Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Bostadsavgifterna kan öka med upp till 40 %

Äger du en bostadsrätt eller går du i tankarna att köpa en? Då kan du inte ha undgått Bokföringsnämndens (BFN) beslut om att det inte längre är tillåtet med progressiva avskrivningar och att det kan innebära en ökning av din avgift med upp till 40 %.

Vad som har hänt

Bokföringsnämnden har nyligen fastställt att progressiva avskrivningar i bostadsrättsföreningar förbjuds. Detta kan leda till att bostadsrättsföreningens styrelse kan vara tvungna att redovisa stora förluster, eller att medlemmarna, dvs. du som äger en bostadsrätt, tvingas till en chockhöjning på 40 % av månadsavgiften till föreningen. Syftet med att detta beslut är att det inte ska redovisas större förluster hos bostadsrättsföreningar.

Vad innebär Progressiv avskrivning?

När en bostadsrättsförening vill betala kostnader som t.ex. ränta, amortering, driftkostnader, underhåll och årsavgifter i föreningen, så är det oftast enklare att påbörja en avbetalningsplan med en "progressiv avskrivning". Det betyder att bostadsrättsföreningen succesivt ökar boendekostnaden för medlemmarna för att få de intäkter som krävs för de ovanstående utgifterna.

Den potentiella ökningen av månadsavgiften betyder att om du t.ex. betalar 3 500 kr/månad för ditt boende, kan tvingas betala 4 900 kr/månad (+40 %) tills att din bostadsrättsförenings skulder har minskat.

Om du dessutom betalar mycket för ditt bolån kan ditt innebära stora utgifter i slutändan.

Våra tips till dig

Det är ingen tvekan om att en avgiftshöjning på 40 % kommer att ställa till det rejält för många bostadsrättsägare. Man ska inte tvingas att låna pengar för att klara av att betala sina bostadskostnader.

Våra konkreta tips till dig som äger en bostadsrätt och är medlem i en bostadsrättsförening är att läsa mer om den nya regeln om förbudet mot progressiva avskrivningar och skillnaden med linjär avskrivning. Ta dessutom kontakt med Bokföringsnämnden och ställ frågor direkt till dem.

Det är även viktigt att hålla sig uppdaterad och informerat om läget i din bostadsrättsförening. Faktum är att en oansvarig styrelse kan leda till oväntade kostnader för dig som äger en bostadsrätt. Att man numera måste hålla sig till linjär avskrivning garanterar i sig inte en stabil bostadsrättsförening utan det är även andra faktorer som spelar in.

LÄS ÄVEN: Har du koll på din bolåneränta?

6 maj 2014

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...