Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:
Mikrolån
Låna upp till 30 000 kronor
Lägsta månadskostnad:
950 kr

Löpande kontokredit med flexibel återbetalning. Kreditgräns: 30 000 kr. Lägsta månadsbelopp: 1 750 kr (amortering inkl. ränta). Årsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr. Administrativ uttagsavgift: 295 kr. Årsränta: 23,9% f.n. (1,99% per månad). Prisexempel: Vid utnyttjad kredit på 30 000 kr i 12 månader. Totalt att återbetala ‭34 359 kr (2 863 kr per månad). Effektiv årsränta: 29,1%.

Mikrolån med betalningsanmärkning

När du gör en ansökan om ett mikrolån hos Easycredit görs alltid en individuell bedömning som baserar sig på dina ekonomiska förutsättningar. Vi tycker inte att dina historiska anmärkningar ska påverka din nuvarande betalningsförmåga. Detta kollar vi på när vi gör en bedömning:

 Hur gamla anmärkningarna är

 Vilket belopp de uppgår till

 Hur många anmärkningar det gäller

Vill du ansöka om ett mikrolån med betalningsanmärkning fyller du enkelt i ansökan på vår hemsida eller ringer oss på 08-212 212.

Mikrolån med Creditsafe som kreditupplysningsaktör

Easycredit erbjuder mikrolån mellan 1 000 kr och 30 000 kr, med Creditsafe som kreditupplysningsaktör.

 Ansök gratis online

 Få svar på din ansökan direkt

Mikrolånet med under 2 procent i månadsränta

Vad är ett mikrolån?

Ett mikrolån är helt enkelt ett lån som har ett lågt lånebelopp. Det kan både vara en benämning på lån med och utan säkerhet, men just Easycredits mikrolån erbjuds utan säkerhet. Termen kan då användas utbytbart med andra termer som privatlån eller blancolån. Beroende på dess räntesats kan det även jämföras med snabblån.

Vad krävs för att få ett mikrolån?

För att bankerna ska ge ut lån måste man som låntagare oftast pantsätta något eller på annat sätt kunna styrka sin återbetalningsförmåga, oavsett vilket land man bor i.

Andra krav i u-länder

Om man inte har underlag för sin återbetalningsförmåga är det svårt att få lån, även fast det i u-länder ofta kan innebära svåra påföljder. Av den anledningen är mikrolån väldigt uppskattat och att räntan är högre än traditionella banklån är därför accepterat.

2006 fick Muhammed Yunus ta emot Alfred Nobels fredspris för sina insatser inom mikrofinans och idag sägs ungefär 100 miljoner människor vara kunder till mikrofinansinstitutioner vilket tyder på att det finns en hög efterfrågan.

Easycredits mikrolån

Det som skiljer Easycredit från mikrofinansinstitutioner i u-länder är att vi hjälper svenska medborgare i ekonomiskt utsatta situationer. Mikrofinansinstitutioner som ADRA hjälper ekonomiskt utsatta personer i u-länder.

Vi tycker alla ska ha rätt till en rättvis och objektiv kreditprövning, därför skiljer sig vårt tänk i jämförelse med bankernas. 

Genom åren har tusentals kunder uttryckt sin glädje och tacksamhet till Easycredit för att vi hjälpt dem lösa en ekonomiskt svår situation med finansiering av våra mikrolån. Johanna räddades från en betalningsanmärkning och Julia slapp avliva sin katt tack vare Easycredits mikrolån. Vissa av våra kunder har varit så nöjda att de valt att rekommendera oss med bild, namn och stad.

Easycredits kundreferenser

Låna ansvarsfullt

När mikrolån introducerades på den svenska konsumentkreditmarknaden 2006 fick låneformen mycket kritik i svenska medier. Detta beror på att många fick svårigheter med återbetalningen.

