Vad är mobillån?

Mobillån är ofta ett mindre lån som du kan ta om du behöver låna pengar. Mobillån anses som snabba lån eftersom de ofta betalas ut kort tid efter genomförd låneansökan. Den här typen av lån har högre räntesats än exempelvis bostadslån. I samband med att du ansöker om ett mobillån görs en kreditupplysning för att kontrollera din kreditvärdighet. 

Vad är vanliga krav hos långivare för att få låna pengar?

För att få ta ett mobillån hos en långivare har de flesta aktörer några vanliga faktorer som måste uppfyllas för att du ska bli godkänd som låntagare:

 Minst 20 år gammal

 Bokförd i Sverige

 Inga utestående skulder hos Kronofogden

Enklaste sättet att ta reda på hur mycket du kan låna är att skicka en ansökan till tänkt långivare. 

Hos de flesta lånegivare kan du göra uttag när du vill

Fördelen med ett mobillån är att du har en kredit som du kan nyttja när du vill och behöver. Det kan vara bra att använda sig av ett mobillån om du exempelvis behöver pengar till en oväntad utgift. 

Hur går en låneansökan till?

Förr var det vanligt att ansöka om mobillån genom att skicka iväg ett sms på mobilen men idag ansöker de allra flesta via nätet. När du ansöker om ett mobillån kan du göra det på nätet via mobil, surfplatta eller dator. Du kan även ringa in till vissa långivare och ansöka om ett lån via telefon. 

Mobillån med betalningsanmärkning

Det är lätt att missa en obetald fakta som sedan leder till negativa konsekvenser. Det finns långivare som är medvetna om det och att en betalningsanmärkning inte behöver betyda att du inte kan betala tillbaka ditt lån. Det finns därför långivare som inte bara baserar den ansökandes återbetalningsförmåga på en enda faktor utan istället gör en helhetsbedömning.

Mobillån i Sverige

Mobillån i Sverige
Låneformen introducerades i Sverige 2006 och började i tidigt skede att kallas för sms lån. Detta eftersom man skickade ett sms med önskat lånebelopp, varvid man fick ett sms tillbaka med svar på om man blivit beviljad eller inte. Av samma anledning började denna låneform även att kallas för sms kredit, då man med hjälp av ett sms fick en kredit.

Det finns många benämningar på mobillån, däribland smålån, minilån, smskredit, weblån, kortlån, internetlån och onlinelån. Listan med lånebenämningar kan göras lång och även om vi kommer beskriva anledningen till de olika benämningarna är det mer intressant vad detta är för slags låneform.

De nya namnen
När mobillån började ges ut 2006 kunde man som konsument endast låna 1 000 kr, 2 000 kr eller 3 000 kr, med en återbetalningstid på max 30 dagar. Därför började dessa lån även kallas för minilån och kortlån. Att benämningar som internetlån, onlinelån och weblån följde är helt logiskt, eftersom alla långivare i senare skede utvecklade hemsidor där ansökan kunde ske direkt på nätet.

Mobillån utan dolda avgifter

Det finns mobillån som kan ha tillkommande avgifter. Läs alltid igenom villkoren innan du tar ett lån, på det sättet kan du få bättre förståelse om lånet och ha chans att upptäcka dolda avgifter. Det bästa är att välja välkända långivare som har fått bra omdömen. 

Vilka dolda avgifter kan finnas för mobillån?

Det kan finnas flera typer av dolda avgifter och uppläggningsavgift, öppningsavgift och bruksavgift är några av dem. För att se vad ditt lån kommer att kosta bör du alltid kolla på vad lånet har för effektiv ränta. Den måste enligt lag anges och inkluderar alla kostnader som ingår i lånet. 

Mobillån - en buffert i vardagen

Ett mobillån kan fungera som en extra buffert att luta sig mot ifall något oväntat händer. Det kan vara att bilen börjar strula, en pryl går i golvet, eller ett husdjur som plötsligt måste till veterinären. Ofta är det inget som går att förutsäga, men det kan då vara skönt att ha en buffert som täcker uppgiften. Det allra bästa är om du har en egen buffert med sparade pengar, så att du slipper ta ett mobillån.

Låna ansvarsfullt med mobillån

Det är viktigt att alltid låna ansvarsfullt och undvika att ta på sig skulder, eftersom det kan innebära att du kan hamna i en jobbig situation när du inte kan betala tillbaka. Det är alltid bra att lägga upp en avbetalningsplan och planera för hur du ska betala tillbaka ditt mobillån innan du lånar pengar. Låna inte om du redan innan vet att du kommer ha svårt att betala tillbaka.

Att tänka på vid ansökan av mobillån

Ska du ta ett mobillån är det alltid bra att börja med att tänka igenom beslutet. Fundera över om du verkligen behöver ta ett mobillån eller om det går att undvika.  Lägg upp en plan för hur du ska betala tillbaka ditt lån och säkerställ att du kommer ha möjlighet att betala tillbaka när det är dags. 

Bestämmer du dig för att du ta ett mobillån är det bra om du jämför olika långivare med varandra. Se upp för oseriösa aktörer med höga räntor, dolda avgifter och utan fungerande kundtjänst. Läs på om villkor och se om du kan hitta recensioner från kunder. 

Fördelar med mobillån

Det finns flera fördelar när det kommer till mobillån. Den här typen av lån kan vara bra att ha om något oförutsägbart skulle inträffa som gör att du behöver pengar som du inte har på kontot för stunden. Fördelen med mobillån är också att du kan låna en mindre summa pengar under en kortare tid. Det kan passa dig som behöver ett litet lån. 

Nackdelar med mobillån

Mobillån har inte bara fördelar; det kan precis som andra lån missbrukas. Om du vet att du lätt tar skulder som du inte kan betala tillbaka borde du tänka lite extra innan du tar ett mobillån. Det finns dessutom statligt stöd för den som behöver det; i varje kommun har du en budget- och skuldrådgivare. 

Är det bättre att ta ett större mobillån?

Det kan ibland vara frestande att ta ett större mobillån med belopp på hundratusentals kronor, ofta kallade blancolån eller privatlån, från traditionella banker. Om det är smartare att göra detta istället för ett mindre mobillån beror helt enkelt på ditt behov. Det som kan vara bra att veta i sådana fall är att kreditgivaren oftast använder UC för dessa större belopp, och kan därmed ses om du planerar att ta det i samband med lån för ny bostad, bil eller annan större utgift. Särskilt gällande bostäder kan banker ifrågasätta om du använder ett mobillån för att finansiera kontantinsatsen, det vill säga de 15 procent av bostadsvärdet som du själv måste stå för.

Vilka dolda avgifter kan finnas för mobillån?

De kan kallas väldigt många saker; uppläggningsavgift, öppningsavgift och bruksavgift är några av dem. Om du är osäker på vad som gäller för lånet som du funderar på att ta är det en bra idé att kolla efter effektiv ränta. Detta måste enligt lag anges och inkluderar alla kostnader som ingår i lånet.

Vem bör inte ansöka om mobillån?

Om du sedan tidigare har skulder eller skuldsaldo hos Kronofogden bör du inte ansöka om ett mobillån. Du bör i första hand försöka bli skuldfri och återbetala de skulder som du har. 

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...