Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Mobiloperatörernas priskrig gynnar konsumenter

Det är få som har kunnat undgå mobiloperatörernas priskrig där utmanaren 3 började med att erbjuda Sveriges lägsta fasta pris för 349 kr vilket resulterade i gigantiska reklamkampanjer från Tele2 där de erbjöd samma sak för 345 kr.

Hård konkurrens sänker priserna

Den hårda konkurrensen som råder på telekommarknaden går inte att missa. Med gigantiska marknadsinsatser försöker teleoperatörerna att knyta till sig så många kunder som möjligt. Oftast lockas kunder med mobiltelefoner som man får "gratis" av att teckna abonnemanget. Operatörerna köper in telefonerna i stora omgångar och får dem därför till ett billigt pris som de sedan kan locka med att ge bort "gratis" förutsatt att du tecknar abonnemang.

Teleoperatörerna tjänar sina pengar på abonnemanget genom att knyta till dig som kund. När du väl bundit dig hos en speciell operatör är bindningstiden allt som oftast 24 månader. Någon månad innan bindningstiden gått ut lockar de dig med en helt ny telefon och du tecknar med stor sannolikhet ett nytt abonnemang som binder dig i 24 månader och så håller det på.

De operatörerna som har utmärkt sig mest på sistone är operatörerna 3 och Tele2 medan de övriga hamnat lite i skymundan. Priskriget som råder har resulterat i lägre priser för oss konsumenter. Det som tidigare kunde kosta drygt 500 kr kostar idag ungefär 345 kr. Det är nästan en halvering av priset där det även ingår en smartphone.

Innan du tecknar ett mobilabonnemang

Att teckna ett mobilabonnemang kanske inte låter lika allvarligt som att ansöka om ett lån men faktum är att det är minst lika allvarligt. Man får inte glömma bort att man binder sig, oftast 24 månader, till teleoperatören och att man varje månad måste betala sin räkning för att undvika konsekvenser.

Tänk därför igenom ditt beslut noggrant innan du tecknar avtal och binder upp dig i 24 månader. Säkerställ att du klarar av att betala månadskostnaden och att du känner till de allmänna villkoren innan du tecknar avtal. Du bör även kolla runt hos alla olika operatörer för att se vilka som kan erbjuda dig det bästa priset för dina krav. 

Var inte rädd att förklara för en operatör att du fått ett billigare pris hos en annan. De anställda på teleoperatörernas kundtjänst är oftast säljare och gör allt för att få dig som kund. Det bör du vara medveten om och använda till din fördel.

Hur ser framtiden ut?

Priskriget som råder kan innebära en ny era av billigare telefonabonnemang för oss konsumenter. Ifall de övriga teleoperatörerna ska ha en chans att hänga med krävs prisreduceringar och lukrativa erbjudanden. Förhoppningsvis kommer konsumenter att fortsätta gynnas av teleoperatörernas priskrig. 

25 juni 2012

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...