Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

10 tips - Så tjäna du mer på din Blocketannons

Dags att lägga upp en annons på Blocket? Då kan en samling tips komma väl till hands. Vad bör du egentligen tänka på? Vilka detaljer är viktiga? Och hur blir du en mästare på att sälja på Sveriges största köp- och säljmarknad?

TA MIG TILL TIPSEN

Bakgrund 

Platsen var Fjälkinge och året var 1996 när Blocket grundades av Henrik Nordström. 18 år senare har hemsidan seglat upp som en virtuell mötesplats för svenskar, eller vad sägs om fem miljoner besökare per vecka och drygt två miljoner nedladdningar av appen?

Blocket ger de svenska invånarna möjlighet att köpa och sälja något, och av naturliga skäl klassas den som en marknadsplats där du kan hitta allt du behöver. Imponerande statistik finns det gott om, vilket Blocket själva inte är sena med att stoltsera med. 

Bland annat uppgick det totala värdet på allt som annonserades ut 2013 till 414 miljarder kronor, vilket motsvarar elva procent av Sveriges BNP. Blocket har sedan starten expanderat explosionsartat och finns nu i över 40 länder.

Statistik

Enligt statistik från Ipsos, ett av världens största researchföretag, är det så mycket som 99 % av Sveriges befolkning som känner till Blocket. Man är också noga med att betona hur det faktiskt är Blockets användare i form av kunder som köper, säljer och byter som faktiskt får sidan att gå mot en oavbruten positiv utveckling. 

Blocket betonar hur fler människor inser värdet av att använda någonting så praktiskt som en marknadsplats som finns på nätet, i takt med att samhället slagit in på en väg av teknologi. Blocket är i dag Sveriges största köp- och säljmarknad, och enligt uppgifter från Dagens Industri från 2013 omsätter sajten över 600 miljoner kronor varje år.

   

10 utförliga tips – så säljer du bäst

Blocket gör det möjligt för dig att spara pengar och förbättra din privatekonomi. Dels har du möjligheten att sälja begagnade produkter och få en slant för något som du inte behöver, dels kan du införskaffa något för ett förhållandevis billigt pris.  

Men hur gör du egentligen för att bli en mästare på att sälja på Blocket? Hur gör du för att stabilisera och rentav stärka din privatekonomi med Blocket som vapen? Vad bör du tänka på? Vilka detaljer är så viktiga att de gör större skillnad än du tror.

1. Håll det enkelt 

Människan fungerar som sådan att den tröttnat väldigt snabbt när någonting är invecklat och komplicerat. De som orkar ta sig igenom en krånglig annons på Blocket är i klar minoritet – och de flesta besökare tillhör i stället en skara som vill ha någonting serverat på silverfat. Tänk därför på att hålla dig så enkel som möjligt i sättet du formulerar din annons rent skriftligt. 

Det är jobbigt att plöja igenom en text med onödig information, så försök hitta konsten att plocka ut russinen ur kakan som den intresserade sedan kan knapra på. Exempelvis kan du försöka använda så enkla – men ändå korrekta – ord som möjligt. 

Du behöver inte skriva att ”bilen är i utomordentligt och högkvalitativt skick trots att dess nyinförskaffade sommardäck…”, utan i stället: ”bilen är i utmärkt skick trots att de nya sommardäcken…”. Det enkla är – hur primitivt det än låter – faktiskt det geniala. Det finns en slagkraft i enkelhet som är väldigt underskattad, och den ska du försöka använda. Var koncis. 

2. Tänk på tajmingen

Om du vill få en snöskoter såld borde du förstås inte lägga ut annonsen på sommaren. Visserligen kan det finnas en och annan som nappar i och med att denne planerat en vinterresa redan i juli – men i de flesta fallen bör du ha känsla för tajming. Vilken årstid är det? Vilken månad? Vilket evenemang är på gång nästa vecka?

