Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Så prutar du och sparar flera tusen

Att pruta och förhandla gör man för att få ner priset på en vara, ett avtal eller något annat man tecknar eller köper. Konsten att pruta är det däremot inte alla som behärskar. Fortsätt läs för att lära dig hur du ökar dina chanser att lyckas när du prutar.

Vad innebär det att pruta?

I många länder runt om i Europa och i övriga världen är det en självklarhet att man som konsument alltid prutar på priset när man konsumerar. Företag och säljare sätter priserna på sina produkter utifrån att folk ska pruta och de räknar därför alltid med att priset kan sjunka med ungefär 15 % - 20 %.

Det är ett smart sätt för företagen och säljarna att göra konsumenterna nöjda, eftersom de får köpa varan till ett billigare pris än det ”ordinarie priset”. I de allra flesta U-länder är prutandet en tradition och en del av konsumentkulturen, och är därför även mer accepterat.

Får man pruta i Sverige?

I Sverige har det över en längre tid ansetts vara olämpligt att pruta men i och med att många reser och influeras av hur konsumtionen går till utomlands har prutning blivit allt vanligare här också.

Det finns ingen lag eller regel som säger att du inte får pruta. Tvärtom är det din rättighet som konsument att pruta om det ligger i ditt intresse. Det är inte så att vissa butiker, affärer, företag och andra verksamheter går ut med en skylt där det står ”här får man pruta”, ”här får man inte pruta” utan du får pruta precis vart du vill.

Var kan man pruta?

Möjlighet att förhandla på priset är oftast störst i branscher där man tecknar långtgående avtal. Mobilabonnemang, internet, el, försäkringar och andra liknande avtal är alla prutningsbara. Anledningen till det beror på att värdet av dig som kund blir högre hos dessa företag eftersom du binder dig över en längre period, oftast i minst ett år.

Blocket, marknader, torg, banker med flera, är också accepterade platser att pruta på. Trots att det finns samlingsplatser där prutning förekommer mer frekvent är det oftast inte själva platsen som avgör om du kan pruta eller inte, utan själva situationen. 

Är du i en matbutik och ska handla är det kanske ingen idé att pruta på ett mjölkpaket som kostar 10 kr. Inte bara för att det handlar om så lite pengar, utan även för att matbutiker inte har några säljare som är dedikerade att sälja deras produkter. Matbutikernas produkter står där, vill du ha dem gör du ett köp, om inte låter du bli.

Om du däremot är inne i en klädbutik och hittar ett plagg som har småskavanker är det ett ypperligt tillfälle att pruta på priset. Detsamma gäller ifall det är sista exemplaret av en viss produkt, en redan använd produkt eller en utgående produkt. På så sätt kan omständigheterna och situationerna vara viktigare än själva platsen när du ska pruta.

Hur prutar man?

Själva tumregeln för att pruta är att först och främst alltid leta upp säljare eller butiksägare. En vanlig anställd har inga befogenheter att sänka priset på en produkt även om du refererar till att en konkurrent säljer samma produkt billigare.

Det du måste känna till när du prutar är själva psykologin mellan dig och säljaren/butiksansvarig. Till stor del handlar det om att du måste veta värdet av dig som kund gentemot företaget, och därefter uppskatta dina prutningsmöjligheter. Har du varit kund länge? Har du köpt flera produkter? Har du tecknat flera avtal? Ju högre värdet av dig är hos företaget, desto högre krav kan du sätta och desto mer kan du pruta på priset.

Alla företag strävar efter nöjda kunder. En missnöjd kund går i nio fall av tio till en konkurrent, det vet också säljaren/butiksansvarig. Därför ska du alltid innan du prutar på en vara eller ett slags avtal kolla upp företagets konkurrenter och vad de har för priser och erbjudanden. På så sätt kan du ta fram konkreta exempel på konkurrenter när du ska pruta vilket kommer öka dina möjligheter att få ner priset.