Easycredit står under tillsyn av Finansinspektionen. Vi följer alla lagar och riktlinjer som myndigheter satt upp för att ge ut mikrolån i Sverige och uppmanar även låntagare att ta sitt ansvar. Vi tror nämligen på ömsesidigt ansvar från både långivare och låntagare.

Mikrolån i Sverige

Sedan 2006 har mikrolån erbjudits av konsumentkreditbolag i Sverige. När mikrolån var nytt i Sverige ansökte man om lånet genom att skicka sms, vilket även fick låneformen att i medierna kallas för sms lån.

Trots att mikrolån i Sverige skiljer sig en aning från de mikrolån som erbjuds i u-länder fyller den samma funktion, nämligen att hjälpa ekonomiskt utsatta personer som blir utestängda från banken med tillfällig finansiering.

 

Låna upp till 30 000 kr

Mikrolån i u-länder

I u-länder som exempelvis Bangladesh, där 30 miljoner invånare tagit mikrolån sedan 1997, erbjuds den här typen av små lån främst till fattiga kvinnor. Tanken är att mikrofinansieringen ska hjälpa ekonomiskt utsatta människor att kunna starta ett nytt liv. Det kan räcka med så lite som ett par hundralappar för att en ekonomiskt utsatt kvinna i ett u-land ska kunna starta en verksamhet som hon kan försörja sin familj på.

Verksamheterna är väldigt simpla och i många av fallen köper kvinnorna djur som kan producera mjölk, ost och annan föda. I andra fall köper kvinnorna symaskiner och andra föremål som de kan försörja sig på.

Kvinnorna kan försörja sig på många olika sätt, men utan finansiering kommer de aldrig ha råd att köpa det som krävs för att starta en inkomstdrivande verksamhet.

Kvinnor i u-länder

Hjälporganisationen ADRA, som hjälper kvinnor i Bangladesh med mikrolån, ser till att först utbilda kvinnorna.

De får lära sig läsa, skriva och räkna för att kunna starta och driva sin verksamhet på lång sikt. Även organisationen Kiva Microfounds är en organisation som hjälper personer i u-länder med mikrolån via internet. 

Så fort mikrolånet börjat skörda avkastning återbetalas det successivt. Med tanke på att det är ett litet lån utan säkerhet är räntan på dessa mikrolån högre än traditionella banklån. Det man bör ha i åtanke är dock att bankerna inte finansierar ekonomiskt utsatta människor.

Vad kan jag köpa med mikrolån?

Mikrolån är i Sverige en form av lån utan säkerhet, så du kan köpa essentiellt vad du vill med för pengarna. Det som ofta har skiljt mikrolån från andra former av lån utan säkerhet, till exempel privatlån eller blancolån, är att mikrolånet går till att köpa vissa föremål och tjänster för att hjälpa företagare i uppstartsfasen. Detta gäller primärt i utvecklingsländer, där termen först kom till; i Sverige har denna typ av lån för företagare inte kommunicerats som mikrolån lika ofta. Istället har mikrolån liknats med privatlån, blancolån, och till viss del snabblån.

Är mikrolån en högkostnadskredit?

Det behöver inte vara det, men det kan vara en högkostnadskredit. En definition för detta sattes upp i samband med en lag som reglerar lån med höga räntor. Därmed måste alla lån och krediter som har en effektiv räntesats på över 40 procent tydligt kommunicera detta innan kunden fyllt i en ansökan.

Easycredits mikrolån är inte en högkostnadskredit; vår månadsränta är alltid under 2 procent, och utöver räntan så tillkommer bara uttagsavgiften på 295 kronor.

Finns mikrolån för företagare i Sverige?

Ja, Almi kommunicerar sina företagslån som mikrolån. Med belopp upp till 200 000 kronor ämnar de att stötta småföretagare som vill komma igång snabbt.

Vilken typ av lån är Easycredits mikrolån?

