Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

6 tips för dig som vill undvika hög mobilräkning

Det blir allt vanligare att teckna mobilabonnemang, i synnerhet bland ungdomar. Det många däremot verkar missa är att läsa villkoren för det mobilabonnemang man tecknar, noggrant. Det här leder många gånger till chockhöga fakturor som man blir tvungen att betala om man inte vill dra på sig en betalningsanmärkning.

Chockerande mobilräkning efter semestern

Du har kanske varit med om att du precis är hemkommen från en utlandsresa och möts av din mobilräkning vars slutsumma är mycket högre än du någonsin kunde tro. Omöjligt att jag har ringt för så mycket pengar, tänker du.

Skylt med texten privatekonomi

Det visar sig ganska snabbt att fakturabeloppet stämmer och att du inte har tagit hänsyn till ett par viktiga punkter för att slippa den dyra mobilräkningen. Alla gör vi misstag, men att göra om samma misstag två gånger känns bara dumt och för att undvika det följer här 6 enkla tips på vilka åtgärder du ska vidta så att du slipper ansöka om sms-lån och snabblån för att betala din dyra mobilräkning:

Här är tipsen

1. Betala dina räkningar i tid så att du slipper påminnelseavgifter och en växande skuld

2. Ha superkoll på priserna på det avtal som du tecknat. På det sättet märker du snabbt när du blivit felfakturerad vilket tyvärr förekommer

3. Se till att verkligen förstå det säljaren säger och lovar. Be dessutom att säljaren styrker det genom att visa handlingar såsom prislistor eller övrigt material när du står i butiken och ska teckna ett nytt telefonabonnemang. Många gånger är det unga säljare som kan försäga sig eller helt enkelt förse dig med felaktig information gällande priser och övriga detaljer kring ditt avtal.

4. Om du ska åka utomlands, se till att ha koll på priserna för utlandstaxa, som många gånger kan vara orimligt höga. Ifall du accepterar priserna behöver du inte vidta några åtgärder men ifall du inte vill bli debiterad för utlandskostnaderna har operatörerna oftast olika lösningar. Man kan exempelvis spärra datatrafik, stänga av röstbrevlådan m.m. Kontakta din mobiloperatör för mer information.

5. När du väl är utomlands och du beslutat att du ska använda din mobiltelefon bör du manuellt välja den operatör som är billigast.

6. Starta om din mobiltelefon när du är tillbaka i Sverige efter din semester så att du slipper onödiga vidarekopplingar via utlandet.

Förra året lämnade telekombolaget Hi3G Access AB (Tre) in 52 758 st ansökningar om betalningsförelägganden till Kronofogden, Telia lämnade in 43 855 st och Vodafone Sverige AB lämnade in 24 596 st, totalt blir det 121 209 st ansökningar och då är ändå inte samtliga mobiloperatörer nämnda.

Om man jämför dessa siffror med obetalda smslån så märker man snabbt var man bör satsa sina resurser för att förhindra att fler och fler människor hamnar i en mobilskuldfälla. Var bör man satsa resurser för att minska antalet ansökningar om betalningsföreläggande till Kronofogden?

 

24 november 2010

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...