Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Lån med betalningsanmärkning

Hos oss lan du låna upp till 30 000 kronor med betalningsanmärkning – ansök nedan!
Lägsta månadskostnad:
950 kr

Löpande kontokredit med flexibel återbetalning. Kreditgräns: 30 000 kr. Lägsta månadsbelopp: 1 750 kr (amortering inkl. ränta). Årsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr. Administrativ uttagsavgift: 295 kr. Årsränta: 23,9% f.n. (1,99% per månad). Prisexempel: Vid utnyttjad kredit på 30 000 kr i 12 månader. Totalt att återbetala ‭34 359 kr (2 863 kr per månad). Effektiv årsränta: 29,1%.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en sorts registrering hos Kronofogden, som visar på brist på återbetalningsförmåga. Du kan få en betalningsanmärkning genom att ta en skuld, till exempel en pryl köpt på avbetalning, ett privatlån eller kreditkort, som du sedan inte betalar.

Innan du får betalningsanmärkningen kommer du gå igenom flera steg av påminnelser - ofta får du en nya faktura med förseningsavgift om du inte betalar originalet. Om räkningen fortfarande inte betalas brukar den gå över till ett inkassoföretag - som återigen skickar ut faktura med en högre avgift. Till sist hamnar du hos Kronofogden, där du har en sista chans att betala fakturan - annars får du en betalningsanmärkning, som finns registrerat på dig i 3 år.

Om du har fått en betalningsanmärkning kommer det bli svårare att ingå i många typer av avtal - bland annat vissa telefonavtal, hyresavtal, och låneavtal. Till exempel så är det väldigt svårt att få bolån om du har en betalningsanmärkning. Därmed bör du undvika att få en betalningsanmärkning, då det i allmänhet skadar din kreditvärdighet.

Beviljar Easycredit ansökande med betalningsanmärkningar?

Ja, i vissa fall kommer vi att bevilja personer som har betalningsanmärkningar när de ansöker om lån hos oss. Även om betalningsanmärkningar är en indikation på en persons ekonomi, så behöver den inte definiera hur denne persons ekonomi ser ut idag. Särskilt med tanke på att anmärkningen kan vara upp till tre år gammal.

Därför gör vi på Easycredit alltid en helhetsbedömning när du ansöker hos oss. Vi tittar på de inkomster och utgifter du har, och om vi tror att du kommer kunna betala tillbaka lånet utan problem, så kommer vi att låna ut till dig. Bara för att du en gång har missat en betalning så tycker inte vi att det ska behöva vara avgörande för de finansiella tjänster du har tillgång till.

Kan jag ta ett lån med betalningsanmärkning utan kreditupplysning?

Nej, det kan du inte. Enligt lag är alla banker och långivare som ger ut kredit skyldiga att göra en omfattande kreditbedömning innan ett lån beviljas. Om de inte gör detta är det något du borde anmäla långivaren för - alla svenska långivare verkar under tillsyn av Finansinspektionen, och måste också följa dess regler - även när det gäller lån med betalningsanmärkning.

Vilken upplysningstjänst som långivaren använder kan dock aktören bestämma själv. Många associerar idag UC som synonym med kreditupplysning, men det är inte sant. Även om det är den tjänst som många större banker använder, särskilt för lån på större belopp, så finns det alternativ. De två vanligaste alternativen i Sverige är Bisnode och Creditsafe. Syftet är alltid detsamma. 

Välj lånet som gör en helhetsbedömning - låna med betalningsanmärkning

Vad kan jag få en betalningsanmärkning för?

Du kan få en betalningsanmärkning för i stort sett alla skulder som du inte betalar i tid. Det kan gälla en elräkning, en missad avbetalning på hemelektronik, en p-bot eller ett lån. Det kommer dock aldrig komma som en total överraskning - du ska få viss tid på dig att betala räkningen, även efter sista betaldatum. Då kan en ny räkning dyka upp med en förseningsavgift. Om du fortfarande inte betalar räkningen, så kommer det gå vidare till ett inkasso-bolag. De övertar då skulden från det företag du originellt var skyldig pengarna, och skickar ut en ny räkning till dig.

Det är om du inte betalar denna räkning som du kan få problem, då du sedan hamnar hos Kronofogden. Väl här har du fortfarande en chans att kunna betala av skulden, men om det inte görs kommer du få en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningen finns då i ditt register i tre år, och den kan inte på något sätt plockas bort tidigare. Detta är alltså något du vill undvika till allra högsta grad - även om det finns aktörer som Easycredit, som erbjuder lån med betalningsanmärkning.

