Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:
Lånekalkylator med Easycredits enkla lån
Låna upp till 30 000 kronor
Lägsta månadskostnad:
950 kr

Löpande kontokredit med flexibel återbetalning. Kreditgräns: 30 000 kr. Lägsta månadsbelopp: 1 750 kr (amortering inkl. ränta). Årsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr. Administrativ uttagsavgift: 295 kr. Årsränta: 23,9% f.n. (1,99% per månad). Prisexempel: Vid utnyttjad kredit på 30 000 kr i 12 månader. Totalt att återbetala ‭34 359 kr (2 863 kr per månad). Effektiv årsränta: 29,1%.

Låna med Easycredit - en enkel buffert i vardagen

Upp till 30 000 kronor i kredit som du enkelt kan nyttja när något oväntat händer. Med en månadsränta på under 2 procent kan du enkelt få tillgång till en buffert som inte behöver renskrapa plånboken.

 Upp till 30 000 kronor

 Låg månadsränta, under 2 %

 Betala bara när du använder beloppet

Ansök enkelt och smidigt

Vår låneprocess är väldigt enkel: klicka på den gröna knappen ovan och fyll i formuläret, och verifiera sedan uppgifterna via BankID. Sedan får du lånebesked direkt på skärmen, och vi betalar ut pengarna till dig - samma dag om du ansöker innan 13:30.

 Fyll i ansökningsformulär

 Verifiera med BankID

 Pengarna på kontot samma dag

Kredit med låg månadsränta

Vad är en lånekalkyl?

En lånekalkylator är en kalkyl som sätts upp hos bank eller långivare för att beräkna kostnaderna för ett lån. Det kan vara alla typer av lån, allt från bolån till mobila lån eller sms lån. Genom att ange vissa villkor - till exempel amorteringstid, belopp och räntesats - så kan du räkna ut den totala kostnaden för ett lån under dess löptid.

Vad beräknar jag med en lånekalkylator?

En lånekalkyl kan beräkna ett låns totala kostnad över tid om du har förväntad ränta, belopp och löptid tillgängligt. Oftast har du dock inte räntan fastställd på förhand dock, i och med att banken eller långivaren ej har hunnit göra en kreditbedömning på din ekonomiska situation. Därför kan det vara bra att hålla utkik efter en lånekalkyl som även har frågor om din privatekonomi - till exempel inkomster, utgifter och boendeform. Då de tar in faktorer som relaterar till dina förutsättningar, så kan de med större sannolikhet beräkna vad ett lån hos just den långivaren.

Vilka låneformer kan jag kolla upp med en lånekalkyl?

I stort sett alla former har idag någon form av kalkyl - privatlån, bolån, kreditkort och flera sorters krediter finns för att du ska kunna skräddarsy efter dina villkor.

Kan jag få ett lånelöfte om jag använder en lånekalkylator?

Många banker och större långivare kombinerar idag sin lånekalkyl som första steget för att få ett lånelöfte för en bostad. Detta för att göra processen lite mindre skrämmande, och göra det enklare för dig att komma igång med något som ofta känns som en stökig process. Efter att du har fyllt i din lånekalkyl brukar det dock tillkomma några andra steg - en kreditupplysning, avstämningar för lönespecifikation eller anställningsintyg, eller liknande, så att banken kan vara trygg i att du har de uppgifter du påstår.

Låna upp till 30 000 kronor

Relevanta begrepp när du använder en lånekalkyl

Det finns flera branschbegrepp som används för diverse lånekalkyler, och det kan variera från kalkyl till kalkyl. Två termer som ofta tas upp är amorteringsformer, specifikt rak amortering och annuitet.

Rak amortering

Rak amortering är den mest förekommande återbetalningstypen när det kommer till större skulder. Innebörden av rak amortering är att du har ett amorteringsbelopp som inte ändras från månad till månad; det vill säga att beloppet är konstant. Vid början av lånet delas skulden upp i antal månadsbetalningar, och under lånets gång så kommer räntan minska i och med att skulden minskar. Därmed kommer din totala månatliga kostnad minska aningen, men din amortering kommer gå i samma takt.