Dessa tre steg förklarar kortfattat hur du kan pruta:

  1. Leta upp eller kontakta säljare/butiksansvarig
  2. Ge konkreta exempel på pris och erbjudanden som deras konkurrenter har.
  3. Förklara värdet av dig som kund och pruta sedan efter ditt värde för företaget.

Målet du ska ha när du prutar är att du ska känna dig nöjd. Det finns ingen regel som säger att 20 % lägre pris är bra och 10 % lägre pris är dåligt. Att bli erbjuden paketpris eller få med olika produkter på köpet klassas också som en slags prutning. Det viktigaste är att du känner dig nöjd, vilket även är företagets primära mål. Ha inte för stora krav, men underskatta heller inte värdet av dig som kund för ett företag.

Så prutar jag

För mig har prutningen blivit en del av min konsumtionsvardag. Därför följer jag de tre stegen ovan automatiskt utan att jag ens tänker på det. Oavsett vad jag ska köpa jämför jag alltid priserna innan jag genomför ett köp genom att använda Prisjakt eller Google. På så sätt får jag bättre koll på konkurrenternas priser men även på själva produkten.

När jag fått en klar bild över priset och prisskillnaderna försöker jag alltid hitta numret eller namnet på säljaren/butiksansvarig. Google är ett utmärkt verktyg för detta också. Oavsett om jag kommunicerar med säljaren/butiksansvarig via telefon eller på plats i butiken tilltalar jag alltid denne vid sitt namn.

När jag gjort detta så börjar jag med prutandet. Det finns inget speciellt sätt jag alltid använder mig av utan det brukar gå till på olika sätt varje gång jag prutar. Något jag alltid har i åtanke är att säljaren/butiksansvarig ska känna sympati för mig och samtidigt en rädsla att förlora mig som kund till en konkurrent.

Jag fick exempelvis min TV sänkt med 2000 kr och högtalare på köpet hos Mediamarkt för två månader sedan för att jag använde mig av deras prisgaranti och mina tips ovan för att pruta. Även de företag som inte marknadsför prisgaranti brukar allt som oftast sänka priset på sina produkter om du kan visa att deras konkurrenter erbjuder ett lägre pris.

Många av de produkter, varor och avtal/abonnemang som säljs idag skiljer sig väldigt lite, om ens överhuvudtaget. Konkurrensen är stenhård vilket är bra att vara medveten om. Allt fler företag erbjuder också prisgarantier för att locka till sig kunder och det är något jag alltid drar nytta av. Man bör även ha i åtanke att många säljare får en provision för det dem säljer vilket gör dem ännu mer benägna att sälja.

Just det här med konkurrenter är en känslig punkt för alla företag. Därför använder jag det till min fördel och trycker alltid på konkurrenter när jag ska pruta. Det är ett värdefullt verktyg som brukar fungera för mig. En förutsättning för att ha koll på konkurrenter är att alltid göra en prisjämförelse innan vilket du vid det här laget vet att jag alltid gör.

Sammanfattning

Prutning blir allt vanligare i Sverige och att pruta är inte längre fult som det en gång ansågs vara. Bara för att du prutar betyder det inte att du är snål, jag skulle istället säga att det indikerar på att du är medveten om din ekonomi och inte är naiv.

Genom att strategiskt sätta upp ditt prutande när du konsumerar kan du spara flera tusenlappar varje år. Jag har aldrig räknat ut hur mycket jag sparat under åren med mitt prutande men jag vet att det handlar om tusenlappar, flera tusenlappar.

Det är aldrig försent att börja pruta. Om du aldrig prutat förut kan du börja med något litet, exempelvis ditt mobilabonnemang. Följer du tipsen ovan kan du inte misslyckas, men du måste ha tålamod då man inte kan bli en bra prutare över en natt.

Nu har du i alla fall grunderna för att bli en bra prutare och spara flera tusenlappar varje år. Med tiden kommer du utveckla ditt eget sätt att pruta på tills du lär dig konsten att pruta.

Har du några andra tips på hur man kan pruta?

Markus Eriksson
Press- och Informationsansvarig
markus.eriksson@easycredit.se

29 augusti 2014

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...