Fördelar och nackdelar med betalningsanmärkningar

Tanken med systemet bakom betalningsanmärkningar kan anses vara väldigt sund: det är ett sätt för långivare att se hur en person har skött sina betalningar, eller snarare inte skött sina betalningar. Det behöver gå ganska långt innan en betalningsanmärkning permanent sparas i en individs register, så det ger en tydlig indikation på hur villig personen är att betala sina räkningar. Kort och gott kan alltså det faktum att denna betalmiss registreras ses som en fördel.

Det som dock skulle kunna ses som en nackdel är hur hårt de som tar betalningsanmärkning idag bestraffas. Tack vare det faktum att många långivare och banker använder snarlika modeller för att bedöma kreditvärdighet, så kommer bedömningen bli likadan hos de flesta aktörer - och då blir kunder avslagna. Denna modell för att bedöma kreditvärdighet utesluter helt chansen för ta lån med betalningsanmärkning, oavsett om den obetalda räkningen gäller en faktura på några hundra kronor, eller ett privatlån på tiotusentals kronor.

Det här ser vi på Easycredit som en nackdel, då det kan finnas tydliga nyanser och skillnader mellan betalningsanmärkning och betalningsanmärkning. Risken att någon har missat att betala till exempel en p-bot när de åker på semester, eller är borta under en längre tid, finns alltid. Sedan är det ofta så att en persons återbetalningsförmåga för upp till tre år sedan inte behöver spegla dess beteende idag. Därmed tar vi dessa faktorer i åtanke när vi gör en bedömning, och då kommer vi ibland fram till att vi borde bevilja ett lån med betalningsanmärkning.

Är min betalningsanmärkning fast när min skuld har hamnat hos Kronofogden?

Nej! Även när din skuld har hamnat hos Kronofogden, efter att den varit hos ett inkassoföretag, så har du en chans att betala tillbaka din skuld innan du får en anmärkning. Om du fortfarande inte betalar så kommer du dock att få en betalningsanmärkning, vilket kommer stanna i ditt register i upp till tre år.

Låna upp till 30 000 kronor

Varför nekas folk som vill ta lån med betalningsanmärkning?

Det är ett resultat av att de flesta långivare använder liknande modeller för att avgöra risk, och även samma kreditupplysare - UC. Grundkonceptet med att betalningsanmärkningar syns är att det ska hjälpa långivare att ge en indikation på en individs återbetalningsförmåga. Att då få en betalningsanmärkning - det vill säga, oförmåga att betala en räkning trots given tidsfrist - ser då många kreditgivare på väldigt seriöst, oavsett belopp.

Även om vi håller med att det generellt sett inte är bra att folk struntar i att betala sina räkningar, så brukar vi se mer nyanserat på saken. Delvis så kan det vara en mycket liten räkning, som då inte nödvändigtvis talar om återbetalningsförmåga mer än ren glömska, eller så kan du få en räkning när du är bortrest under en längre tid. Sen finns såklart det faktum att du kan vara i en annan ekonomisk situation idag. Då tycker vi att du förtjänar en andra chans, och du borde ha tillgång till de finansiella tjänster som folk utan betalningsanmärkning har.

Hur länge kan jag bli nekad om jag vill ta lån med betalningsanmärkning?

Som privatperson kan du bli nekad i upp till tre år om du använder en långivare som hämtar kredituppgifter via UC. Alla enskilda individers betalningsanmärkningar lagras nämligen i 36 månader i UC:s register när det gäller krediter och lån. Om du får en betalningsanmärkning den 10:e januari 2019 kommer den alltså vara kvar tills den 10:e januari 2022. Efter det kommer ingen långivare eller bank kunna se anmärkningen och du kan låna under vanliga omständigheter.

Det enda undantaget för denna regel är kontokortskrediter, som vid missbruk lagras i 24 månader, eller två år, i UC:s register.Hur kan Easycredit erbjuda lån med betalningsanmärkning?

I och med att Easycredit har funnits på marknaden i över tio år, och har hjälpt över 200 000 nordiska kunder, så har vi kunnat göra några bedömningar av vad som avgör folks kreditvärdighet. En faktor som väldigt ofta då överses är just betalningsanmärkningar. Tack vare det faktum att många finansiella institutioner använder liknande modeller för att avgöra vem som får lån och inte, så har inte många utmanat det faktum att människor med betalningsanmärkningar är dåliga på att betala tillbaka nya skulder.