Rak amortering används främst för bolån, men vissa kan även erbjuda det för blancolån. Huruvida din bank eller långivare kan göra detta kan framgå i deras lånekalkyl när du ansöker.

Fördelen med rak amortering är att din räntekostnad kommer bli lägre, i och med att du i början kommer amortera mer än du gör med andra alternativ. I längden blir då såklart även lånet billigare, och du betalar av det snabbare. Däremot så innebär det ju en högre månatlig kostnad, så det kan vara värt att överväga om det passar just din ekonomiska situation.

Annuitetslån

Med annuitetslån så sätter du en fast kostnad för återbetalning, som nyttjas under hela lånets amorteringens löptid. Det innebär att du i början av kommer större andel ränta än någon som har rak amortering, men du har då också en lägre månadsavgift.

Effekten av att ha en konstant månadskostnad, snarare än en konstant amorteringskostnad, är att amortering- och räntebelopp balanseras om under hela löptiden. I och med att din skuld blir mindre, så kommer räntekostnaden att gå ner - då denna utgift är kalkylerad baserat på det nuvarande utlånade beloppet. I effekt innebär det alltså att du betalar tillbaka som minst när du först tecknar lånet, för att sedan öka amorteringen exponentiellt i och med att lånebeloppet sjunker. Detta i kontrast med rak amortering, som har en linjär återbetalningsmetod.

Fördelen med annuitetslån framför rak amortering är att du har en lägre, jämn utgift varje månad. Då du inte behöver amortera lika aggressivt, så har du mer pengar över till annat - vilket ofta kan behövas i vardagen ifall du har ett riktigt stort lån, till exempel bolån. Det innebär också att du i slutändan betalar mer om du håller dig till planen, men senare framåt finns det ofta möjligheter att göra större amorteringar för att sänka sina kostnader. Detta kan dock vara värt att kolla upp i en lånekalkyl eller på långivarens hemsida innan du tecknar lånet.

Vad borde jag tänka på när jag använder en lånekalkyl?

I slutändan så är en lånekalkyl inget annat än det låter som - en ungefärlig kalkylering av ett lån. Beroende på vilken typ av lånekalkyl du använder dig av kan det täcka lånet i väldigt olika utsträckningar - vissa långivare har ganska standardiserade räntekostnader, och då kan en lånekalkyl räcka för att ge dig den information du behöver. Men i många fall så kan verkligheten och kalkylen skilja sig åt, särskilt när det kommer till riktigt stora, säkrade lån. Faktorer som betalningsanmärkningar, aktuella skulder och flera andra saker påverkar också din kreditvärdighet, och dessa faktorer brukar inte inkluderas i en lånekalkyl.

Det enklaste sättet för att få veta dina exakta villkor är helt enkelt att skicka iväg en låneansökan och gå igenom bankens eller långivarens process. På så sätt får du allting svart på vitt.

Varför använda lånekalkylator istället för att skicka iväg en låneansökan?

Den huvudsakliga fördelen med en lånekalkyl framför en låneansökan är dess lättillgänglighet. Om du ansöker om ett större lån så kan processen ofta vara bökig och långdragen - säkerheter måste verifieras, anställningar måste intygas, och kontantinsatser likaså. Om du fortfarande inte är säker på var du vill ta ditt lån så kan detta kännas som ett jobbigt steg att ta. I jämförelse så är en lånekalkyl väldigt enkel - du fyller helt enkelt i några fält och kan få en rudimentär uppfattning av hur mycket lånet kommer kosta dig.

Även om detta inte är en lika precis metod, så kan det likväl vara ett bra kliv in för den som ska köpa sin första bostad.

Vad skiljer en lånekalkylator från en jämförelsesite?