Våra mikrolån är en typ av kontokredit, vilket innebär att du ansöker en gång, men har sedan tillgång till beloppet om och om igen utan att behöva skicka in en ny ansökan. Kontot kostar ingenting, och du behöver inte använda det om du inte vill eller behöver det. Däremot så går det lite snabbare för oss att betala ut belopp om du redan har ett konto, och vi behöver då inte heller ta en ny kreditupplysning på dig.

Är det farligt att ta mikrolån?

Nej, det är det inte. Idag så är mikrolån helt enkelt en synonym för lån utan säkerhet, eller privatlån, i Sverige. Det gäller bara att göra likadant som du alltid gör när du ansöker om lån: se över kostnaderna, och tänk över huruvida kostnaden kan rättfärdiga inköpet. Om du tänker ta några andra lån inom en snar framtid så kan det också vara bra att kolla om långivaren använder UC som upplysningstjänst - detta är nämligen tjänsten som de flesta större banker och långivare använder, och om de ser en historik av upplysningar så kan de neka dig lån eller ge dig sämre villkor. Observera dock att UC är den vanligaste metoden för kreditupplysningar och att även upplysningar via andra aktörer kan synas hos UC. Kontakta vår kundtjänst för att veta mer om hur vi genomför kreditupplysningar.

Utvecklingen av mikrolån idag

Mikrolån har gått igenom flera olika faser. För några år sedan var mikrolån generellt sett vanligare, och har idag börjat försvinna mer och mer. Detta tack vare ökad reglering i Sverige när det kommer till hur långivare och banker får marknadsföra sig, hur de kommunicerar sina priser, och hur lån generellt sett klassificeras.

Ett tydligt exempel på detta är en lag gällande högkostnadskrediter som infördes den 1:a september 2018. Denna reglering var en tydlig markör för industrin, då lån oavsett belopp nu behövde kommunicera tydligt om de har en räntesats över 40 procent. Då kallades lånet för högkostnadskredit, och var menat att synas som en flagga för konsumenten, och göra denne mer medveten om vilken typ av lån de tog sig an. På sätt och vis är det inte helt olikt hur tobaksbranschen blev tvungen att sätta varningstecken på cigarettpacket, för att kommunicera att rökning är farligt och kan leda till sjukdomar - fast istället för sjukdomar så riskerar du att bli överskuldsatta på grund av dessa högkostnadskrediter.

Easycredit tillhör inte denna skara, och erbjuder inga högkostnadskrediter. Alla våra mobillån har en effektiv räntesats under 29.4 procent. Vi har inga dolda avgifter; endast uttagsavgift och räntekostnad.

När måste jag återbetala ett mikrolån?

Från början var återbetalningstiden väldigt kort för mikrolån; 30 dagar var inte ett ovanligt krav. Detta var för att kapitalet användes för att köpa en företagsrelaterad investering, som kunde ge snabb avkastning. På så sätt kunde mikrolånen ge möjligheter till egenföretagare i u-länder som helt enkelt inte hade pengar överhuvudtaget.

Idag ser det lite annorlunda ut, åtminstone i i-länder. Det finns visserligen en del 30-dagars lån kvar, men de blir färre och färre, även när det gäller mindre belopp. Istället så formas många av dessa lån om till krediter, med längre återbetalningstid på flera månader eller till och med över ett år. Detta för att ge låntagaren mer flexibilitet.

Easycredit är en sådan kredit; alla våra lån har en återbetalningstid på 12-16 månader, beroende på vilket belopp du väljer. Du har alltid alternativet att återbetala snabbare, och på de fakturor vi skickar ut så ger vi exempel på snabbare återbetalningsplaner. På så sätt kan du tydligt se hur mycket pengar du sparar om du har möjlighet att betala tillbaka lånet snabbare än minimikravet.

Kan jag ta mikrolån räntefritt?

