Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

4 vanliga misstag i privatekonomin

För att hålla en balanserad privatekonomi just i balans innebär det att du gör bäst i att undvika vanliga misstag. Vet du om att du har en viss budget per månad bör du försöka hålla dig inom den.

Att tillfälligt leva över sina tillgångar, till exempel i samband med jul och nyår, behöver inte innebära någon större katastrof. Men att däremot om och om igen göra något av följande misstag kan vara ödesdigert och få tråkiga följder.

1. Att inte ha koll på pengarna

Om du inte vet hur mycket du tjänar eller hur stora utgifter du har varje månad är det ett varningstecken. Risken att du går över gränsen är stor. Se istället till att veta vilka inkomster och utgifter du har. På så sätt vet du också vilka friheter du kan ta dig.


2. Okunskap

Om du aldrig gjort en budget förut eller vet hur du ska tänka och räkna kan det vara svårt. Som tur är så finns det många att fråga, din bank till exempel. Sök information på Internet och prova dig fram. Ta reda på mer om lån, pensioner och annat viktigt. Ju mer du vet desto bättre. Kunskap är som bekant makt. I det här fallet över din privatekonomi.


3. Shoppa för mycket

Många älskar att shoppa. Det är ett enkelt sätt att bli gladare på och shopping i sig är inte farligt. Det är när det går till överdrift och man förvandlas till en "shopaholic" som det kan sluta illa. Som alla andra missbrukarbeteenden kan shoppandet ta över ditt liv - och din privatekonomi. Det finns hjälp att få, men bäst är förstås att aldrig utveckla missbruket utan hitta andra sätt att muntra upp dig själv på.


4. Ansvarslöshet

Om du redan gjort alla misstagen ovan och dessutom börjat finansiera ditt beteende med olika typer av lån, då kan man säga att du lever ansvarslöst. Din privatekonomi har blivit till en tickande bomb som snart kommer att brisera i betalningspåminnelser, skulder och indrivningar.

De flesta kan hinna stoppa hjulet innan det snurrar så fort, men befinner du dig här finns det fortfarande hjälp att få. Kronofogden kan hjälpa dig få rätsida på dina problem och skuldsanering är ett alternativ för den hårt skuldsatte. 

30 januari 2014

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...