Då nästan alla jämförelsesiter och låneförmedlare har en kalkyl som del av ansökningsprocessen, så kan det vara lätt att förväxla betydelsen av en lånekalkyl jämte jämförelsetjänster. Den viktigaste skillnaden är att en lånekalkyl görs för en specifik aktör, som då kan ge en bättre uppskattning av vad lånet faktiskt kommer att kosta. Detta för att aktören skräddarsyr informationen för de erbjudanden de kan ge, som då utgår både från de uppgifter du ger om dig själv, och de villkor långivaren generellt kan erbjuda. I kontrast så måste en jämförelsesite försöka ta hänsyn till så många olika lån som möjligt och blir då mer generell.

Detta gäller dock inte blankt för alla aktörer, och tack vare användandet av UC så kan även förmedlare och jämförelsetjänster vara någorlunda precisa i sina bedömningar. Det kan dock vara en god idé att dubbelkolla det erbjudande du fått via förmedling med själva banken och långivaren, för att eventuellt kolla om du kan få ett ännu bättre erbjudande.

Hur beräknar jag min månadskostnad med en lånekalkylator?

De viktigaste faktorerna för att bestämma din månadskostnad är räntesats, andra kostnader, lånebelopp och löptid. De sista tre är något du väldigt enkelt kan få reda på, då de sista två väljs själv, och kostnader brukar vara satta från start. Faktorn som kan variera och vara svår att svara på innan en kreditbedömning är gjord, är just räntan. Du kan ofta få en uppskattning baserat på uppgifter du ger - inkomst, boendeform, utgifter med mera - men innan allt detta har verifierats, så kan din ränta inte sättas. Därför är det alltid bra att ha dokumentation redo för allt ifrån arbetsintyg och lönespecar till bevis på säkerhetens värde och skuldhistorik. På så sätt så kan du förkorta tiden det tar att administrera låneansökan, och du kan få ett mer precist svar snabbare.

När du väl har fått detta svar, så brukar löptiden vara avgörande för hur mycket ditt lån kommer kosta. Desto kortare löptid, desto kortare kommer lånet att kosta totalt, men kortare löptid innebär också högre månadskostnad. Här gäller det att hitta en balans för det som passar din ekonomiska situation bäst - och detta är faktiskt något en lånekalkyl är väldigt användbar för. Genom att dra mätare lite fram och tillbaka kan du uppskatta hur mycket du faktiskt har råd att låna, och hur mycket du är villig att betala för lånet.

Hur avgörs räntan i en lånekalkyl?

Det varierar från kalkyl till kalkyl, men om det är en mer detaljerad variant så brukar din personliga ekonomiska situation räknas in. Exempel på relevanta faktorer är inkomster, utgifter, barn i hemmet, huruvida du delar hushållskostnader, boendeform och anställningsform. Detta hjälper banken eller långivaren både med att avgöra risknivån, och att avgöra hur mycket du har kvar att leva på efter att alla nödvändiga kostnader är betalade varje månad.

Fördelar med lånekalkylator

Den främsta fördelen med en lånekalkyl är att det tidigt i en låneprocess kan ge dig en överblick för ett potentiellt låns villkor, gällande allt från räntor och administrativa kostnader, till löptid och andra villkor. På så sätt är det enklare för dig som konsument att planera större ekonomiska beslut - vare sig det gäller köp av ny bostad, renovering hemma, eller något annat som har stor påverkan i din vardag.

Lånekalkyler kan också göra det tydligare vilken bank eller långivare som passar dig som konsument. Det är lätt att fastna på stora siffror som marknadsförs främst på en långivares hemsida, men än idag tycker många privatpersoner att det är svårt att förstå sig på lån och andra finansiella tjänster. Genom en lånekalkylator blir den mest relevanta informationen - räntekostnader, andra kostnader, belopp och löptid - presenterade på ett mer standardiserat sätt, som gör det enklare för dig att pussla ihop alla delarna.