Tidigare fanns det en del långivare som gav ut låga belopp av mikrolån gratis, men idag är det ganska ovanligt. Vi på Easycredit har valt att istället erbjuda så bra priser vi kan på alla belopp. Däremot så är ditt Easycredit-konto helt gratis; det kostar bara när du gör ett uttag på din kredit. Då betalar du en fast uttagsavgift på 295 kronor, och en nominell ränta. Mer information hittar du på vår prislista.

Tas mikrolån utan kreditprövning?

Nej, inga lån får ges eller tas utan en ordentlig kreditbedömning. I detta ingår att ta en kreditupplysning för att få en bättre uppfattning om den potentiella låntagarens ekonomiska situation.

Mikrolån utan inkomst

Easycredit kan erbjuda mikrolån även om du inte har en deklarerad inkomst, lite beroende på omständigheterna. Vi vet att din senaste bokförda årsinkomst inte alltid återspeglar hur din ekonomi ser ut idag. Du kan ha bytt jobb, startat eget företag, börjat frilansa eller på annat sätt bytt inkomstkälla. Därför kan vi ibland tillåta mikrolån utan deklarerad inkomst, om du kan styrka att din ekonomi räcker till efter att du har betalat dina räkningar varje månad. Detta kan verifieras genom ett arbetsintyg eller uppdaterade lönespecifikationer. Vi ber om dessa typer av dokument för att båda vi och du som låntagare kan känna dig bekväm i din förmåga att återbetala lånet i lugn och ro.

Om du är osäker på huruvida just din situation gör dig kvalificerad för ett mikrolån utan inkomst, så är det enklast att skicka in en ansökan och ha dina stöttande dokument redo. På så sätt kan vi på bästa sätt bedöma just dina omständigheter.

Vad bör man tänka på när man tar ett mikrolån?

Även om mikrolån generellt sett har ett lägre belopp än ett vanligt privatlån eller blancolån, så gäller samma principer. Det vill säga, du bör inte ta ett lån om det inte är nödvändigt. Ibland kan det vara svårt att avgöra, särskilt om du tänker låna något som för stunden känns oerhört användbart. Men även om lån möjliggör mycket, så har det också en kostnad.

Så länge din ekonomi är sund och vi anser att du har tillräcklig förmåga att återbetala din skuld, så kommer vi att bevilja ett lån. Du kan såklart göra vad du vill för pengarna, men några saker som kan vara bra att tänka på är:

Hur ansöker jag om ett mikrolån?

Du ansöker enkelt om mikrolån genom att trycka på ansöknings-knappen längst upp på sidan efter att du har valt ditt belopp. Du skickas då till vårt ansökningsformulär, där vi kommer be dig om några grundläggande ekonomiska uppgifter, som ger oss mer insikt i din ekonomiska situation. När formuläret är ifyllt så verifierar du din identitet via mobilt BankID - sedan ser du direkt på skärmen om ditt mobillån har blivit beviljat eller inte.

 Fyll i formuläret

 Verifiera ansökan med mobilt BankID

 Få besked för mobillån direkt på skärmen

Vad är skillnaden mellan mikrolån och snabblån?

Det behöver inte nödvändigtvis vara någon skillnad på de två, men det beror en hel del på vilken räntesats de båda har. Mikrolån kan ha en hög räntesats, men det är inte något som definierar lånet. Snabblån, däremot, har nästan alltid haft en väldigt hög räntesats om man tittar historiskt. Efter en lagändring den 1:a september 2018 så kallas lån som har över 40 procent i effektiv årsränta för högkostnadskrediter.

Denna märkning infördes så att konsumenter enklare skulle kunna identifiera lån som annars försöker ta bort fokus från totalkostnaden genom att införa dolda avgifter. Numera måste alla lån som har en effektiv räntesats över 40 procent kommunicera det faktum att att de är en högkostnadskredit, då det är troligare att du bygger upp ett skuldberg med denna typ av lån.

Easycredit erbjuder mikrolån, men vi är ingen högkostnadskredit.

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...