Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Hur man drar fördel av Riksbankens räntebeslut

Är du medveten om hur Riksbankens beslut om att sänka reporäntan kommer påverka din privatekonomi? Easycredit ger dig tips på hur du drar fördel av denna räntesänkning och även vad du ska undvika med den.

Varför sänkte Riksbanken reporäntan?

Riksbanken sänkte som bekant reporäntan med 0.5 procentenheter torsdagen den 3 juli. Beslutet om att sänka reporäntan från 0.75 % till 0.25 % grundar sig i att inflationen i Sverige för tillfället är för låg. Inflationsmålet ligger på 2 % och Riksbanken tror att det kan uppnås i början av år 2016, i och med att konsumtionen kommer öka som en effekt av de låga räntorna.

Att Riksbanken sänkte reporäntan så pass mycket som de gjorde är dock många förvånade över och det visar bland annat på att de tidigare inflationsprognoserna var ganska missvisande. Anmärkningsvärt är också att riksbankschefen, Stefan Ingves, och vice riksbankschef, Kerstin af Jochnick, var mot beslutet att sänka reporäntan så lågt.

- Riksbanken sänker avsevärt mycket mer än förväntat, säger Mikael Sarwe, strategichef på Nordea.

Vad blir effekterna av den låga räntan?

Riksbankens beslut om att sänka reporäntan har stor effekt på privatekonomin hos de flesta personerna i Sverige idag. Det första du tänker på är med stor sannolikhet att bolåneräntorna även följer med i den kurvan. Det stämmer också, men det finns fler effekter av att reporäntan, eller styrräntan som den också kallas för, sänks.

Bolåneräntorna sjunker
När Riksbanken sänker styrräntan blir det billigare för storbankerna att själva låna pengar, eftersom att styrräntan är den ränta som bankerna betalar för att låna pengar. När bankerna lånar pengar till en lägre ränta sänker de i sin tur också bolåneräntorna till de svenska konsumenterna.

Bostadspriserna höjs
När bolåneräntorna sjunker höjs å andra sidan bostadspriserna. Eftersom att efterfrågan på att låna pengar ökar i takt med att det nu kommer bli billigare att låna, höjs också bostadspriserna då allt fler nu är beredda att betala mer för bostaden.

Mer pengar över för de belånade hushållen
Eftersom att styrräntan sänks sjunker även dina månadskostnader förutsatt att du inte bundit ditt bostadslån. Har du rörlig ränta på ditt bostadslån kommer du nu få mer pengar över varje månad vilket är själva syftet med Riksbankens beslut om att sänka styrräntan för att få igång konsumtionen, och på så sätt öka inflationen. 

Värdet på fonder och aktier ökar
Att reporäntan sänks gör inte bara att du lånar pengar till en lägre ränta, utan även att du får en lägre ränta när du sparar pengar i sparkonton hos bankerna. Detta gör i sin tur att efterfrågan på ett mer riskfyllt sparande i form av aktier och fonder ökar vilket Stockholmsbörsen bevisade då OMX-index gick upp med 1 % direkt efter Riksbankens besked om att reporäntan sänktes.

Kronan blir svagare
Som en direkt effekt på att reporäntan sänktes försvagades även kronans värde upp emot 20 öre mot såväl euron som dollarn, och det lär fortsätta i den riktningen. I samband med att kronans värde sänks blir svenska varor billigare för utländska företag att inhandla vilket kommer leda till att nettoexporten ökar. 

Så här drar du nytta av att reporäntan sänktes 

Förhandla om ditt bostadslån
Förutsatt att ditt bostadslån är rörligt är det nu högst aktuellt att du förhandlar ned din ränta. Oavsett vad du har för ränta idag är det absolut värt att göra ett försök att förhandla och pruta för att få bättre lånevillkor. Är du i bankernas ögon en bra kund kan du med god marginal räkna med att förhandla ned den rörliga räntan till under 2 %.

Är du inte nöjd med räntan din bank erbjuder dig är det värt att du ser dig om efter andra alternativ då det finns gott om banker som garanterat är sugna på att få dig som kund. Glöm heller inte att bankerna är fullt medvetna och beredda på att de flesta av deras kunder förhandlar ned sina rörliga bostadslån nu i samband med att reporäntan sänktes.

Res inom Sveriges gränser
Riksbankens förhoppning i och med beslutet av att sänka reporäntan är att svenskarna börjar konsumera mer, givetvis inom Sveriges gränser. Så lär det också bli med tanke på att fler svenskar kommer få mer pengar över då räntekostnaderna sjunker, men det är inte den enda anledningen till att konsumtionen i Sverige kommer öka.

Eftersom att kronans värde minskas kommer det bli dyrare att resa utomlands. Både euron och dollarn gick upp med ungefär 20 öre mot kronan direkt efter Riksbankens räntebesked och mycket talar för att de andra valutorna går upp mer än så i takt med att kronan försvagas. Det kan därför helt klart vara värt att semestra i Sverige istället sett ur ett ekonomiskt perspektiv. 

Investera rätt
Som tidigare nämnt sänks inte bara räntan för att låna pengar, utan även för att spara pengar i räntesparkonton hos bankerna. Du bör därför se dig omkring efter andra alternativ att spara dina pengar på om du för närvarande sparar i räntesparkonton.

Istället kan du spara dina pengar i fonder och aktier där avkastningen (och även risken) är mycket högre. Det är viktigt att du hittar ett sätt att spara på som ger dig högre avkastning än vad bankernas sparkonton erbjuder. På så sätt kan du bygga upp en buffert som du kan amortera av på ditt lån när Riksbanken höjer reporäntan igen.

Undvik att belåna dig alldeles för mycket
Ha i åtanke att syftet med Riksbankens sänkning av reporäntan är för att öka konsumtionen så att inflationen närmar sig 2 %. Det målet förväntas uppnås i slutet av år 2015 och som följd av det kommer Riksbanken återigen höja reporäntan och ditt bostadslån blir genast dyrare. Tänk därför på att inte belåna dig alltför mycket.

Är det så att du ska köpa bostad nu är det inte att rekommendera att du räknar på den låga räntan som du har idag när du kalkylerar dina månadskostnader. Se dagens låga ränta som en bonus istället och dra nytta av den genom att spara pengarna som blir över så att du i framtiden kan amortera ditt bostadslån när Riksbanken höjer reporäntan.

Sammanfattning

Att Riksbanken sänkte reporäntan kom nog inte som en chock för någon av de mest insatta ekonomerna. Att beslutet innebar en sänkning från 0.75 % till 0.25 % fick däremot de flesta att lyfta på ögonbrynen. Reporäntan kommer som bekant inte alltid vara så här låg. På sikt kommer Riksbanken höja styrräntan och har du belånat dig alldeles för mycket kan det få drastiska följder på din privatekonomi.  

Nu är det viktigt att du är medveten om effekterna som denna räntesänkning medför, istället för att bara se de positiva aspekterna med detta beslut.

Vilka andra sätt kan man dra fördel av räntesänkningen på?

6 juli 2014

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...