Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Sms-lånet räddade Johanna från betalningsanmärkning

Sedan den 1 augusti 2007 tas en trängselskatt ut när du passerar Stockholms tullar med ditt fordon. Huvudsyftet är att minska fordonsträngseln i Stockholms innerstad, förbättra framkomligheten och förbättra miljön. Syftet är gott men det finns även en baksida.

Så fungerar vägtullarna

Om du kör in eller ut ur Stockholms innerstad måndag till fredag mellan kl. 06:30 och 18:29 tas det automatiskt ut en trängselskatt. Beroende på vilken tid du passerar tullarna blir du debiterad antingen 10, 15 eller 20 kr. Du kan som mest bli debiterad upp till 60 kr per dag ifall du passerar flera gånger.

Förödande konsekvenser om du inte betalar

När du passerar tullarna med ditt fordon registreras din bil och du får hem en faktura i slutet på varje månad. Senast den sista dagen i månaden efter att du har fått din faktura måste skatten finnas på Transportstyrelsens konto.

Om du, mot all förmodan, missar att betala in din faktura eller om du råkar knappa i ett mindre belopp så får du ingen påminnelse förknippad med en avgift på 50 kr samt några extra dagar på dig att betala vilket man oftast är van vid. Istället får du en tilläggsavgift på hela 500 kr! Om du inte kan betala tilläggsavgiften får du en påminnelse och därefter går ärendet direkt till Kronofogden och vid det laget har du fått en betalningsanmärkning.

Johanna hamnade i en tuff situation

För Johanna kom tilläggsavgiften som en chock. Hon hade nyligen bytt bank och glömt att säga upp sitt avtal om e-avi med Transportstyrelsen för att istället få sina e-avier till sin nya bank vilket är lätt hänt även för den mest pedanta. Detta ledde i sin tur till den höga tilläggsavgiften som hon fått på posten.

- Man tycker ju att man borde få en fysisk påminnelse innan man blir straffad med 500 kr och inte efter att skadan är skedd, säger Johanna.

Johanna hade alltså tagit bilen till innerstaden och åkt hem igen, vilket hade kostat henne 35 kr i trängselskatt totalt. P.g.a. hennes bankflytt blev hon helt plötsligt skyldig att betala hela 535 kr istället för ursprungliga 35 kr.

Svårigheter med betalningen

Johanna hade svårt att betala 535 kr just vid det tillfället, eftersom hon hade haft högre utgifter än i vanliga fall. Samtidigt fick hon veta att ärendet skulle gå vidare till Kronofogden om hon inte betalar och det skulle leda till att hon får en betalningsanmärkning och dessutom bli debiterad ytterligare 600 kr. I det fallet skulle Johanna alltså, förutom att ha fått en anmärkning, bli skyldig att betala 1135 kr istället för 35 kr vilket hon absolut inte skulle ha råd med.

Att få en betalningsanmärkning kändes inte lockande så Johanna försökte istället lösa situationen genom att ringa Transportstyrelsen och informera dem om missödet. Hon blir rekommenderad att betala in tilläggsavgiften i tid för att undvika att ärendet går vidare till Kronofogden vilket leder till en betalningsanmärkning. Dessutom informerade de henne om att hon kunde överklaga till Skatteverket men att de brukar vara väldigt restriktiva i sina beslut.

När Johanna lätt irriterad frågar hur man ska ha råd med de höga summorna svarar Transportstyrelsens personal att om man inte har råd kan det vara smart att låna pengar för att undvika en betalningsanmärkning.

Eftersom Johanna inte hade möjligheten att låna pengar varken från vänner eller familj bestämde hon sig för att ansöka om ett kort smslån på 500 kr.
Sagt och gjort. Johanna ansökte om ett sms-lån för första gången i sitt liv och blev beviljad 500 kr. Så fort hon hade pengarna på sitt konto betalade hon sin skuld på 535 kr till Transportstyrelsen och 30 dagar senare betalade hon tillbaka sitt sms-lån som kostade henne 165 kr.

I Johannas fall hade hon kunnat låna med betalningsanmärkning hos Easycredit ändå men att ta ett snabblån för att undvika en betalningsanmärkning som kan skapa framtida bekymmer uppskattade hon. Johanna är väldigt tacksam för att hon kunde få ett litet lån på så kort varsel. Det räddade henne från en betalningsanmärkning och en växande skuld.

Vill lyfta fram sms-lånens positiva sidor

Easycredit försöker ständigt föra en dialog med sina låntagare och är tacksamma för all typ av kritik för att ständigt kunna utvecklas och bli en bättre kreditgivare. Vi får många e-mail och telefonsamtal där personer tackar för att vi finns och har kunnat hjälpa dem. I Johannas fall har vi, i samråd med henne, valt att publicera hennes historia om hur ett litet sms lån räddat henne från en växande skuld eller en betalningsanmärkning.

- Jag tycker att den här typen av lån har fått så mycket negativ kritik i media men att ingen har lyft fram dess positiva sidor och därför valde jag att skriva till er, skriver Johanna till Easycredit i sitt mail.

3 tips för att undvika tilläggsavgiften från Transportstyrelsen

Easycredit rekommenderar följande åtgärder för att undvika att hamna i en situation där du blir tvungen att betala en tilläggsavgift på 500 kr:

 Betala alltid trängselskatten i tid

 Betala gärna via autogiro för att slippa glömma göra inbetalningarna

 Var uppmärksam med e-avi om du byter bank då Transportstyrelsen inte skickar ut fysiska påminnelser eller avier.

 

9 augusti 2011

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...