Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Sms-lån är ett bra alternativ

Efterfrågan på sms lån har alltid funnits

Sms lån är den typen av konsumentkrediter som oftast omfattar små belopp såsom 1000 kr, 2000 kr och 3000 kr. Kredittiden på ett smslån är vanligtvis 30 dagar. Sedan starten har Easycredit beviljat sms lån till ungefär 90 000 kunder i Sverige. Easycredit vill lyfta frågan om vem man ska vända sig till om man behöver ett snabblån under en kort period?

Vem vänder du dig till när du behöver låna 1000, 2000 eller 3000 kr?

De flesta av oss hamnar någon gång i sitt liv i en situation där de behöver utöka kassan och du kan man vara i behov av att låna pengar. Det kan handla om större lån såsom bostadslån, ett snabblån eller ett litet smslån. Just sms lån har det diskuterats en hel del kring och många väljer att måla upp en negativ bild av lånen trots att ett sms-lån kan vara mer fördelaktigt än andra typer av lån.

För vissa faller det naturligt att vända sig till vänner medan andra vänder sig till familjemedlemmar för att lösa en tillfällig likviditetsbrist. Tyvärr har inte alla möjlighet att låna pengar från vänner eller familj och då är frågan var man ska vända sig?

Sms lån via din bank?

En undersökning som Easycredit har gjort visar att det i stort sett är omöjligt att låna 1000 kr, 2000 kr eller 3000 kr från en traditionell bank. I det enstaka fallet där det, rent teoretiskt, var möjligt att låna 1000 kr från en bank kostade uppläggningsavgiften 700 kr och årsavgiften 250 kr, räntan låg på ungefär 9 %. Man kan ganska snabbt räkna ut att det blir för dyrt för ett litet snabblån.

De flesta bankerna hänvisar istället till en så kallad kontokredit eller till ett större blancolån där lägsta lånebelopp, hos en av bankerna, är 30 000 kr och 40 000 kr hos en annan. Easycredit är väldigt skeptiska till att man ska låna större summor, exempelvis, 30 000 kr när man egentligen endast behöver 1000 kr eller 2000 kr. Förutom att man inte kan ta ett litet lån hos banken tar det, i bästa fall minst en vecka för att få en kontokredit, eller ett snabblån.

Kontokredit, blancolån eller ett sms lån?

Vi tycker att man ska akta sig för att låna mer pengar än man behöver. Föreställ dig att du behöver låna 1000 kr och att du vänder dig till din bank som rekommenderar dig en kontokredit på 10 000 kr med en årsränta på ungefär 9 %, uppläggningsavgift på 700 kr och en årsavgift på ungefär 250 kr, som du ansöker om och blir beviljad. Jämför det med att ta ett sms-lån på 1000 kr och betala tillbaka 295 kr efter 30 månader, vilket alternativ är bäst för dig som behöver ett litet lån under en kort period?

Man måste vara väl medveten om riskerna som följer med ett större blancolån eller en kontokredit. För många är det så att ju mer pengar man har tillgängligt desto mer slösar man och om man då har förbrukat sin kredit på 10 000 kr så sitter man där med en skuld på många fler tusenlappar än om man hade tagit ett sms-lån.

Hitta rätt lån för dig och din situation

Det är inte alltid räntan på ett lån som avgör ifall lånet är bra eller dåligt. Huvudsaken är att en låntagare hittar rätt lån för situationen och inte lockas till att ta större lån p.g.a. lägre räntesats, som ändå blir dyra. Det här är en av anledningarna till varför Easycredit anser att den effektiva räntan för ett snabblån inte är det viktigaste att ta hänsyn till, istället bör du ta hänsyn till den faktiska kostnaden för lånet och ställa dig själv frågan om det är rätt lån för dig!

Easycredit vill passa på att varna för att lockas till större banklån eller kontokrediter som man egentligen inte behöver, många gånger kan ett smslån vara mer lämpat för just dig och din situation.

(I undersökningen, som gjordes den 11 januari 2011, kontaktades de 4 största bankerna i Sverige.)

 

17 januari 2011

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...