Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Blancolån

Förmånlig månadsränta och inga dolda avgifter. Det enda som tillkommer är en uttagsavgift. Här kan du ansöka direkt och få svar i skärmen!
Lägsta månadskostnad:
950 kr

Löpande kontokredit med flexibel återbetalning. Kreditgräns: 30 000 kr. Lägsta månadsbelopp: 1 750 kr (amortering inkl. ränta). Årsavgift: 0 kr. Aviavgift: 0 kr. Administrativ uttagsavgift: 295 kr. Årsränta: 23,9% f.n. (1,99% per månad). Prisexempel: Vid utnyttjad kredit på 30 000 kr i 12 månader. Totalt att återbetala ‭34 359 kr (2 863 kr per månad). Effektiv årsränta: 29,1%.

Så ansöker du om ett blancolån

Du ansöker enkelt om Easycredits blancolån genom att gå till ansökningsformuläret; du kommer dit genom att trycka på ansökningsknappen under slidern. Efter att du har fyllt i dina uppgifter, vilket inte tar mer än ett par minuter, ber vi dig att verifiera ansökan och din identitet via mobilt BankID. Sen är du klar! Ditt lånebesked får du direkt på skärmen, och om du blir beviljad skickar vi pengarna så fort som möjligt. Om du sökt innan 13:30 så har du pengarna på kontot samma dag, annars kommer de nästkommande bankdag.

 Fyll i ansökningsformuläret

 Verifiera enkelt med BankID

 Få pengarna samma dag när du ansöker innan 13:30

Vad är ett blancolån?

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet som du tar från en bank eller långivare. Istället för att använda ett föremål som säkerhet, till exempel en bil eller ett hus, så baseras säkerheten på din personliga kreditvärdighet. Information om din kreditvärdighet hämtas delvis genom den information du anger under ansökan, delvis genom en kreditupplysning. Beroende på din långivare och vilket belopp du ansöker om tas denna vanligtvis via UC, Creditsafe eller Bisnode. 

Kan jag ta ett blancolån med betalningsanmärkning?

Ja, vi kan även ibland godkänna ansökningar från personer som har betalningsanmärkningar. Detta då vi gör en grundlig genomgång och bedömning av din nuvarande ekonomiska situation. Vad vi ibland ser då är att en individ idag är en väldigt robust ekonomi, och då vill vi inte utesluta dem från att nyttja de finansiella tjänster som alla andra har, oavsett bakgrunden med betalningsanmärkningar.

Ansök om ett blancolån

Tas det någon kreditupplysning när jag ansöker om ett blancolån?

Ja, det är lag på att en lånegivare måste genomföra en kreditupplysning. På Easycredit använder vi Creditsafe för kreditupplysningar på samtliga privatlån. 

Vill du veta mer om våra upplysningar kan du kontakta vår kundservice eller läsa mer på vår supportsektion. 

Kan jag ta ett blancolån utan inkomst?

Ja, ibland så beviljar vi på Easycredit lån även om du inte har en deklarerad inkomst. Vi har valt att göra detta då de uppgifter vi får från Skatteverket ibland kan skilja sig från verkligheten; ofta kan det vara så att du har fått en inkomst sedan dess och därmed har möjlighet att återbetala ett lån. Dock kommer vi behöva intyg på att du har tillräckligt mycket pengar varje månad, efter alla utgifter, för att kunna betala lånets minimumbelopp. Därför kan det vara bra att ha en lönespecifikation eller dylikt redo om du har ansökt om ett blancolån och vet att de uppgifter vi kommer få upp är inaktuella.

Vi kan dock inte garantera att du kan få ett lån utan inkomst, det beror helt enkelt på din individuella situation. Därför är det enklast att ansöka om ett blancolån för att se vad vi kan erbjuda just dig.

Hur länge amorterar jag på mitt blancolån?

Easycredits blancolån amorterar du en gång per månad i 12-16 månader, beroende på vilket belopp du har ansökt att låna. Du kan alltid välja att betala snabbare genom att amortera in mer varje månad, och vi har till och med gett dig en enkel visualisering på hur du kan göra detta på fakturorna som vi skickar till dig.

