Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Vad är smslån och snabblån?

Smslån är en låneform som syftar på små krediter utan säkerhet. Begreppet sms lån slog igenom i Sverige år 2006, då det blev populärt att ansöka om ett litet lån på nätet. Lånebesked kom ofta direkt via SMS. Denna låneform kallas också för snabblån.

Historia

Sms lån, eller snabblån, är en konsumentkreditform som kom till Sverige år 2006 och är således ett relativt nytt fenomen i Sverige och övriga Norden.

Den här typen av lån har dock funnits sedan en lång tid tillbaka främst i Finland, USA, Australien och Kanada i liknande former, där kreditformen på engelska kallas för "Pay Day Loans" eller "Short Term Loans", utan att ansökan nödvändigtvis sker via mobiltelefon eller internet.

Numera kan man se att snabblån erbjuds av många kreditgivare i de flesta delar av Europa och inte minst i våra grannländer Finland, Norge och Danmark, där produkten etablerade sig snabbt.

vad är smslån

Snabblån - beskrivning

Smslån – som även kallas snabblån, mikrolån, minilån och smålån i olika sammanhang – är den typ av krediter där låntagaren kan låna mindre belopp när det behövs ett tillfälligt tillskott i kassan. Den här typen av krediter är till för att ge konsumenter en möjlighet att jämna ut variationer i inkomstflödet för att kunna hålla en jämn konsumtionsnivå över tiden.

I början omfattades snabblån av belopp mellan 1 000 kr och 4 000 kr och återbetalningstiden var oftast 30 dagar. Idag är det dock inte alls ovanligt att samma långivare erbjuder snabblån på upp till 10 000 kr i 90 dagar.

Eftersom den här typen av krediter har fått det mediala namnet "smslån" tror de flesta att hela låneprocessen görs via SMS och många kan därför tycka att det går för fort och att det inte görs någon kreditupplysning på låntagaren ifråga.

Så är självklart inte fallet. Faktum är att SMS-tekniken endast används för att kommunicera med låntagaren medan själva ansökan, kreditprövning och kontroll görs över internet samt telefon.

Easycredit använder sig av ett kreditupplysningsföretag - Creditsafe. Om du vill ansöka om lån utan UC kan du ansöka om alla lån upp till 20 000 kr.

Effektiv ränta

Effektiv ränta, alltid beräknad på årsbasis, är ett mått som tagits fram för att kunna jämföra totalkostnaden för olika slags lån. Effektiv ränta utgörs av nominell ränta – alltså den procentsats som man betalar för lånet – och alla kostnader i samband med krediten, plus ett visst "ränta på ränta"-tillägg om återbetalningen av lånet sker tidigare än ett år. Lämpligast att räkna ut effektiv ränta är när det gäller större lån med längre återbetalningstid.

Istället för att koncentrera sig på den effektiva räntan när det gäller korta lån bör man istället ta hänsyn till den faktiska återbetalningskostnaden. Egen statistik visar att 84 % av Easycredits befintliga kunder inte tar hänsyn till den effektiva räntan, utan istället till den faktiska totalkostnaden för ett lån.

En annan faktor som gör effektiv ränta missvisande är att vissa baserar den effektiva räntan på 365 dagar medan andra baserar den på 360 dagar. För att få en korrekt jämförelse behöver man kontrollera att man jämför exakt lika många dagar.

Oseriösa aktörer inom snabblånebranschen

Idag finns det ungefär 30 aktörer som erbjuder sms lån i Sverige. Dessvärre finns det ett flertal aktörer som bedriver kreditgivning på ett mindre seriöst sätt än vad man skulle önska, vilket drabbar hela branschen och även påverkar de seriösa aktörerna.

Det man ska akta sig för som konsument är när man ser följande varningsklockor på en hemsida för smslån:

 Hutlösa priser
Företag med hutlösa priser på sina snabblån.

 Ingen tillsyn från Finansinspektionen
Företag som erbjuder krediter till konsumenter är enligt lag skyldiga att ha tillstånd från Finansinspektionen.

 Oprofessionellt
Företag som stänger ner sin tjänst för ofta, vilket kan vara ett varningstecken.

 Utan kundtjänst
Företag som inte har egen kundtjänst, utan lägger ut tjänsten till externt företag.

Snabblån i framtiden

Sms-lån introducerades i Sverige 2006. Själva tjänsten har sedan starten i Sverige genomgått en del förändringar till följd av påtryckningar och rekommendationer från myndigheter och andra organisationer. Detta har lett till positiva effekter i form av att låntagare numera har bättre koll på den här typen av lån.

Branschen för små och korta krediter har även förändrats på det sätt att allt fler långivare börjat erbjuda större och längre lån som även brukar kallas för Privatlån. Easycredit erbjuder exempelvis idag Privatlån från 1000 kr till 20 000 kr.

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...