Är det någon speciell landskamp runt hörnet som gör att folk kommer att intressera sig för en signerad landslagströja? Vill du vara ordentligt noggrann kan du tänka på detaljer som klockslag och tid på månaden. Många jobbar från nio till fem och varvar ner framför datorn eller mobilen först vid sex-sju-tiden.

De flesta får även lön den 25:e varje månad. Kanske är det då läge för dig att lägga upp en annons? Försök att ha tajmingen i åtanke, oavsett om det rör sig om tid på året, månaden eller rentav klockslag. På söndagar läggs flest annonser upp och sajten har flest besökare. Dags att utnyttja det? 

3. En bild säger mer än tusen ord 

Lägg upp en bild i samband med annonsen. Det är en klyscha, men en bild säger faktiskt mer än tusen ord. Den kan säga så mycket som att du vill dölja något på föremålet du ska sälja om det är så att bilden inte är tagen från en tillräckligt bra vinkel.

Det kan vara så att en svag skärpa på bilden kan skrämma iväg intressenterna. Det är också möjligt att en allmänt dålig bild kan förstöra helhetsintrycket så mycket att besökaren tappar respekten för dig som säljare.

Kanske lägger han ditt användarnamn på minnet och trycker ner det i det undermedvetna, så att han omedelbart blir tveksam nästa gång han klickar in på en annons och ser att det är du som lagt upp det. Försök ge bilden en (äkta) dimension som gör att besökaren går från intresserad till verkligt intresserad. Säljer du en bil? Tvätta den först! Och du – ta egna bilder

4. Sätt rätt pris

Med rätt pris menas inte alltid att det motsvarar föremålets egentliga värde. Här kommer nämligen psykologin in i bilden. Om du vill sälja en bil – jo, bil är faktiskt ett för bra exempel för att inte användas flera gånger om – och du är medveten om att den tveklöst är värd 50 000 kr – vad gör du då? 

Jo, sätt priset på 55 000 kr. Låt därefter priset få prutas ned så att säljaren också kan känna att sig nöjd med affären genom att ha fått ner priset, i detta fall med 5000 kr. På så vis kommer säljaren tro sig ha ett psykologiskt övertag på dig – när det i själva verket är du som har det på säljaren.

Du är nämligen steget före i tanken. Det är helt normalt att köpare och säljare på Blocket förhandlar om priset. Trots att köpare även kan pruta i vanliga affärer är det inte lika förekommande som när de ska köpa något på Blocket. 

Som säljare kan du alltså dra fördel av detta, lägga priset aningen dyrare än det du tänkt dig sälja för och sedan låta köparen få pruta ner priset och känna sig nöjd. Ha dock i åtanke att inte sätta ett för högt pris då det kan avskräcka en del samtidigt som många köpare på Blocket filtrerar sina sökningar på ”visa billigast först”.

5. Locka med rubrik

Det låter enkelt, men det är svårt. Att sätta en rubrik är inte det enklaste, men kan vara avgörande för om en affär ens blir av. ”HELT NY IPHONE 5!!!!!” låter inte lika professionellt och seriöst som ”Ny, oöppnad Iphone 5”. 

Det ska sägas att det inte är fel att vara kreativ vid rubriksättning, men tänk på att inte locka någon genom falsk marknadsföring. Det behöver alltså inte vara någon kvällstidningsrubrik som överdriver i onödan, men varför inte komma med någonting kreativt så länge du lever på rätt sida av den moraliska gränsen? 

Försök även att utforma rubriken så att din annons blir träffad av så många sökord som möjligt – åtminstone i den mån det är möjligt. Skriv gärna ut ett ord – exempelvis ”bord för vardagsrum” – i stället för ”vardagsrumsbord”.

6. Ärlighet varar längst 

Se det som när du går in i ett förhållande. För att personen ska tycka om dig måste den också acceptera dina svagheter, acceptera dina brister, acceptera det faktum att man får hela paketet när man får dig. Var därför ärlig. Skriv att bilen har en skråma eller att tvättmaskinen har en trasig funktion. 

