Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Så surfar du säkrare på nätet

Internet är helt fantastiskt på många sätt och vis men som mycket annat finns det risker för oss som surfar. I den här artikeln delar vi med oss av tips som ger dig ökad trygghet och säkerhet på internet.

Visste du att det stjäls personidentiteter via internet varje minut? En skrämmande siffra som borde fungera som en varningsklocka för alla som surfar. Bristen på den tekniska kunskapen som kan ge oss bättre skydd på nätet är stor. Därför är det viktigt att den som vill surfa säkrare sätter sig in i vilka åtgärder man kan vidta.

Så gör du för att skydda dig på internet

Oavsett om du ska handla kläder online, ansöka om ett sms-lån eller bara surfa runt så rekommenderar vi att du tar hänsyn till följande om du vill känna dig tryggare online:

Surfa på säkra hemsidor
Om du vill veta ifall informationen till och från en hemsida är krypterad ska du titta uppe i webbläsarens adressrad. Om det står "https" så är hemsidan säkrare.

Gör säkrare betalningar med kort
När du ska använda ditt betalkort på internet kan det vara smart att använda ett kort som inte direkt är kopplat till ett bankkonto. Öppna ett separat konto enbart för kortet där det finns en begränsad summa pengar.

Kontrollera vem du köper ifrån
Innan du handlar någonting från ett företag online kan du med enkla medel kolla upp om företaget är seriöst. Kontrollera ifall butiken har en fysisk kontaktadress och försök kontakta företaget, sök upp dem på Facebook och se ifall de har många likes, sök efter företagsnamnet på svenska forum.

Kontrollera ifall hemsidan har en integritetspolicy
Seriösa företag har oftast en integritetspolicy eller personuppgiftspolicy för att skydda dina personuppgifter som du lämnar ifrån dig.

Uppdatera ditt virusskydd
Se till att aktivera brandväggen och uppdatera ditt virusskydd på din dator.

Hantera lösenord säkert
Slarva inte med lösenord. Använd olika lösenordskombinationer till olika hemsidor och samla alla i ett säkert lösenordsprogram.

Akta dig för e-post virus
Öppna inte suspekta mail som kan smitta din dator med virus.

Uppdatera din dator
Se till att uppdatera operativsystem, webbläsare och andra viktiga program.

Blotta inte ditt liv
Avslöja inte känslig information om dig själv på sociala medier. 

Logga alltid ut
Se till att alltid logga ut från hemsidor och program när du är klar. Om du mot förmodan har missat det erbjuder många företag såsom Facebook och Google en utloggningsfunktion som möjliggör det för dig att logga ut från samtliga enheter som du är inloggad på.

Stäng alltid av datorn
Om du vet att du inte ska använda din dator är det säkrare att stänga av den. 

Ta säkerhetskopior
Säkerhetskopiera ditt innehåll. Ett sätt att göra det på är att köpa en extern hårddisk som du flyttar över viktig information till.

Undvik nätfiske (phising)
Nätfiske, eller phising som det även kallas, innebär att någon sniffar upp information från dig och använder det på otillåtet sätt. Tänk på att aldrig klicka på en länk från banker eftersom de inte begär känslig information via e-post.

9 juli 2013

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...