 Återbetala på 12-16 månader

 Amortera enkelt snabbare när du vill

Hur skickar ni fakturorna för mitt blancolån?

Om du lånar hos oss så kommer du få fakturorna skickade till din e-post, och inloggat på easycredit.se under ”Mina Sidor”. Ifall du vill få en pappersfaktura hemskickad till dig kan vi också ordna detta mot en avgift. Kontakta oss via någon av några kundtjänst-kanaler, chatt, mail eller telefon, för att sätta igång detta.

 Skickas till din e-post och Mina Sidor

 Kan skickas via pappersfaktura mot avgift

Vad är en amortering på ett blancolån?

Amortering är bara ett annat ord för avbetalning, men då i den specifika kontexten för lån. De allra flesta lån har månadsvisa amorteringar, även Easycredits blancolån. Amortering och ränta brukar stå för de största månatliga beloppen för ett blancolån.

När du har tagit ett lån så är det alltid värt att titta på hur stor andel av lånet du amorterar per månad. I kontrast med räntan så reducerar du faktiskt din skuld när du amorterar, och därmed vill du såklart maximera denna del. Du blir inte bara av med skulden snabbare, utan du betalar mindre ränta för varje månad som det lånade beloppet sjunker - detta för att räntan är en procentuellt beräknad avgift av din nuvarande skuld.

Detta är inräknat i långivarens kalkyl när du tar blancolånet från första början, så det du som konsument borde överväga är om du kan amortera snabbare. Det här kommer alltid att löna sig, då varje extra inbetalning kommer minska din totala räntekostnad - särskilt om du kan göra det tidigt under amorteringsperioden. Det här är såklart inte alltid möjligt, men det är alltid värt att överväga om du vill sänka dina lånekostnader.

På Easycredit ger vi dig alltid alternativet att amortera snabbare, och försöker visa detta på våra fakturor. Vi visualiserar då vad du kan betala för att reducera återbetalningstiden, så du blir skuldfri lite kvickare. Om du inte kan betala av mer på ditt blancolån än minimumbeloppet är det såklart ingen fara; vi vill att du bekvämt ska ha råd med de andra utgifterna i ditt liv.

Ge din vardag en buffert – Ansök om lån up till 30 000 kr

Vad är skillnaden mellan ett privatlån och ett blancolån?

Det finns inte mycket som skiljer privatlån och blancolån, mer än själva termen. Båda är nämligen synonymer för ett lån utan säkerhet. För några år sedan var termen blancolån mycket vanligare än privatlån, men nu har balansen gått över och privatlån nämns oftare. Detta är mest på grund av att det är enklare att förstå ordet privatlån än blancolån. I slutändan gynnar det både konsumenter och långivare - det blir enklare för kunden att förstå vad de ger sig in på, och för långivaren är det enklare att kommunicera produkten.

Några andra namn för blancolån

Det är inte bara privatlån och blancolån som blandas ihop; flera olika termer har nämligen används utbytbart med blancolån. Nedan ser du några av dem:

Topplån

  • Det här var ett lån som var relativt vanligt förr i samband med köp av bostad. Topplån kunde du ansöka om när du behövde hjälp med kontantinsatsen - det vill säga de sista femton procenten av bostadens värde som du annars måste betala själv. Topplån som egen låneform finns dock inte längre efter en lagändring. Dock finns det ett par banker kvar som erbjuder dessa typer av lån i samband med bolån, men då oftast under namnet privatlån eller blancolån.

Konsumtionslån

  • Det här namnet ger oftast inte långivarna själva, utan är en term som används i media. Man betecknar då lånen för att användas för något som kanske inte är helt nödvändigt; något som tas för att konsumera, helt enkelt. Det kan vara en TV, en resa eller annan kul grej. I vissa fall räknas även produkter som köps på faktura till denna kategori, då många behandlar det som ett ”konsumtionslån” på förskott.
  • Två termer som också är snarlika är snabblån och smslån. Även om dessa tekniskt sett är samma sak som ett blancolån, det vill säga ett lån utan säkerhet, så har dem typiskt sätt präglats av högre räntesatser och kortare återbetalningstider. Just benämningen smslån har uppmärksammats mycket i media för detta, då många långivare haft räntor på tusentals procent.

