Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Lån utan UC

Lån utan UC förfrågan – ansök smidigt och enkelt på Easycredit!
Lägsta månadskostnad:
950 kr

Löpande kontokredit med flexibel återbetalning. Kreditgräns: 30 000 kr. Lägsta månadsbelopp: 1 750 kr (amortering inkl. ränta). Årsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr. Administrativ uttagsavgift: 295 kr. Årsränta: 23,9% f.n. (1,99% per månad). Prisexempel: Vid utnyttjad kredit på 30 000 kr i 12 månader. Totalt att återbetala ‭34 359 kr (2 863 kr per månad). Effektiv årsränta: 29,1%.

Hur ansöker jag om lån utan UC?

Du ansöker enkelt om Easycredits lån utan UC genom att gå till ansökningsformuläret. När det är ifyllt och du har verifierat dina uppgifter så får du lånebesked direkt på skärmen.

 Fyll i låneformuläret

 Verifiera med BankID

 Få lånebesked direkt på skärmen

När betalas mitt lån utan UC ut?

När betalas mitt lån utan UC ut?

Beviljade lån betalas ut under våra öppettider. När du har pengarna på kontot beror på vilken bank du har konto hos.

Swedbank/Nordea/Handelsbanken/SEB

Har du ett bankkonto hos Swedbank, Nordea, SEB eller Handelsbanken har du pengarna på ditt konto oftast samma dag efter att din låneansökan blivit beviljad. Även om du ansöker under en helg.

Övriga banker

Har du ett bankkonto hos någon annan bank har du oftast pengarna på kontot samma dag, eller dagen efter din ansökan blir beviljad.

Läs mer om våra utbetalningstider. Avvikelser kan ske vid röda dagar, helgdagar eller dagar som påverkar våra öppettider. 

När borde jag ta lån utan UC?

Om du väljer att ta ett lån utan UC så kan du, men behöver inte nödvändigtvis, hålla en högre kreditvärdighet hos kreditinstitutioner. UC kan nämligen ge dig en sämre kreditvärdighet om du tar många lån eller upplysningar under en kort tid. Det kan i följd göra att du har svårare att få lån på större belopp, till exempel bolån eller privatlån på över 50 000 kronor.

Easycredit använder sig av Creditsafe för den här typen av upplysningar och gör ingen UC-förfrågan. Din kredit blir bara synlig för UC när den väl börjar nyttjas. 

Ansök om ett lån, smidigt med bara några klick bort.

Kan jag ta lån utan UC med svag kreditvärdighet?

Generellt sett kommer det bli svårare att låna desto sämre din kreditvärdighet ser ut på papper, särskilt när det gäller upplysningar som tas med Upplysningscentralen. I dessa situationer kan det vara bra att ansöka om ett lån utan UC hos en långivare som inte bara tittar blint på upplysningen. På Easycredit använder vi oss av Creditsafe och gör alltid en individuell bedömning när en kund ansöker om lån utan UC. Ingen UC tas vid ansökningstillfället, däremot blir din kredit synlig för UC när du nyttjar den. 

Gör ni flera kreditupplysningar när jag ansöker om lån utan UC?

Nej, vi gör bara en upplysning på Easycredit när du ansöker om lån utan UC. I och med att våra lån är en form av kontokredit så har du tillgång till beloppet igen när du har betalat tillbaka. Ditt lån utan UC blir alltså som ett kreditkort, fast utan själva kortet.

Utöver uttagsavgiften på 295 kronor och räntan så kostar det dock inget att ha ett konto, så du behöver inte oroa dig för fler utgifter när du inte använder pengarna.

Vad är UC?

Upplysningscentralen är nog den mest kända leverantören av upplysningar, som gör upplysningar för de flesta privatlån och alla bolån. Många ser kreditupplysning och UC som samma sak, vilket alltså inte stämmer då det finns flera andra upplysningsföretag. Därför är det viktigt att göra skillnad på lån utan UC och lån utan kreditupplysning.

UC har en skala som avgör risken i procent för att du kommer få betalningsanmärkningar det kommande året. De har fyra intervaller; utmärkt (0.1%), mycket bra (0.2-.09%), bra (1-4%), mindre bra (4.1-25%) och svag (25.1-100%). Ett exempel på en UC-upplysning kan du se här.

Hur länge sparas de uppgifter som syns när jag tagit lån utan UC?

Kreditupplysning: Beroende på vilken upplysningstjänst du använt så kan det ta upp till 12 månader. För Creditsafe syns de inte för andra kreditgivare överhuvudtaget.