Vill köparen ha den – låt denne ta den. Inte? Vänta på nästa person. Var tydlig och ärlig, var konkret – men samtidigt kärnfull i din beskrivning. Som vi nämnde ovan – krångla inte till det i onödan. Viktigast är dock, som tidigare nämnt, att inte släta över en brist med en osanning. 

Det håller inte i längden, framför allt inte om du vill sälja fler annonser än bara den befintliga. Se det som en restaurang som på kort sikt kommer undan med att servera mat av dålig kvalitet, men som i det långa loppet enbart vinner på att servera bra mat.

7. Var tillgänglig

Ett störningsmoment för många köpare på Blocket är att säljaren inte svarar när man hör av sig. Det kan snabbt leda till irritation, och man kan nästan undra varför personen i fråga slänger upp en annons om denne ändå inte har för avsikt svara på fort som möjligt. Gör inte det misstaget.  

Har du skrivit upp en mejladress – svara på mejl. Har du skrivit upp ett mobilnummer – svara på mobilen. Helst ska du ange ett telefonnummer som man kan nå dig på då det oftast går fortast att kommunicera via telefon samtidigt som det kan uppfattas mindre seriöst från köparens perspektiv om du inte anger ett telefonnummer. 

LÄS ÄVEN: Få betalt direkt med Swish

Glöm inte att köparen vet att du vill sälja föremålet. Då är det konstigt om du inte svarar på en förfrågan, eller en fråga. Var tillgänglig – och om du är upptagen för stunden, se då till att meddela personen som kontaktar dig att du är det. Du kan ringa upp senare eller meddela denne att du är anträffbar vid en viss tidpunkt, alltså efter ett möte eller efter lunch. 

8. Stavning

Många stör sig på små, små detaljer. Det kan vara något så simpelt som att du stavat ett ord fel, vilket genast förstör intrycket av att du är en seriös säljare – även om det förstås inte behöver betyda det egentligen.

Var noggrann med stavningen och ta hellre en titt för mycket än en titt för lite på annonsen. Ett tips är att låta någon annan läsa den före publicering. Det kan vara bra att låta andra ögon skanna av annonsen. Efter ett tag finns nämligen risken att det inte spelar någon roll hur många gånger du läser den – det behövs fräscha ögon.

Du kan kolla igenom en skriven uppsats eller text hur många gånger som helst och missa ett stavfel som någon annan kan upptäcka vid sin första läsning. I samma veva kan du fråga personen om annonsen lockar, men det är bara en bonus. Viktigast här är att stavningen är korrekt. 

9. Sprid på sociala medier

I dag är möjligheterna obegränsade när det gäller att sprida information, tack vare teknologin. Se då till att använda dem. När du har lagt upp en annons – länka till den via Facebook, Twitter och alla andra sociala medier så att den når ut till så många som möjligt.

Det här tipset går inte att överskatta. Visserligen går många redan in på Blocket – sajten är inte beroende av länkar från höger och vänster – men det finns ingenting negativt med att du publicerar din länk till annonsen på sociala medier. Snarare kan du tacka teknologin för hjälp på traven.

10. Radera 

När föremålet är sålt – ta bort annonsen. Det är inte svårare än så. Dels slipper du folk som kontaktar dig, dels ger du ett mer seriöst intryck.

Sammanfattning 

Blocket är ett utmärkt sätt för dig att stabilisera och stärka din privatekonomi – men då är det viktigt att tänka på hur du ska utforma annonsen. Allt från bilder och prissättning till tajmingen och enkelheten spelar roll i sammanhanget.

I så stor utsträckning som möjligt ska du försöka hålla dig koncis, öppen och tillgänglig. Ha också i tankarna att det psykologiska spelar in – och underskatta inte Blockets möjligheter. Det finns alltid någon som är intresserad av att köpa något.

8 december 2014

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...