Fördelar med blancolån

När man jämför lån utan säkerhet, det vill säga blancolån, mot lån med säkerhet, till exempel bolån, så finns det en hel del fördelar med förstnämnda. Huvudsakligen så behöver du inte oroa dig för att låna med ett föremål som säkerhet; du fyller i några fält om din ekonomiska information, och långivaren tar en kreditupplysning. Du behöver ingen mer information än detta för att ansöka, så vanligtvis är processen för ett blancolån betydligt mycket snabbare än t.ex. ett bolån eller billån med säkerhet.

En annan fördel är att blancolån oftast kan betalas ut betydligt mycket snabbare än ett lån med säkerhet. På Easycredit gör vi utbetalningen samma dag om du ansöker innan 13:30, annars kommer det nästkommande bankdag.

Om man istället sätter blancolån i kontrast med snabblån och smslån, så är blancolån betydligt mycket billigare. Du kan enkelt se om ett lån är ett snabblån eller smslån genom att hålla utkik efter termen ”högkostnadskredit” - långivare som erbjuder produkter med en räntesats över 40 procent måste nämligen vara tydliga med detta. Easycredits lån har i jämförelse som högsta effektiv ränta 29.1 procent, och vi har inga dolda utgifter - endast ränta och uttagsavgift på 295 kronor.

Nackdelar med blancolån

Den huvudsakliga nackdelen med ett blancolån i jämförelse med till exempel bolån är att du oftast kan få högre belopp eller lägre ränta när du har en säkerhet. Även om du är väldigt kreditvärdig som person, så är risken mindre för banken om de har ett föremål med ett marknadsvärde de kan återta ifall du inte kan betala.

När det gäller själva ansökningsprocessen för ett blancolån så är det vanligtvis en ganska smidig, koncis process numera. Det mesta kan göras digitalt på några minuter, särskilt i och med att många uppgifter kan verifieras via BankID. Argumentet har docks gjort att tillgängligheten av blancolån jämte till exempel bolån gör det lättare för folk att frestas in i att ta lån de inte kan betala tillbaka. Även om alla långivare är skyldiga att göra en ordentlig kreditbedömning innan de lånar ut, så kan det tyvärr hända att du ändå inte kan betala tillbaka. Här är det viktigt att du som kund har kännedom om din relation till kredit och inte tar mer skulder än du behöver eller har möjlighet att återbetala.

Om man däremot jämför med snabblån och smslån så finns det inga särskilda nackdelar med blancolån. I vissa fall kan det ta lite längre tid för pengarna att komma in på kontot, men det är oftast inte en väsentlig skillnad.

Vad kan jag köpa om jag tar ett blancolån?

Du kan köpa vad du vill för pengarna du får från ett blancolån - det är ett lån utan säkerhet, så banken eller långivaren har inga krav på att du redovisar dina köp ifall du inte kan återbetala. Istället så kommer dina villkor och din återbetalning avgöras av din personliga kreditvärdighet, vilket fastställs med hjälp av info om din nuvarande ekonomiska situation.

Även om detta gör det frestande att spendera de lånade pengarna på lite vad som helst, så är det klokt att tänka igenom när du behöver finansiera något med ett blancolån. Det är vanligt att dessa lån används för att täcka oväntade utgifter, till exempel böter eller fakturor med förseniongsavgifter, för att förhindra ytterligare kostnader. Det är såklart ett rimligt användningsområde, men om du ska använda pengarna till en rolig pryl eller en resa kan det alltid vara bra att ifrågasätta - behöver jag verkligen detta nu, eller kan jag skjuta upp köpet och spara ihop pengarna?

En till typ av ”köp” som kan vara frestande är investeringar - särskilt om du ser en aktie eller fond som går upp i raketfart. Då vill man gärna hoppa på tåget och raka in pengar. Vad som är viktigt att tänka på här är att en sådan investering aldrig är en garanterad inkomst - i kontrast mot ditt blancolån, som måste betalas. I stort sett så är de enda investeringarna med garanterad avkastning sparkonton, men de har oftast inte tillräckligt hög ränta för att rättfärdiga ett lån.