Betalningsanmärkning: 3 år, oavsett hur snabbt du betalar tillbaka pengarna efter anmärkningen givits.

Skuldsanering: 5 år eller längre, beroende på hur lång återbetalningsplanen är.

Hur vet jag om jag har tagit ett lån utan UC?

Då alla kreditgivare enligt lag måste göra en upplysning när du tar ett lån, så kommer det alltid vara någon upplysningstjänst som används. Långivaren måste även skicka en omfrågekopia till dig när de gjort en kreditupplysning. Omfrågekopian får du antingen postad till din fysiska brevlåda, eller så får du en avisering via Kivra om du har ett Kivra-konto aktiverat.

Få en buffert i vardagen - låna utan UC-förfrågan idag!

Vilka faktorer bedöms när jag tar lån utan UC?

Precis som med alla andra lån måste en kreditupplysning göras när du tar lån utan UC. Det varierar vad som tas från upplysning till upplysning, men faktorerna nedan brukar oftast tas med:

Inkomst - Din nuvarande inkomst och upp till 3 års deklarerad inkomsthistorik hämtas för att fastslå din inkomst. I vissa fall kan anställningsbevis behövas för att bekräfta uppgifterna. När du tar lån utan UC hos Easycredit kan vi ibland be dig att bifoga lönespecifikation.

Utgifter - Här tittar företaget på de större, återkommande kostnaderna som en person har. Den vanligaste utgiften som kreditföretag kollar på är boendekostnaden. I det brukar månadshyra, el och vatten inkluderas. Om du har köpt din bostad inkluderas även ränta, amorteringar och försäkringar. I de fall då dina bostadskostnader inte kan hittas (till exempel om du är inneboende) så tas ett schablonbelopp för att avgöra kostnaden.

Livssituation - Det finns många faktorer relaterade till hur du bor just nu som kan påverka din kreditvärdighet när du tar lån utan UC. Om du nyligen är separerad kan du få sämre kreditvärdighet, men om du har en sambo kan du få bättre. Har du barn så ökar upplysningsföretagen dina utgifter med ett schablonbelopp, vilket också kan sänka din kreditvärdighet. Enkelt sagt så tas alla stora beslut som kan skapa en stor ekonomisk förändring i en persons liv in här.

Befintliga lån och krediter - Precis som med livssituation räknas alla nuvarande skulder som utgifter, där låntagaren måste kunna göra en bedömning om de lån som du för närvarande har förminskar din återbetalningsförmåga. Dessutom tittar de historiskt på hur ofta du tagit lån, och hur många uteliggande krediter du har.

Kreditupplysningar - Om du har tagit många kreditupplysningar under en kort tid så kan det påverka dig negativt, särskilt om du blivit nekad.

Betalningsanmärkningar och skulder - Om du har ett registrerat skuldsaldo hos Kronofogden kommer många långivare säga nej rakt av, oavsett ovan nämnda faktorer.

Varför inga större lån utan UC?

Det är ganska svårt att hitta lån utan UC på större belopp, generellt 50 000 kronor och uppåt. Det finns ett par anledningar till detta; och bottnar sig i att Upplysningscentralen, eller UC, har funnits betydligt mycket längre än de andra upplysningstjänsterna. UC startades under slutet av sjuttiotalet, men lån utan UC var inte utbrett förrän någon gång på 90-talet; Bisnode tillkom 1989 och Creditsafe startade 1997. Alltså hade UC mer än tio års försprång.

I och med att UC användes så flitigt (och att man kunde se om andra långivare gjort upplysningar på samma person det senaste året) så blev dem en branschstandard. Sedan dess har det blivit allmänt känt att större långivare använder UC, så många nya aktörer fortsätter i samma spår - dem ser det helt enkelt som en fungerande, etablerad norm. Också värt att nämna är att majoriteten av UC ägs av de svenska och nordiska storbankerna.

Om man ser det ur ett större perspektiv, och inte bara lån utan UC, så har kreditupplysningen blivit stor på samhällsnivå. Även teleoperatörer och många stora hyresgästföreningar använder Upplysningscentralen, då de varit etablerade som pålitliga under en så lång period. Därmed är det inte bara tydligt om personen ansökt om ett större lån, men även om de ingått i avtal som på annat sätt kan påverka ekonomin avsevärt.

Dock innebär detta att du inte kan se om en kund har tagit ett lån utan UC. Det brukar inte bankerna se som ett problem, då de ser de större beloppen och inte bryr sig lika mycket om mindre volymer. Men om du själv vet att du har väldigt många lån utan UC och tror att det kan göra det problematiskt för dig att återbetala, så är det något du borde tänka på innan större lån tas.

