Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Spara hundratals kronor på ditt bredband

Har du koll på ditt bredbandsavtal?

Hur många är det egentligen som har koll på sina bredbandskostnader? Hur många är det som har någon uppfattning om hur snabbt 2 Mbit/sek respektive 100 Mbit/sek är? Easycredit har undersökt ifall det finns möjligheter att spara pengar på sitt befintliga bredbandsavtal.

Många som inte har koll på sitt bredbandsavtal

År 2009 hade 70 % av hushållen i Europa tillgång till Internet och det är en siffra som ständigt ökar, enligt Kommunikationsmyndigheten PTS är det 9 av 10 svenska familjer som idag har uppkoppling till Internet.

Easycredit hittar ingen större, befintlig, undersökning som visar hur många svenskar som egentligen har koll på sitt bredbandsavtal och har därför gjort en mindre undersökning på 20 hushåll där de tillfrågade har varit i åldrarna 18-45 från Stockholmsområdet. I undersökningen ställdes följande frågor:

1. Vet du hur mycket du betalar för ditt bredband varje månad?
2. Vet du vilken hastighet du har på ditt bredband?
3. Har du någon uppfattning om hur snabbt 8 Mbit/sek är?

Resultatet har varit häpnadsväckande, då ungefär 25 % svarat att de inte visste exakt hur mycket de betalar för sitt bredband, drygt 40 % visste inte vilken hastighet de hade och ungefär 65 % hade ingen som helst uppfattning om hur snabbt 8 Mbit/sek är.

Denna undersökning är förvisso inte tillräckligt djupgående och bred för att dra några säkra slutsatser men Easycredit tror att det finns många svenskar där ute som har dålig koll på hur mycket de betalar för sitt bredband och vilken hastighet de har. Undersökningen visade att det är en yngre målgrupp som har koll på själva hastigheten men inte kostnaden och att äldre personer har bättre koll på kostnaden till skillnad från hastigheten.

Sänk dina kostnader redan idag

Det är oftast ganska enkelt att få reda på om man kan sänka sina bredbandskostnader. En del av undersökningen som Easycredit gjorde gick ut på att försöka sänka ett av hushållens bredbandskostnader vilket även visade sig vara lyckat.

Resultatet av ett telefonsamtal på ungefär 5-10 minuter blev en sänkning av bredbandskostnaden med ungefär 100 kr i månaden och utöver det så uppgraderades Internethastigheten. Anledningen till att detta var möjligt var just för att det var ett gammalt avtal som ingicks för flera år sedan som ingen har förnyat och följt upp. Den hastigheten som erbjöds för 3 år sedan kostar inte lika mycket idag.

Priserna på bredband är levande och branschen är föränderlig, därför uppmanar Easycredit dig att ta en titt på ditt bredbandsavtal, det kanske går att sänka kostnaden eller eventuellt höja hastigheten på ditt bredband och fortfarande betala lika mycket. Det räcker med att ringa in till din bredbandsleverantör och fråga om du inte betalar för mycket för ditt bredband och vad de kan erbjuda dig just idag.

Att ta kontakt med sin leverantör, oavsett om det gäller bredband, elavtal eller andra leverantörer, kan spara dig en stor summa pengar i slutändan. Det är helt klart värt att ringa och göra ett försök, du har inget att förlora! 

Förklaring av bredbandshastighet

De flesta bredbandsleverantörerna erbjuder idag följande hastigheter: 2, 8, 24, 60 och 100 Mbit/sek. Vilken hastighet du väljer har att göra med hur din Internetanvändning ser ut. Man kan väldigt enkelt förklara hastigheterna enligt följande:

2 Mbit/sek: Tillräckligt om du ska surfa, kolla din mail, läsa nyheter och betala dina räkningar på Internet.

8 Mbit/sek: Lämpligt om du spelar spel, chattar, streamar musik, surfar, streamar filmer eller mailar.

24 Mbit/sek: Bra om du tittar på TV i datorn, ringer via bredbandet, spelar spel online, tar emot och skickar filer m.m.

60 Mbit/sek: Snabbt bredband som lämpar sig bra när du ska streama i HD-kvalité, göra tunga filöverföringar, spela online m.m. 

100 Mbit/sek: I stort sett marknadens snabbaste bredband som du kan göra det mesta med utan att känna att hastigheten är ett hinder.

Hur väljer man då rätt hastighet? Man måste självklart veta hur användandet av bredbandet ser ut men i ett vanligt hushåll som använder Internet för att surfa, kolla mail, chattar, ladda ner musik och filmer samt ringer via Internet så räcker det, enligt vår mening, gott och väl med en hastighet på 8 eller 24 Mbit/sek.

Våra tips till dig

Jämför priser med olika bredbandsleverantörer innan du tecknar avtal. Du kan enkelt jämföra priser på bredband på Telepriskollen.se som tillhandahålls av Kommunikationsmyndigheten PTS och Konsumentverket.

 Läs mer
om Internet och förstå de olika termerna som känns otydliga.

 Kontakta
din bredbandsleverantör redan idag och fråga om de kan erbjuda dig bättre priser.

 Kontrollera
din bredbandshastighet på bredbandskollen.se

Källor:
Internetstatistik.se
Statistiska Central Byrån
Kommunikationsmyndigheten PTS

 

3 mars 2011

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...