Vilken ränta har Easycredits blancolån?

Våra lån har en nominell ränta på 14,9-23,9 procent. Tillkommer gör endast en uttagsavgift på 295 kronor - vi har inga andra dolda avgifter, och din ansökan är avgiftsfri.

Vilka räntor borde jag titta på när jag tar ett blancolån?

Det finns två olika sorters räntor som påverkar hur mycket du betalar för ett blancolån: nominell och effektiv ränta.

Den nominella räntesatsen är den kostnad som långivaren anger som ren ränta. Denna kostnad är separerad från eventuella uppläggningsavgifter, administrationsuppgifter och andra utgifter; den står helt enkelt för det procentbelopp som läggs till på lånesumman. Easycredits nominella ränta varierar beroende på belopp, men är mellan 14.9-23.9 procent.

Den effektiva räntan, däremot, är en summering av alla kostnader för ett lån under ett års tid. Här räknar du alltså in alla tillkommande avgifter, alltså diverse fasta engångskostnader, som tillkommer när du tar ett lån. Anledningen att denna term tagits fram är så att kunden ska kunna räkna ut den effektiva kostnaden, precis som namnet antyder. Man skulle kunna jämföra det med hur priser för kött och andra råvaror anges i matvarubutiker, där då kan se ett kilopris längst ner på prislappen.

Är Easycredits blancolån en sorts snabblån?

Snabblån och blancolån är båda synonymer för lån utan säkerhet, men har ofta olika konnotationer i folks huvuden. Ett blancolån är typiskt sett ett lån med lite längre återbetalningstid, ett år eller mer, med en rimlig ränta. Snabblån, å andra sidan, har oftast en väldigt hög räntesats och en kortare återbetalningstid.

På senare tid så har termen högkostnadskredit börjat användas, vilket skulle kunna göra en tydlig markering mellan de två termerna. En högkostnadskredit är, efter en lagändring som gjorde den första september 2018, ett lån med en effektiv ränta på över 40 %. Detta ska vara tydligt markerat i långivarens reklam, så att kunder inte blir missvisade.

Om vi utgår från denna definition, så är Easycredit inte ett snabblån eller smslån. 

När borde jag ansöka om ett blancolån?

Du får självfallet ansöka om ett blancolån när du vill, men det finns såklart tillfällen då du kan behöva lite extra pengar mer än du vanligtvis behöver. Det gäller oftast när det kommer utgifter som är svåra att förutse, till exempel böter eller oväntade fakturor med förseningsavgifter. Ett blancolån som erbjuder flexibla återbetalningar och låga administrativa kostnader kan då vara ett bra alternativ till att betala dyra inkasso-fakturor, och kanske till och med undvika att få betalningsanmärkningar.

Kan jag ta ett blancolån om jag har skuldsaldo hos Kronofogden?

Nej, tyvärr kan vi inte erbjuda dig våra tjänster om du just nu har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Vi råder dig då att ta kontakt med Kronofogden och se vad de kan göra för att ta dig ur din skuld.

Vad händer om jag inte kan betala ett blancolån?

Det som i första hand kommer hända om du inte kan betala ett blancolån är en förmodligen en påminnelse från din långivare. Om du inte betalar ditt månadsbelopp då kan det hända att skulden går vidare till inkasso. Kan du av någon anledning fortfarande inte betala ditt blancolån så kommer skulden gå till Kronofogden. Här får du en sista chans att betala skulden, men om du inte gör det så får du en betalningsanmärkning i ditt skuldregister. Denna anmärkning stannar i ditt register i tre år, och under denna tid kommer det bli betydligt mycket svårare för dig att ingå i avtal och ta större lån. Därför är detta något du till varje pris vill undvika.

Om du har svårt att betala ett blancolån från Easycredit kan du kontakta oss direkt, så försöker vi hitta en lösning just för dig. Vi tycker att du borde göra detta för alla dina långivare, men du har även stöd av kommunen. Enligt lag måste nämligen alla kommuner erbjuda skuld- och budgetrådgivning, vilket kan vara väldigt bra att ha om du inte känner dig bekväm med att gå till din långivare som första steg. Läs mer om detta på din lokala kommuns webbplats.

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...