 miljarder dollar 2006.

 

Sammanfattning

Att 85 000 svenskar fick sina identiteter kapade 2016 visar att brottet är ett stort samhällsproblem. Trots att så många redan drabbats och dagligen fortsätter att drabbas har problemet fram tills helt nyligen nedprioriterats av såväl Regeringen som Polisen. Den 1 juli 2016 började den nya lagen om olovlig identitetsanvändning börja gälla, vilket innebär att id-kapning blir olagligt och kan resultera i två års fängelse.

Idag är ingen person helt skyddad mot id-stölder men genom att läsa denna guide och tillämpa de tips och råd som följer gör du det svårare för bedragarna att lura dig. Vi har pratat med experter på de största kreditupplysningsföretagen, med Polisen och med personer som själva fått sina identiteter kapade. 

Dela gärna med dig av dina åsikter och upplys andra om farorna med identitetskapningar.

18 februari 2016

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...