Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Hårdare tag mot sms-låneföretag

Skuldsatta tonåringar och tveksamma affärsmetoder har nu fått regeringen att ta i med hårdhandskarna mot sms-låneföretagen. En ny lag är att vänta inom kort.

Regeringen vill skärpa reglerna

Snabblån och smslån förknippas ofta med snabba pengar, enkla pengar, ocker-räntor och skuldsatta tonåringar. Nu har regeringen fått nog och vill nu skärpa reglerna för sms-låneföretagen.

I en lagremiss, som antogs av riksdagen igår torsdag, föreslås bland annat att samma kreditprövning som gäller för vanliga lån, även ska gälla för sms lån och snabblån som den här låneformen även kallas. Det betyder att snabblåneföretagen måste använda ett oberoende kreditupplysningsföretag för att få in inkomstuppgifter om en låntagare som vill låna pengar. Idag är sms-lån undantagna från detta.

Hårdare tag mot sms-låneföretagen välkomnas av Kronofogden, som ser detta som ett steg i rätt riktning för att rädda människor från att fastna i stora skulder.
Jan Åkerlund jobbar med förebyggande åtgärder hos Kronofogden.

Han är framför allt glad över att lagen skulle tvinga låneföretagen att klargöra villkoren med ett "varaktigt medium", vilket betyder att de måste informera låntagaren via brev eller, vilket är troligare, mejl.

- Många lockas av snabba pengar och vi har alltid påtalat vikten av en fördröjning innan man får ut lånet. På så sätt är det inte lika lätt att handla på impuls, säger han till PC för Alla.

Något förbud mot att låna pengar nattetid kommer dock inte att införas. Jan Åkerlund hoppas ändå att lagen ska ge effekt, med färre skuldsatta som resultat.
- Men om lagen verkligen ger någon effekt kommer vi att se först ett halvår efter att den trätt i kraft.

Målet är att den nya lagen ska börja gälla från den 1 januari 2011.

Det här innebär lagförslaget

Kreditprövning
Låneföretagen måste, utöver den interna kreditprövningen också anlita ett oberoende kreditupplysningsföretag.

Fördröjning av utbetalning
Utbetalningar ska ske först efter att fullständig information om lånevillkor lämnats till låntagaren. På förslag finns också att utbetalning ska ske först ett dygn efter att lånet gått igenom.

Extra ångervecka
Låntagaren ska ha möjlighet att betala tillbaka sitt lån inom 14 dagar och på så sätt slippa andra kostnader än räntan för lånetiden.

"Påverkar bara oseriösa företag"
Folkia är ett av de företag som sysslar med mikrolån, och alltså ett företag som skulle tvingas följa den nya lagen. Men företagets kommunikationschef, Charlotta Malm, är inte orolig. Hon säger till TT att företaget redan gör kreditprövningar och har ångerrätt. En lagändring skulle dock kunna solla ut de oseriösa företagen i branschen.

IDG.se
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer från Easycredit.se

Easycredit.se välkomnar det nya lagförslaget som innebär att man måste anlita ett externt och oberoende företag för att att göra en kreditupplysning på låntagaren, att utbetalningar ska ske först efter att fullständig information om lånevillkor lämnats till låntagaren och att det ska finnas en ångervecka när man har ansökt om Mikrolån.

Easycredit.se uppfyller redan idag de flesta krav som lagförändringen innebär och av den anledningen håller vi fullständigt med våra branschkollegor på Folkia, nämligen att det endast kan påverka de oseriösa företagen som bedriver den här typen av verksamhet.

Easycredit.se

 

16 juli 2010

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...