Vi ville vara mer inkluderande än så, och ser även på våra kunder att de flesta betalar tillbaka trots att de har en betalningsanmärkning. Därmed har vi valt att se på våra kunder ur ett holistiskt perspektiv, och tittar på många olika faktorer för att fastställa dess återbetalningsförmåga.

Vad kan en långivare se när jag ansöker om lån med betalningsanmärkning?

Utöver själva anmärkningen så ser vi samma uppgifter som vi skulle se på vem som helst. Det inkluderar senaste deklarerade årsinkomsten, nuvarande adress och ett par till faktorer. Sedan får vi såklart informationen som du anger under ansökningsprocessen.

Viktigt att komma ihåg är att vi bara tar de uppgifter som behövs för att göra en god kreditbedömning.

Behöver jag en säkerhet för att ta mitt lån med betalningsanmärkning?

Nej, du behöver inte ett hus, en bil eller annat föremål som säkerhet när du lånar hos oss. Istället använder vi din individuella kreditvärdighet för att bedöma vilka belopp vi kan låna ut till dig. Om vi ser att du har tillräckligt mycket pengar tillgängligt per månad efter alla nödvändiga utgifter, så kommer vi troligtvis kunna erbjuda ett lån.

Vi kan därmed inte heller godkänna ett lån med betalningsanmärkning om du har en säkerhet, men inte tillräcklig hög personlig kreditvärdighet. Om vi däremot har missvisande uppgifter om din inkomst kan du kontakta oss med intyg om nuvarande lön, och det finns då möjlighet att vi kan bevilja ditt lån.

Vad krävs för att få ett lån med betalningsanmärkning?

Vi har ett par formella krav för att du ska få ta ett lån hos oss: du måste vara 20 år och du måste vara folkbokförd i Sverige. Men utöver det så finns det ett antal faktorer som avgör om vi kan erbjuda dig ett lån. Men sammanfattat kan man säga att vi gör en kalkyl av din nuvarande ekonomiska situation, och ser om du för tillfället verkar ha en tillräckligt stark ekonomi för att ta ett lån, så kommer vi att godkänna det. Direkta faktorer är såklart inkomster och utgifter.

Inkomsten är ofta fast och svår att ändra, men utgifterna är en punkt som gör ganska stor skillnad. Till exempel så kan du ha dyra skulder idag som dränerar en stor del av din inkomst, och då kommer det bli svårare att bevilja lån. Samma gäller om du har ett dyrt boende, där du kanske har väldigt mycket utrymme eller ett dyrt bolån. Då kan det vara värt att se om du kan omförhandla ditt bolån eller kanske hyra ut ett rum för att få lite extra inkomst?

Vad som är värt att tänka på är att dessa faktorer inte bara gäller Easycredits lån, eller för den delen lån med betalningsanmärkning. De flesta banker och långivare tar de utgifter och inkomster du anger in i beräkningen tillsammans med den kreditupplysningen, så överlag är det alltid en bra idé att minska utgifter inför ett låntagande.

Vad kan jag göra om jag nekas lån med betalningsanmärkning?

Om du nekas ett lån så kan du alltid kontakta oss ifall några uppgifter angetts eller uppfattats fel. Enklast är om du har med ett intyg som kan styrka dina uppgifter, till exempel en lönespecifikation. Om du däremot blir avböjd på grund av för låg kreditvärdighet så finns det ett par saker du kan göra:

  • Betala av nuvarande skulder så gott du kan
  • Minska onödiga utgifter

Om du har några frågor angående din avslagsorsak kan du kontakta oss. Vi finns tillgängliga via chatt och telefon alla dagar i veckan, men om vi inte har öppet just när du vill nå oss kan du skicka ett mail till kundtjanst@easycredit.se.

Tas era lån med betalningsanmärkning utan kreditupplysning

Nej, vi kommer alltid att ta en kreditupplysning när du ansöker om ett privatlån, oavsett belopp. Vi använder Creditsafe för upplysningar. 

Creditsafe ger oss all information som vi behöver för att göra en god bedömning.

Godkänner Easycredit alla ansökningar om lån med betalningsanmärkning?