Kan jag ta ett lån utan UC med betalningsanmärkning?

Ja, i vissa fall kan Easycredit godkänna ansökningar, även om du har en betalningsanmärkning. Vi gör alltid en helhetsbedömning när du ansöker om ett lån utan UC, och om vi ser att du har god återbetalningsförmåga kan vi bevilja dig. Det är dock ingen garanti när ansöker om lån utan UC, men du tar enklast reda på detta genom att göra en ansökan hos oss. Det kostar inget att ha ett konto hos oss, och du kan även tacka nej till ett låneerbjudande om du ångrar dig.

Är lån utan UC ett lån utan kreditupplysning?

Nej, idag krävs det alltid att långivaren tar en kreditupplysning innan ett lån beviljas. Detta gäller även lån utan UC. I media har det ofta framställts som att lån på mindre belopp är oseriösa då de inte gör en ordentlig kreditkoll, men en upplysning är alltså ett krav enligt svensk lag. Därför kan många också känna att termen ”lån utan UC” har en laddad negativ mening, vilket inte behöver vara fallet. Det har funnits långivare som har brutit mot detta, men då har Finansinspektionen klivit in, och i flera fall stängt ner aktören.

Easycredit använder sig av Creditsafe för upplysningar, och vi har hjälpt över 200 000 kunder sedan vi grundades 2006. Om du känner dig osäker angående vår kreditupplysning eller annan aspekt av vår kreditgivning får du gärna kontakta oss via chatt, telefon eller mail. Uppgifter hittar du under ”kundtjänst”-fliken.

Meddelar ni om kreditupplysning när jag tar lån utan UC?

Ja, så fort en kreditupplysning görs, oavsett om det är för lån utan UC eller inte, så ska du meddelas. Detta följde i och med en skärpt lag för kreditupplysningar som trädde i kraft 2011. Då sattes fler regler på under vilka omständigheter en kreditupplysning fick tas, innan dess var upplysningarna i stort sett oreglerade. Numera måste du ha ett legitimt skäl för att göra detta; till exempel avtalsskrivning eller om du tar ett lån utan UC.

Kan jag få ett lån utan UC om jag inte har någon inkomst?

I vissa fall godkänner vi lån utan UC även om du inte har någon deklarerad inkomst. Då måste vi dock få styrkande uppgifter från dig att du klarar att betala av lånet efter alla dina månatliga kostnader, såsom hyra, mat, andra skulder och övrigt.

Vilka upplysningar används för lån utan UC?

Det finns en hel del upplysningstjänster bortsett från UC i olika nischar. Syna och Decidas är två upplysningstjänster som de flesta svenskar förmodligen inte har hört talas om. Däremot vänder sig dessa alltid mot långivare, och är inte särskilt relevanta för att ta lån utan UC. De två största kreditgivarna när det gäller lån utan UC är Creditsafe och Bisnode.

Creditsafe

Vid mindre krediter och lån är Creditsafe vanlig att använda. Den stora skillnaden gentemot t.e.x. UC är att Creditsafe inte räknar in antalet tidigare kreditupplysningar som gjorts i sin bedömning. När man tar ett lån utan UC med en upplysning från Creditsafe syns det inte heller för andra upplysningsföretag.

Creditsafe har en skala från 1-100 för att döma deras kunders kreditvärdighet: låg (1-19), mellan (20-39), hög (40-69) och mycket hög (70-100).

Bisnode

Bisnode kan ses som ett mellanting av UC och Creditsafe. Precis som med Creditsafe så tar Bisnode inte hänsyn till tidigare UC-förfrågningar, och Bisnodes upplysningar syns inte heller för något annat företag. Däremot så sparas Bisnodes förfrågningar i deras egna system i 12 månader, vilket kan påverka din kreditvärdighet om du ansöker hos andra långivare som använder dem under perioden. Då Bisnode huvudsakligen används för mindre lån så är det dock inget du borde oroa dig om vid t.ex. bostadslån.

Bisnode har en skala från 1-10 med fem intervaller: Ingen kreditvärdighet kan ges (0), kredit avrådes (1), svag kreditvärdighet (2-4), kreditvärdig (5-7), god kreditvärdighet (8-10).

Hur vet jag vilken kreditupplysning som används när jag söker om lån utan UC?

Detta kan vara svårt att hitta tidigt i ansökningsprocessen, men du hittar vanligast detta under lånesidans frågor och svar-sektion. Om du inte hittar någon information om vilken upplysningstjänst som används kan det vara en stor varningsklocka, och du bör undvika långivaren.

