Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Månadsränta:

5 myter om sms lån

Sant och falsk och smslån

20 maj 2014

Internet är en plats där många har möjligheten att publicera sina egna uppfattningar om diverse saker som nödvändigtvis inte behöver vara korrekta. Vi har genom åren förstått att det finns en hel del missuppfattningar när det gäller små och korta konsumentkrediter och därför tänkte vi ta och besvara några av de mest missuppfattade frågorna om just smslån.

1. Ansökan om smslån kostar alltid pengar

När denna låneform introducerades i Sverige 2006 såg ansökningsprocessen likadan ut för de flesta långivarna. Man behövde som låntagare skicka ett sms för att få tillbaka en ansökningskod som man sedan använde i ett låneformulär. För det debiterades låntagaren en sms-avgift på ca 20 kr. Förutom det fanns det några enstaka oseriösa aktörer som debiterade en rejäl ansökningskostnad oavsett om låntagaren blev beviljad eller inte.

I takt med att tekniken gått framåt och låneprocessen även effektiviserats behöver man inte längre en ansökningskod utan ansöker helt gratis online via datorn, mobilen eller genom att ringa in sin ansökan. En ansökan om ett lån är alltså helt gratis hos Easycredit, oavsett om du blir beviljad eller inte.

2. Effektiv ränta på flera tusen procent

Faktum är att det kan stämma att den effektiva räntan uppgår till flera tusen procent men frågan är vad effektiv ränta egentligen är? Effektiv ränta är ett räknemått för att jämföra hur mycket olika lån kostar. Ekvationen för att räkna ut den effektiva räntan har funnits mycket längre än låneformen sms lån och baseras på att man har ett lån i ett år.

Easycredits Mikro- och Kvartalslån har dock en återbetalningstid på 30 respektive 90 dagar varför den effektiva räntan blir helt förvrängd. Den skulle stämma ifall man ansökte om ett lån på exempelvis 1000 kr i ett helt år men i verkligheten har man lånet i 30 dagar. Därför tycker vi och våra kunder* att den effektiva räntan är helt irrelevant. Istället vill man veta hur mycket man ska betala tillbaka i kronor och ören.

Tittar man däremot på Easycredits Årslån som baserar sig på 3 år är det helt korrekt att ta hänsyn till den effektiva räntan som uppgår till 33,18 %.

*Tidigare marknadsundersökningar visar att 84 % av våra kunder inte tar hänsyn till den effektiva räntan.

3. Sms lån är farligt

Media har i flera år skrivit om denna lånetyp och hur farlig den är, ändå har flera hundra tusen svenska kunder ansökt om ett snabblån minst en gång, varför? Snabblån är självklart inte farligt så länge man inte missbrukar det vilket Easycredit försöker förhindra i den mån det går.

Easycredit har bl.a. sedan många år tillbaka arbetat efter det egna initiativet "Låna ansvarsfull" vilket går ut på att alltid upplysa och informera kunden om alla villkor i förebyggande syfte. Förutom det är Easycredit medlem i branschföreningen för konsumentkrediter, SKEF. På Easycredit tycker vi att det är farligare att ha ett okontrollerat shopping-beteende eller att ansöka om större lån eller kreditkort.

Om en låntagare behöver ett sms lån på 2000 kr och går till banken kommer låntagaren att få information om att banken inte kan låna ut 2000 kr men bli rekommenderad ett kreditkort på mellan 30000 - 40000 kr. Erfarenheten om lån och krediter visar att man spenderar mer pengar om man har tillgång till mer pengar och av den anledningen förspråkar vi att aldrig låna mer pengar än man behöver.

Många tror dessutom att konsekvenserna av att inte betala tillbaka sitt sms lån är större än om man exempelvis inte betalar sin faktura på en väska som man handlat online. Det stämmer självklart inte. Indrivningsprocessen ser oftast exakt likadan ut oavsett om det gäller ett låna pengar, en obetald mobilräkning eller en hyresavi.

4. Det finns inget som heter "räntefritt lån"

Det är allmänt vedertaget att många finansbolag mer eller mindre vilseleder konsumenter när de skyltar med räntefritt lån. Oftast händer detta i kombination med att man som konsument finansierar ett köp i fysisk butik.

Ponera att du ska handla en TV i en elektronikbutik och ser ett erbjudande om räntefri kredit. Med största sannolikhet så är erbjudandet räntefritt men haken är att det tillkommer andra avgifter som exempelvis uppläggningsavgifter eller aviavgifter.

Däremot när det gäller Easycredits räntefria lån på 1000 kr så är det faktiskt helt räntefritt utan några som helst kostnader. Erbjudandet finns till för de som vill testa Easycredit.

För att försäkra dig om att det verkligen är en räntefri kredit ska du alltid titta på den effektiva räntan. Om den effektiva räntan är 0 % när du tar ett lån, så är det helt räntefritt.

5. Vem som helst kan ta ett smslån

Det stämmer självfallet inte. När en låntagare ska låna pengar hos Easycredit genomgår man flera olika kontroller och det görs självklart alltid en grundlig kreditprövning med hjälp av bl.a. en kreditupplysning. Easycredit tittar på återbetalningsförmågan och tillämpar därefter kreditgränsen för den ansökande som givetvis måste vara minst 18 år gammal för att ansökan ens ska gå igenom.

20 maj 2015

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...