Nej, det gör vi inte. Alla lån som godkänns hos oss utgår från en övergripande bedömning av en individs ekonomi. Det innebär att både nuvarande ekonomisk situation och historik måste visa att låntagaren idag har möjlighet att betala tillbaka sina skulder. Till exempel kan vi inte ge lån till kunder vars kostnadskalkyl inte ger personen några pengar kvar per månad efter nödvändiga utgifter, oavsett om dennes historia visar på bättre eller sämre återbetalningsförmåga.

Kan jag undvika att få betalningsanmärkningar?

Enklaste rådet för att undvika betalningsanmärkningar är såklart att betala din skuld i tid. Även om du kan ta lån med betalningsanmärkning, så är det alltid ditt ansvar att betala räkningar inom given tidsfrist.

Om du av någon anledning fått ett felaktigt inkassokrav eller betalningsföreläggande - det vill säga, du menar att du inte är skyldig - så bör du kontakta organisationen som skickat kravet och bestrida det. Du har alltid rätt att bestrida en betalning, men om du inte gör det så medger du dig som skyldig till betalningen, och då kan du få betala extra avgifter eller få anmärkningar du kanske inte borde ha fått.

Till sist är det viktigt att du tar kontakt med ett inkassobolag om det trillar in en sådan räkning efter att du har betalat till den första fordringsägaren.

Kan jag ta lån utan inkomst och med betalningsanmärkning?

Det är såklart svårare om du inte har någon av dessa, men inte helt omöjligt. Om du har en ny anställning och din senaste deklarerade inkomst är missvisande, så kan det dock finnas en chans att du kan få din ansökan om lån med betalningsanmärkning godkänd. Dock så kommer vi behöva styrkande uppgifter på detta från din sida, till exempel genom ett arbetsgivarintyg eller en lönespecifikation.

Vem borde inte ansöka om lån med betalningsanmärkning?

Om du vet med dig att du har svårt att betala tillbaka skulder som du tar, borde du tänka efter en extra gång innan du tar ett lån med betalningsanmärkning. Alla lån som beviljas hos Easycredit går igenom en noggrann kreditbedömningsprocess, där vi ämnar säkerställa att du inte tar på dig en skuld som du inte kan betala tillbaka. Detta blir särskilt relevant ifall du tar lån med betalningsanmärkning, och vi ser alltid till att våra kunder har förutsättningar att amortera i god takt efter alla nödvändiga utgifter är täckta.

Trots att vi gör den bedömningen finns det en risk att kunder inte betalar när de tar lån med betalningsanmärkning. Det tycker vi såklart är tråkigt, då vi vill att du som person ska kunna känna dig bekväm med den kredit vi erbjuder. Om du därmed känner att du får givet större belopp än du tror att du kan betala tillbaka - be då om ett mindre belopp, eller var selektiv i dina köp.

Har du problem att betala ett lån med betalningsanmärkning kan du alltid kontakta oss via telefon, chatt eller mail. Ifall du vill diskutera eventuella skuldproblem generellt så kan du kontakta din kommun - de erbjuder budget-och skuldrådgivning för dig som inte riktigt känner dig säker i din ekonomi. Mer information kan du hitta på din kommuns hemsida.

Tar man ett smslån om man tar lån med betalningsanmärkning?

Nej, inte nödvändigtvis. Även om det är vanligare för snabblån och smslån att undanta betalningsanmärkningar, så finns det också lån med lägre ränta som erbjuder samma tjänst. Du kan enkelt avgöra om lånet är ett smslån/snabblån eller inte genom att titta efter ordet ”högkostnadskredit” - efter en lagändring i september 2018 är nämligen alla långivare med en effektiv räntesats över 40 procent tvungna att skylta med detta.

Easycredit erbjuder inte ett smslån, men i vissa fall ger vi ut privatlån även om du har en betalningsanmärkning. Vi gör alltid en helhetsbedömning över potentiella kunders ekonomi, och då kan vi ibland se att en person har tillräckligt bra ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka lånet, trots tidigare skuld. Detta är dock aldrig en garanti, så du får enklast reda på detta genom att skicka in en ansökan.

Kan jag ta ett lån om jag har ett aktivt skuldsaldo?

Nej, du kan inte ta ett lån med betalningsanmärkning om skulden fortfarande är aktiv. Vi på Easycredit vill förebygga risken att våra kunder hamnar i skuldberg, och ser därmed att du tar kontakt med Kronofogden och försöker lösa skulden i första hand. Du kan även ta kontakt med din kommuns, som är skyldiga att erbjuda skuld-och budgetrådgivning.

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...