Vem kan göra en kreditkoll på mig när jag tar lån utan UC?

Vem som helst kan inte skicka en förfrågan för kreditupplysning gentemot dig när du tar lån utan UC. Endast företag vars tjänster kräver en kreditupplysning, till exempel för att ge ut ett lån, hyra ut en bostad eller erbjudande.

Kan jag förbättra min kreditvärdighet för att ta lån utan UC?

Det finns ett antal sätt att bli mer kreditvärdig, vilket gör att du enklare kan få lån med bra villkor. Detta gäller även för lån utan UC. Generellt involverar sakerna att du håller bättre kontroll på din ekonomiska status.

  • Betala alla fakturor, amorteringar och andra räkningar i tid
  • Använda våra tips för att spara pengar
  • Minska dina skulder: oavsett om det gäller att öka amorteringar eller betala tillbaka mindre krediter, så innebär mindre skuld att långivaren känner sig tryggare att ge ett lån utan UC
  • Var försiktig med förfrågningar: då både Bisnode och UC sparar dina förfrågningar är det en bra idé att försöka använda dessa så lite som möjligt. Försök då att betala på annat sätt, eller ta ett lån utan UC.
  • Samla lån och krediter. Har du många utliggande lån och krediter så är det smartare att ha dem samlade på ett och samma ställe.
  • Ha en medlåntagare för större lån. Om du planerar större inköp, till exempel en bostad eller bil, så har långivaren betydligt lägre risk om lånet är delat på två personer. Det ökar även chansen för allmänt bättre villkor.

Fördelar med lån utan UC

En av många fördelar med att ta ett lån utan UC är att kreditgivaren inte gör sin bedömning utifrån det som finns i UC:s register. Easycredit använder en annan aktör, Creditsafe, för att göra den här bedömningen istället. En kontroll görs vid ansökningstillfället, där UC är uteslutet. Din kredit kommer dock att synas i UC:s register när du börjar nyttja den. 

Nackdelen med lån utan UC

En potentiell nackdel med att ta lån utan UC är att konsumenten tänker mindre på konsekvenserna av att ta lån. Själva anledningen till att aktörer som använder UC blir oroade om många förfrågningar görs bottnar i att kunden visar ett ohälsosamt ekonomiskt beteendemönster. Samma princip gäller för lån utan UC, men där måste du som låntagare ta ansvar. I och med att dina förfrågningar och krediter inte syns på samma sätt, så är det du som bäst kan veta din ekonomiska situation.

Självklart ska du aldrig bli beviljad ett lån som långivaren vet att du inte kan betala tillbaka. Men om du själv vet att du har svårt för att kontrollera din ekonomi, så kan det vara värt att tänka till innan du tar ett lån utan UC.

Vad gör jag om jag inte kan betala tillbaka ett lån utan UC?

Om du har tagit ett lån utan UC hos Easycredit är det enklast att kontakta oss för att hitta en lösning. Du kan även nå ut till din kommun, som enligt lag är skyldiga att erbjuda budget- och skuldrådgivning. Mer information om detta hittar du enklast på din kommuns hemsida.

Kan jag ta lån utan UC om jag har många förfrågningar?

Ja, det ska inte hindra dig från att ansöka om Easycredits lån utan UC. Fyll i vårt ansökningsformulär så ser du enklast hur mycket du kan låna. Du får alltid preliminärt besked direkt på skärmen för lån utan UC.

När borde jag inte ta ett lån utan UC?

Om du behöver ett större lån, till exempel 100 000 kronor eller mer, så kan det bli svårt att hitta lån utan UC. Då får du såklart lov att ta de alternativ som finns; oftast har bankerna inte så mycket emot en eller två kreditupplysningar per år. Se bara inte till att det blir en vana att ta dessa alltför ofta; de sparas i ett år framöver, och när upplysningen väl har gjorts är det inte mycket du kan göra för att få bort den.

Är ett lån utan UC en högkostnadskredit?

Det behöver inte vara det, men många som erbjuder lån utan UC är högkostnadskrediter. Sedan en ny lag om konsumentkrediter fördes in förra året så har marknaden förändrats, och många aktörer valde att erbjuda högkostnadskrediter istället för billigare alternativ. Därmed har marknaden för den som vill ha lån utan UC till rimliga räntor minskat avsevärt.

Easycredit erbjuder däremot inte en högkostnadskredit; vår högsta effektiva ränta är 29,1 % och vi har inga dolda avgifter. Du kan nå oss under årets alla dagar via telefon, chatt och mail.

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...