Nackdelar med lånekalkylator

En av de största nackdelarna med en lånekalkyl är det faktum att de siffror som anges inte nödvändigtvis är samma som du får i slutändan. I och med att kalkylen bygger på preliminära siffror, så kan inget anges med fullständig säkerhet förrän banken eller långivaren verifierat alla de uppgifter du har angett - allt från inkomst till kredithistorik och utgifter kan granskas innan ett lån faktiskt betalas ut.

Detta är såklart fullt rimligt när det gäller stora lån som kan innebära en ekonomisk risk - både för din egen skull och långivarens så är det viktigt att vara säker på en återbetalningsplan som fungerar. Det ändrar dock inte på det faktum att en kalkyl bara en uppskattning, och detaljer borde tas med en nypa salt - åtminstone tills du har ett avtal i handen.

Tas en UC när jag använder en lånekalkylator?

Det kan såklart finnas undantag, men nej, generellt sett så görs ingen kreditupplysning så tidigt i låneprocessen. Hela syftet med en lånekalkylator är att du som konsument ska kunna få en uppskattning av ditt låns villkor innan du ger dig in i ansökningsprocessen. Den enda information som en långivare eventuellt kan få är de siffror du knappar in, till exempel inkomst, eget kapital och dylikt. I och med att du sällar anger namn i lånekalkyler så behöver du heller inte oroa dig särskilt mycket om detta.

Gäller lånet som du kalkylerar ett bolån så kan dock en upplysning göras via UC i nästa steg: lånelöftet. Det är under detta steg du skapar ett underlag som gör det möjligt för dig att delta i budgivningar för bostäder. Oftast krävs inte riktigt all dokumentation här, men en kreditbedömning görs för att fastställa att dina uppgifter överensstämmer någorlunda med det du angett. Det kan vara värt att tänka på när du tittar runt efter bolån - börja med att få ett enda erbjudande som du känner dig bekväm med, så kan du sedan förhandla vidare när själva bostaden du vill ha är hittad. Ofta kan det hjälpa att ha ett förhandlingsunderlag när du vill kolla vad andra banker eller långivare kan erbjuda dig, men du vill inte riskera att tappa något erbjudande eller någon bostad på grund av för låg kreditvärdighet efter för många kreditupplysningar.

Kan jag beräkna kostnad på ett topplån med en lånekalkyl?

Topplån finns inte som låneform längre, så situationen ser lite annorlunda ut än den gjorde för några år sedan. Idag så är ett lån som används för att täcka kontantinsatsen ett helt vanligt privatlån. Vissa banker erbjuder fortfarande lånet i samband med ansökan om bolån, men i de flesta fall används en lånekalkylator för privatlån för att beräkna kostnaden.

Kan jag räkna med restvärde på en lånekalkylator?

Ja, det finns flera långivare som låter dig kalkylera för avbetalningar av till exempel bilar eller båtar, då du anger restvärdet i kalkylen. Såklart är det viktigt att du då skriver in rätt restvärde, så det överensstämmer när avtalet sedan ska tecknas.

Finns det några alternativ till lånekalkylator?

På sätt och vis så kan de jämförelsetjänster som finns därute för lån ofta göra samma sak som en lånekalkylator. Med en kombination av uppgifter som du ger och en kreditupplysning, så hittar dessa aktörer det lån som passar din situation bäst.

Sedan kan du såklart alltid göra en kalkylering själv - om du har pejl exakt på dina inkomster, utgifter och din kreditvärdighet, så kan du ofta få en hum om vilken typ av ränta du kan få. Kreditvärdighet kan du kolla upp på några olika sätt - bland annat genom att titta på en omfrågekopia från senaste bolaget som gjorde en kreditupplysning på dig, eller genom att göra upplysningar på dig själv. Det är såklart inget precist system, då du fortfarande inte kan vara säker på att du tänker på samma faktorer som banken gör.

Om du har varit kund hos en bank länge så kan du ju möjligtvis också har kontakt med en personlig bankman du litar på. Dem gör gladeligen kalkyler åt dig, men har såklart ett egenintresse av att sälja på mer produkter - därmed försvinner faktorn av enkla jämförelser en aning.

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...